изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:23 EET
Новo земетресение разлюля Западна България    
НовиниСилен вторичен трус разлюля района на Перник и София в 00,59 ч. Той е бил с магнитуд около 4. Трусът е усетен в Благоевград, Самоков, Кюстендил и Монтана. Епицентърът е бил на 22 км от София и 5 км от Перник.



От Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН съобщиха, че земетресението е било с магнитуд от 3,8 по скалата на Рихтер, с епицентър на около 20 км в югозападна посока от София, предаде БТА.
Трусът е усетен на територията на страната, добавят от Сеизмологичния център. 

Според първоначалните данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 4,3 по Рихтер. Геологическият топографски институт на САЩ (USGS) отчете на сайта си, че земетресението е с магнитуд 4,5 по Рихтер, на 12,1 км дълбочина, с епицентър 20 км запад-югозапад от София.

Няма данни за жертви и материални щети. 

Последното земетресение е усетено леко в Перник, успокои областният управител на града Иво Петров пред "Фокус". То продължило около 4-5 секунди.
"Не се забелязват много хора, които да са излезли или да са запалили лампите в жилищата си. Явно са намерили начин да се евакуират", добави той.

Няма постъпили сигнали в оперативния щаб в Столична община след земетресението, съобщиха от пресцентъра й.

Това е поредният вторичен трус след земетресението с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер през нощта на 22 май. Сеизмолози предупредиха, че леки вторични трусове може да има още седмица, но те не са опасни.
Досега са регистрирани няколко около 3 по Рихтер и над 300 микротруса, предаде bTV.

Не отговаря на истината информацията, че БАН предупреждава за земетресение от 7,5 степен, каза пред "Фокус" директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география Николай Милошев. Той опроверга категорично информация, публикувана в електронна медия, че БАН предупреждава за трус с такъв магнитуд. Това е кьорфишек, беше категоричен Милошев.

Общинският кризисен щаб в Перник продължава да функционира, заяви междувременно пред „Фокус” кметът на Община Перник Росица Янакиева. Днес ще продължи разчистването на отломки от тухли, бетон след земетресението на 22 май. Жителите на Перник са посрещнали по-спокойно труса от 1.00 часа тази нощ. Сравнително малко от хората са излезли навън като трябва да се има предвид, че заради почивните дни доста хора са напуснали града, каза Янакиева, която извършва оглед в някои села и кварталите на Перник.
„Трябва малко да се вземем в ръце, тъй като тези два дни наистина бяха шокови, но животът трябва да продължи”, добави кметицата. http://dnes.dir.bg

ВСИЧКО ОКОЛО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ОТ 22.05.2012 - ПЕРНИК - СОФИЯ

 


Сходни връзки

Новo земетресение разлюля Западна България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди