изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 07:15 EEST
Щетите в София: Пострадали са 13 училища, 10 детски градини, 69 паднали комини, 29 напукани стени    
Новини
Над 100 микротруса са регистрирани до момента след силното земетресение миналата нощ, като последният от тях е бил в 20 и 15 часа. За 63 паднали комина и 29 напукани стени, пострадали 13 училища и 10 детски градини съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на извънредна пресконференция днес. Тя уточни, че няма сериозни щети на цялостната инфраструктура на София, в това число и на подземните съоръжения.


"Има сгради в столицата, на които силният трус от тази нощ е нанесъл по-сериозни щети, но те не са много", каза кметът на София Йорданка Фандъкова след снощната паника. По думите й едни от най-пострадалите сгради са тези на 18-о и 28-о училище. „Там няма учебен процес, прави се организация, така че децата да бъдат включени в извънкласни занимания. Указанието е училищните ръководства да са гъвкави и да не търсят задължително присъствие от страна на учениците”, обясни Фандъкова.

Във връзка с щетите по жилищния фонд столичният кмет заяви, че по-сериозни проблеми – пукнатини и отворили се фуги се наблюдават в блокове в кварталите Борово, Надежда, Люлин. 11 екипа от експерти описвали щетите като ще работят и утре. „В Борово още днес се очаква експертиза, а в "Надежда" ще се заваряват панели, където има пропукване”, увери Йорданка Фандъкова.

На извънредна пресконференция в Столичната община Йорданка Фандъкова днес изнесе данни за нанесените щети на територията на София – има 63 паднали комина и 29 напукани стени. Пострадали са 13 училища и 10 детски градини.

Пострадали хора обаче няма. За сметка на това има щети по автомобилите, които са били в близост до сградите, от които са паднали късове.

По думите й най-масовите щети в столицата са паднали мазилки, комини и тухли – най-вече в централна градска част. „До 2 часа ще са почистени всички места с такива проблеми. Частните собственици трябва да почистят и да си възстановят щетите, но и държавата може да окаже помощ, където комисиите преценят”, разясни още кметът на София.

Според нея първоначално след най-силния трус в 3 часа е имало временно спиране на тока в квартал Хиподрума, но аварията е продължила едва няколко минути. От Софийска вода пък съобщили само за дребни аварии в кварталите Лозенец и Младост.

„Евакуация не се е налагала, има сериозна нуижда от припомняне на хората как трябва да се реагира в такива ситуации, но като цяло хората реагираха адекватно”, каза още Фандъкова и увери, че състоянието на язовирите на територията на общината е нормално, правят се и по-детайлни огледи.

Блок 231 в столичния квартал „Борово” е един от най-сериозно пострадалите след земетресението тази нощ. Блокът е на 19 етажа, в него има 95 апартамента, в които живеят около 300 души. Всички тези хора са изкарали нощта навън - в автомобилите си и не са посмели да се приберат след трусовете през нощта.

Последният трус в София беше усетен в 20.07 часа. Той е с магнитуд 3.6 по скалата на Рихтер и беше почевстван в западните столични квартали.

Специално за БЛИЦ от Столична община коментираха, че няма никакви поражения и компрометирана инфраструктура в столицата след земетресенията. Проверки за това са били извършени днес, екипи ще инспектират и утре. Главният архитект на София Петър Диков е категоричен, че след земните трусове не се набрюдава промяна в състава на минералната вода в столицата, а само леко завишаване на праховите частици в минералните извори, което никак не е сериозно.

Днес главният архитект лично инспектира пострадали столични сгради заедно със специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия, обясни пред наш репортер ПР-ът на Столична община Цветанка Георгиева.

Масовото падане на комините е проблем на собствениците на сградите, категорична е Георгиева, която се позова на коментара на арх. Диков. Вината за това, че се е обрушил комин, паднали са тухли и има повреди някъде, трябва да се търси в собствениците на сградите, тези, които са пострадали от подобни инциденти, могат спокойно да заведат иск към етажната собственост. "Земетресението е достатъчно силно, за да имаме някакъв резултат за въздействие върху конструкцията и в същото време достатъчно слабо, за да не разруши конструкцията, ако тя не е в добро състояние", добави Георгиева.
http://www.blitz.bg

ВСИЧКО ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ДНЕС В БЪЛГАРИЯ

 


Сходни връзки

Щетите в София: Пострадали са 13 училища, 10 детски градини, 69 паднали комини, 29 напукани стени | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди