изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:25 EET
Окръжен съд – Добрич, оправда подсъдим по обвинение за превеждане през границата на друго лице    
Ред и сигурност            Окръжен съд – Добрич, отмени изцяло постановената от Районен съд – Ген. Тошево спрямо 33-годишния Мирослав Ат. Т. от гр. Добрич присъда, с която му е наложено наказание условно лишаване от свобода за срок от 3 месеца с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 500 лв.

Съдът го оправда по повдигнатото му обвинение в това, че на 03.03.2010 г. в землището на с. Вичево, община Ген. Тошево, между 80-а 81-а гранични гранични пирамиди, превел през границата на страната 23-годишния Кадир Кадир - жител на с. Горичево, община Кубрат, без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места.

            Според обвинителния акт Кадир е работел в чужбина, но през 2010 г. се върнал в България да се види с близките си. При излизане от страната на ГКПП Русе – Дунав мост, го върнали, тъй като имал наложена забрана за напускане пределите на страната. Същата се случило и на ГКПП Калотина. За да излезе нелегално от страната, младежът се свързал с лица от гр. Силистра, които го срещнали с Мирослав Т. На 03.03.2010 г. двамата стигнали с автомобил до с. Вичево и подсъдимият обяснил на 23-годишния как да премине граничната бразда. Мирослав Т. взел багажа му и се уговорили, след като премине ГКПП – Кардам, да го чака между първите две румънски села, към които водел посоченият път. Младежът тръгнал, но се объркал и позвънил на подсъдимия, че го чака в кръчмата на с. Вичево. Двамата се върнали в Добрич, а на другия ден отново тръгнали за селото. Мирослав Т. отново обяснил маршрута, по който да се движи Кадир и се уговорили да го чака на румънска територия с багажа му. Щом преминал границата младежът бил забелязан и задържан от румънски граничари и предаден на българските гранични власти. Мирослав Т. бил задържан на ГКПП – Кардам, и била направена проверка на вещите, които носи в автомобила.

            Районен съд – Ген. Тошево е приел, че подсъдимият е превел през границата на страната Кадир, без разрешение на органите на властта, като деянието на младежа също е наказуемо по Наказателния кодекс. Първоинстанционният съд смята, че Мирослав Т. е довършил престъплението с „превеждането” през неопределените за това места. То било е умишлено, тъй като подсъдимият е допринесъл друго лице да извърши престъпление.

            Делото във въззивния съд е образувано по жалба на подсъдимия срещу присъдата на Районен съд – Ген. Тошево. Адвокатът му пледира днес, че на първата съдебна инстанция са допуснати съществени процесуални нарушения по делото. Районният съд е обосновал своите изводи с неправилно присъединени към делото доказателства, и това ги опорочавало. Въпросните веществени доказателства са били събрани от полицейски служители без необходимите за тези действия правомощия и действието им било порочно.

            На второ място защитникът смята, че деянието на Мирослав Т. е незначително и несъставомерно. Той по-скоро е участвал като съизвършител или помагач на деянието на Кадир. Адвокатът посочва също, че границата между Република България и Република Румъния е вътрешна, затова наложената на 23-годишния забрана да напуска пределите на страната не важи за страните от Европейския съюз, тя е противоконституционна и противоречи на решения на Европейския парламент и на Съвета на Европа.

           

 

            Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

            Мирослав Т. има средно образование, не е семеен, работи, не е осъждан.

            Пресцентърът уточнява, че Кадир Т. Кадир е наказан с условно лишаване от свобода за срок от 3 месеца с изпитателен срок от 3 години и глоба в размер на 100 лв.

 

22.05.2012 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд     

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, оправда подсъдим по обвинение за превеждане през границата на друго лице | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Окръжен съд – Добрич, оправда подсъдим по обвинение за превеждане през границата на друго лице
Автор: Anonymous да 2012-05-22 @ 23:25 EEST
А бе тъпанари  вие като пишете поне ходили ли сте във селото ,там хора няма камо ли кръчма!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди