изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:25 EEST
На 24 май - български евродепутат поиска равноправие за кирилицата    
Европейски съюзИвайло Калфин изпрати днес писмо до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, в което настоява за равноправно използване на кирилицата в официалните и публични документи и текстове на Европейския парламент, съобщиха от офиса на евродепутата.

"Вече повече от 1000 години кирилицата е един от основните елементи на българската културна идентичност. Тази писменост се използва от българската държава и от българската църква от средните векове насам. Това е писмеността, на която се преподава във всяко българско училище. Това е азбуката, чрез която моите сънародници опознават света и общуват с него", пише Калфин до Шулц, предаде БТА.

Българският евродепутат посочва, че изписването на латиница на имената на личности, на населени места, европейски инициативи и политики единствено на латиница дори в документите на български език, затруднява българските граждани. Калфин заявява, че не смята за основателни аргументите, които се изтъкват, че транслитерацията на имената от латиница на кирилица е трудна или дори невъзможна. България е приела закон, който посочва правилата за транлитерирането на имената от кирилица на латиница и обратно.

"Щом кирилските имена могат да се изписват с латинската азбука, значи и обратното би трябвало да е възможно", пише евродепутатът. Калфин изтъква, че преводачите на български език така или иначе транслитерират имената при устните преводи на сесиите на Европейския парламент, заседанията на комисии и други срещи. Лидерът на българските социалисти в Европейския парламент цитира изследвания, според които българските медии отразяват в най-голям обем работата на институцията сред всички държави-членки. Следователно, също е в интерес на Европейския парламент имената, използвани в комуникацията с гражданите, институциите и медиите, да се изписват по начин, който би бил достъпен за българските граждани.

"Няма нужда да напомням, г-н председател, че българският език е официален език на ЕС, както в устната, така и в писмената си форма", пише още Калфин. Той завършва писмото си с призив да се разпореди като "акт на уважение към българските граждани" собствените имена да се изписват с кирилска азбука във всички официални и публични документи на Европейския парламент на български език.

Като външен министър на България (2005-2009) Ивайло Калфин отвоюва правото за изписването на името на официалната европейска валута, еврото на кирилица в документите на ЕС. Кирилските надписи ще бъдат и върху банкнотите, когато България се присъедини към еврозоната.

В същото време, на днешния празник на българската писменост и култура, президентът Росен Плевнелиев е във Ватикана с българска делегация. В София пък се проведе празнично шествие. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

На 24 май - български евродепутат поиска равноправие за кирилицата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди