изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:32 EEST
Профeсор Марк Креймър: Колкото по-скоро еврозоната се отърве от Гърция, толкова по-добре    
Европейски съюз

Положението в Гърция е най-висша форма на лош икономически мениджмънт. Това казва в интервю за “Фокус” проф. Марк Креймър, директор на Центъра за изследване на Студената война в Харвардския университет. Гърция не трябваше да бъде допусната в Еврозоната, още от самото начало; не трябваше да й се позволява да се присъедини към еврото.



Тя не успя да покрие изискванията за присъединяване, и приемането й беше по-скоро въпрос на политическа целесъобразност. Веднъж направена, тази грешка беше подсилвана в последвалите години от гръцкото правителство, позволявайки му да говори всяка година лъжи за бюджетния дефицит и за платежния баланс. Преди три години беше разкрито, че Гърция лъже системно, което най-вероятно беше изненада за Франция и Германия. Смятам, че по-скоро шокът идва от мащаба на кризата, но фактът, че Гърция имаше значителни проблеми с това да смогва на дълговете си, не мисля, че беше изненада за някой. Мога да посоча какъвто и да е брой доклади, които подчертават това – каза проф. Креймър.

Моята гледна точка е, че колкото по-скоро еврозоната се отърве от Гърция, толкова по-добре. Не може да се каже, че това ще доведе до някакви много значителни последици, защото Гърция дължи стотици милиарди евро, основно на страните от Европейския съюз, голяма част на гръцки банки, но и доста - на германски и френски банки. Ако Гърция бъде изгонена, ще трябва да се върне към своята валута – драхмата и е почти сигурно, че драхмата ще струва някъде половината на еврото.

В общи линии, Гърция ще има половината от това, което е имала и ще иска да плати тези деноминирани дългове вместо в евро, в старата валута. С други думи ще се опитат да ни заблудят с незабавна 50% девалвация на кредитите, вероятно е и да са заплашени от това да не могат да ги изплатят изобщо – посочи проф. Креймър.

По думите му - истинският въпрос вътре в Гърция ще бъде - какво ще се случи с гръцките банки. „Според мен, гръцката банкова система в по-голямата си част ще спре да съществува за известно време и ще има истински обрат в Гърция. В този случай, въпросът е доколко това ще се отрази на останалата част от Европейския съюз, независимо кога ще стане това, то ще има последици”, посочи той.

Редактор: Георги Иванов

http://news.expert.bg

 


Сходни връзки

Профeсор Марк Креймър: Колкото по-скоро еврозоната се отърве от Гърция, толкова по-добре | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди