изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:30 EEST
Плевнелиев дари папата с 200 килограмово яйце    
По света Президентът Росен Плевнелиев подари 200-килограмово великденско яйце на папа Бенедикт XVI, предаде Агенция „Фокус”. Президентът покани Негово светейшество да посети България.

На традиционната аудиенция за Деня на славянската писменост и българската култура президентът разговаря на четири очи с главата на Римокатолическата църква. Разговорът е протекъл на родния език на папата – немски.

Vaticana 13 Vaticana 07 Vaticana 01

Подаръкът от българската делегация обаче не успял да влезе в стаята, поради размерите си. Великденското яйце е високо над 2 метра. То е изработено от Георги Андреев и майстори от пловдивско ювелирно студио. Завършването му е отнело две години, а 15 бижутери са участвали в сглобяването му. Великденското яйце е изработено от иноксова стомана и има златно покритие. Обсипано е с кристални камъни в цветовете на дъгата. Яйцето се състои от 11 сектора под формата на ромб, в средата на който има вписан кръст. В кръста са вплетени символите – цвят, сърце и четирилистна детелина. Целият ансамбъл символизира 12-те апостола. На върха на яйцето има кръст. В диагоналите на скулптурата са пръснати 2000 рубинено червени кристали.

Освен великденското яйце с внушителни размери президентът подари на папата и икона „Архангелски събор” копие на Димитър Зограф от 1836 г. В отговор папа Бенедикт XVI е подарил позлатени плакети с личния му герб.

Президентът Росен Плевнелиев е подновил поканата към папа Бенедикт XVI да посети България. Поканата е била заявена и пред кардиналите във Ватикана. „Нашата покана е отворена, България е с отворени врати, българите са с отворени сърца”, каза Плевнелиев след аудиенцията. Според него страната ни не е само остров на стабилност, но чрез България може да се отправи силно послание към всички жители на планетата.

Папа Бенедикт XVI е благодарил за поканата и е казал, че ще я разгледа внимателно. „Знае, че ние българите желаем той да бъде наш гост”, каза президентът. На въпрос дали скоро ще има български посланик във Ватикана Росен Плевнелиев заяви: „Министерството на външните работи трябва да си свърши добре работата. Впечатлен съм доколко е развита институционалната памет във Ватикана. Тук много добре се знае в последните 1000 години кой какво е свършил или не е свършил”. „България има изключителна репутация във Ватикана. Тя се дължи на усилията на много хора, преди всичко обаче на това, което българският народ прави. Българският народ има с какво да се гордее. Тук във Ватикана получихме изключително признание”, каза държавният глава.

Само преди месец Ватикана отказа агреман на предложения от Външно министерство за посланик - Кирил Маричков - младши. Той е внук на бившия ни посланик там и син на известния певец Кирил Маричков. Формалната причина за отказ е, че Маричков-младши има постоянен адрес в Италия. Според Лутеранските договори от 1929 г. посланиците във Ватикана трябва да живеят постоянно в изпращащите ги страни.

Според запознати като причина за липсата на агреман е романа на Кирил Маричков "Пътят на беглеца", в който имало хомосексуални сцени. Издадена в България преди 7 години, в книгата се разказва историята на български имигрант в Италия. Героят е принуден да прави обири и да проституира, за да оцелее. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Плевнелиев дари папата с 200 килограмово яйце | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди