изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:55 EEST
Серията затихващи трусове в Пернишко може да продължи седмици    
КоментариТрусовете в района на вчерашното земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер могат да продължат седмици, дори повече от месец, но по всяка вероятност това е затихваща афтършокова серия. Това каза в интервю за Дарик кафе заместник-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН проф. Светослав Симеонов.

Той определи труса от вчера като странен, тъй като първоначалният анализ показал, че той е оказал еднакво влияние на целия сграден фонд - от високите кулообразни постройки до ниските масивни къщи.

Афтършоковата серия можело да продължи повече от месец

„Това е афтършокова затихваща серия, която показва, че енергията, която е натрупана в това огнище, вече е реализирана. Възможни са още трусове, естествено, те могат да продължат седмици наред, месец, дори повече, но по всяка вероятност това е затихваща афтършокова серия. Това огнище е относително непознато, с малка активност, то е генерирало земен трус през 1965 година с магнитуд 4,5 по Рихтер. През следващите почти петдесет години е нямало сериозни прояви. Всичко това показва, че е много вероятно трусът от 5,8 да бъде основен, а това, което наблюдаваме сега, е затихваща серия", каза той.

Симеонов обясни, че земетресение с един и същ енергиен показател, какъвто е магнитудът, може да има различна разрушителна способност в зависимост от механизма на труса и редица други характеристики. Коментарът му бе по повод сравненията със земетресението в Италия в неделя с магнитуд 6 по Рихтер.

Особено земетресение, което се е отразило върху целия сграден фонд

Вчера е направен предварителен анализ на сеизмичното движение след земетресението от 5,8 и по думите на Симеонов това земетресение е доста особено - широкоспектърно. Обикновено земетресенията са с по-тесен спектър, те оказват влияние върху по-тесен клас конструкции, докато това земетресение е широкоспектърно, в него са застъпени много честоти, то оказва влияние върху целия сграден фонд - сгради, които са много гъвкави, са изпитали едни и същи земетръсни сили, както и много коравите едноетажни, еднофамилни сгради. „Странно земетресение наистина", заключи заместник-директорът на геофизичния институт при БАН.

От тази година строим по европейски противоземетръсни норми,
контролът обаче още е проблем

Основните повреди след вчерашното земетресение са в сгради със строителни недостатъци и такива, които не са градени качествено, каза проф. Симеонов. Той съобщи, че от началото на година в България действат европейските противоземетръсни норми за строителството, които ще станат задължителни от 2014 година. По думите му сериозен проблем е презастрояването в някои райони на София и големите градове, защото то ще създаде условия за паника след силно земетресение.

Въпреки че според проф. Светослав Симеонов щетите от вчерашния трус са показали, че имаме качествено строителство, това не трябвало да ни успокоява, защото все още слабото място е контролът. „Фактът, че все пак земетресение с магнитут 5,8 е предизвикало сериозни разрушения в Пернишко показва, че има доста некачествено изграден сграден фонд", отбеляза той. Като припомни, че особено в селските райони има къщи, строени без проекти или от самозвани майстори. Резултатите от това са налице, посочи професорът.

Законите ни били на ниво, въпросът бил в качеството и контрола

България има наченки на противоземетръсни норми още от 1947 г., следват норми приети по времето на социализма до приемането ни в Европейския съюз. От началото на 2012 година вече действат европейските противоземетръсни норми - т.нар. Еврокод 8, съобщи проф. Светослав Симеонов. В момента се проектира както по тези норми, така и по съществуващата Наредба 2 от 2007 г. - така ще бъде до 2014 година, когато ще действа само Еврокод 8.

По отношение на нормативна база и закони България винаги е била на ниво, тук вече въпросът опира до качеството на строителството и до контрола, обобщи проф. Симеонов.

По правилниците от 1987 г. и нормите от 2007 г. сградите трябва да издържат на 9 степен интензивност. Зам.-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН уточни, че това не е магнитут - той е енергията на земетресението, а интензивността е последствието от земетресението в различни райони. За района на София тази тя била 9 степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник.

За панелките, преустроените партерни терени и презастрояването

За пореден път проф. Светослав Симеонов отбеляза, че не може да се говори общо за сгради, които са по-уязвими като тип при земетресение. Панелните сгради имат огромното предимство, че основните им елементи - панелите, се произвеждат в заводски условия, което е предпоставка за по-високо качество, отбеляза той. Свързващите елементи обаче в панелните блокове се правят на място на строителната площадка - от тяхното качество на изпълнение и последващата им поддръжка зависела вече общата земетръсна устойчивост на сградата.

Проф. Симеонов напомни и за друг проблем, свързан с безконтролното преустрояване на партерните терени в сградите, които са в центъра на София и големите градове. „Много сгради бяха преустроени, за да се отворят широки търговски пространства, при което бяха нанесени много сериозни щети на носещи елементи, а това намалява цялата сеизмична устойчивост на сградата", обясни той. И допълни, че това е престъпление и последиците за подобни сгради могат да бъдат изключително тежки.

Той призова не само местните власти за по-сериозен контрол, но и самите живеещи в такива сгради - да бъдат наблюдателни и да реагират, защото това засяга сигурността на тяхната собственост.

Изследване за сеизмичната устойчивост - близко като цена до нов проект

Запитан колко време отнема и колко е скъпо изследването на сеизмичната устойчивост на една сграда проф. Светослав Симеонов коментира, че това е съизмеримо близко с цената на проектанския труд за изготвяне на проект. Сложно е защото сградата трябва да бъде отново моделирана, обясни той.

Там, където устойчивостта на сградите не е достатъчна, трябва да се изготви и проект за усилване. „Това са сложни и скъпи действия, прокарват се нови носещи елементи или външни колони", обясни още експертът.

Много сериозен проблем бил според него и въпросът за състоянието и сеизмичната устойчивост на мостове и други инфраструктурни съоръжения. По негова информация общината е имала програма за преглед на тези съоръжения в София, но той лично нямал данни за резултатите. http://dariknews.bg

 ВСИЧКО ОКОЛО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ОТ 22.05.2012 - ПЕРНИК - СОФИЯ

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В РЕАЛНО ВРЕМЕ 

 


Сходни връзки

Серията затихващи трусове в Пернишко може да продължи седмици | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди