изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:45 EET
Сеизмолозите: Изненадани сме    
Новини

Земетресението рано сутринта беше изненада дори за сеизмолозите от БАН. Причината е, че пернишкият район не е сеизмично активен за разлика от дупнишкия, който е най-активният за страната, обясни дежурната сеизмоложка в геофизичния институт към БАН Благовеста Бабачкова. Дори в Софийския район досега са били регистрирани повече трусове през годините в сравнение с Пернишко.



Според сеизмолозите става въпрос за "събуждане" на Пернишкия линеамент - разлом, който се намира близо до Витоша. Планината е активна и се "издига" както от северната страна, където е София, така и от юг, където е пернишкият разлом, и тогава се получават трусовете, обясни Бабачкова. Тя беше дежурна в офиса на БАН, минутки след като се разлюля земята, а след това на телефона на бюрото не спираха да звънят притеснени граждани.

Връзка между пробивите за метрото в София и трусовете не е установена, успокои сеизмоложката.

Най-силното земетресение, регистрирано в района на пернишкия разлом, е от 1965 г. и е било с магнитуд от 4,5 по скалата на Рихтер, обясни проф. Николай Милошев, шеф на геофизичния институт към БАН (интервю с него виж вдясно). Според него в течение на доста години там се е натрупвало напрежение, което сега се е освободило. Проф. Милошев не скри, че това земетресение би могло да активизира и други зони в околността.

Според него обаче родните трусове нямат връзка със земетресението в Италия, което беше само в неделя сутринта. Само до 17 ч в геофизичния институт бяха регистрирани над 100 вторични труса в района на Пернишко, които не са били усетени от хората, обясниха сеизмолозите. Малко след 20 ч снощи бяха усетени два нови труса с магнитуд между 3,1 и 3,6 по скалата на Рихтер.

Освен на телефоните на геофизичния институт на БАН, информация за трусовете и силата им може да се намери и на сайта на американската служба за геоложки наблюдения http://www.usgs.gov.

Проф. Николай Милошев: Поклон пред родните строители

- Проф. Милошев, от каква степен нагоре по скалата на Рихтер трябва да се притесняваме, че земетресението може да се окаже разрушително?

- Проблемът е не само магнитудът на един трус, но и неговата дълбочина. Колкото по-дълбоко е едно земетресение, толкова по-надалече се разпространяват и “вълните” от люлеенето. Според мен трябва да направим реверанс към българските строители, защото при магнитуд от 5,8 степен няма сериозни разрушения у нас. При същата сила на труса в Италия се говори за огромни щети и човешки жертви (виж долу). Така че ние сме щастливци в това отношение.

- Според вас доколко новите сгради са устойчиви на силни трусове?

- Новото строителство трябва да издържи до много по-висока степен на люлеене. А и не само новото. Сградите, построени веднага след 9 септември 1944 г., макар че не са били осигурявани за сеизмичност, са стабилни и здрави.  Панелните блокове, ако са направени както трябва и сглобките са изпълнени добре, имат възможност да се огъват и в известен смисъл са дори по-устойчиви. За всеки регион има точно определена степен на сеизмичност, на която сградите трябва да отговарят. За София е от 8-9 степен по скалата на Рихтер. Мисля, че същото е и за Перник.

- При трусове необходимо ли е от Гражданската защита да предупреждава по високоговорителите хората да напускат домовете си?

- Ако тръгне висока вълна по река Дунав, ние още при Виена ще знаем, че се задава голямо количество вода. Може да направим модел на прилива на вълната и да установим кога ще дойде в България и какво ще залее. Тогава има смисъл да се оповестява бедствието, защото имаме на разположение няколко часа, преди да дойде опасността. Докато при сеизмичната опасност е най-страшно, защото всъщност нищо не може да се направи. Знам, че такива предупредителни системи се използват например в Япония, за да се спре работата на атомната централа или да се отнеме напрежението на скоростния влак, за да спре. Но да се обадя аз след 5 минути и да ви кажа - има земетресение, е излишно.

- Вие лично къде ще спите в следващите няколко нощи?

- Вкъщи, разбира се, това изобщо не значи, че няма да се притеснявам. За съжаление не можем да се успокоим, че всичко свърши. Но това, че трусовете през деня ставаха все по-слаби и през по-голям интервал от време ме навежда на мисълта, че нещата се успокояват.

http://www.trud.bg/

ВСИЧКО ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ДНЕС В БЪЛГАРИЯ

 


Сходни връзки

Сеизмолозите: Изненадани сме | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди