изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:54 EEST
НОВА ЕКСПЕРТИЗА ПО ДЕЛО СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА    
НовиниСъдебно-агрономическа експертиза е назначил вчера Окръжният съд в Добрич по гражданското дело, образувано по исковата молба на 60-годишния Слави Д. Сл. от Добрич срещу Прокуратурата на Република България.


Той претендира прокуратурата да бъде осъдена по Закона за отговорността на държавата и общините да му заплати 2 милиона лева обезщетение за причинени му като физическо лице имуществени вреди за времето от 2000 г. до предявяване на иска на 31.10.2011 г. Срещу него е водено наказателно производство на Районна прокуратура – Балчик по незаконно повдигнато му обвинение. Новата експертиза трябва да даде заключение какви култури се сеят в землището, където е обработвал земя Слави Сл., при какъв сеитбооборот и добиви, и реални ли са приходите, изчислени в съдебно-икономическата експертиза.
Според исковата молба на Слави Сл., в периода 1999 – 2000 г. той е обработвал 1600 дка земя в землището на с. Дъбрава. В резултат на привличането му като обвиняем и на продължителното наказателно производство, търговските му партньори и собствениците на земеделски земи, които обработвал, се отдръпнали и не желаели да работят повече с него. От 2000 г., когато преустановил дейността си, до предявяването на иска търпял загуби от печалбата, която би реализирал от отглеждането на пшеница, слънчоглед, царевица и рапица на тези площи.
През 2010 г. Окръжен съд осъди Прокуратурата на Република България по Закона за отговорността на държавата и общините да заплати на Слави Сл. сумата от 100 000 лв. ведно със законната лихва, представляваща обезщетение за неимуществени вреди за незаконното му задържане. С решение на Апелативния съд е намалено обезщетението на 60 000 лв. Предстои Върховния касационен съд да се произнесе по делото.
 


Сходни връзки

НОВА ЕКСПЕРТИЗА ПО ДЕЛО СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди