изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:15 EEST
Пет леки труса са усетени на територията на страната    
НовиниПет леки труса са усетени на територията на страната днес. Два са вторични от земетресението в Пернишко, а останалите два са с епицентър в Гърция и Румъния. Последният, усетен днес, е на 28 километра северно от София близо до Своге.

В 7.19 часа е регистрирано леко земетресение на югозапад от София, съобщи МВР. То е било с епицентър на около 25 км в югозападна посока от София. Трусът е бил с магнитуд около 2,0 по скалата на Рихтер.

Сеизмолозите продължават да регистрират вторични трусове в района на силното земетресение от 22 май.

И тази нощ няколко, макар и слаби земетресения, се усетиха около България. Най-много - шест на брой, са регистрирани в Северозападна Турция. Техният магнитуд варира от 2.1 до 3.1 по Рихтер. Съвсем слаб е бил трусът в Южна Гърция - 2.5 по Рихтер. По-сериозно е единствено положението в Румъния. Малко преди 9 часа тази сутрин с епицентър в Карпатите е имало земетресение от 3.5 по скалата на Рихтер. Въпреки че, благодарение на слабонаселения район, дунавските ни съседи не са регистрирали поражения, трусът се е усетил в северната и западна част на България.

Епицентърът е бил на около 400 км североизточно от София, извън територията на страната.

Следобед в неделя земетресение с магнитуд 3.3 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Гърция, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Епицентърът на труса е на 235 км южно от София, на 36 км западно от Солун и на 8 км североизточно от Александрия с дълбочина 5 км. Трусът е усетен слабо в някои райони на България.

По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН в 14.49 часа отново е регистрирано земетресение. То е с епицентър на около 25 км югозападно от София в района на Перник. Трусът е с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

Европейско-средиземноморският сеизмологичен център (ЕССЦ) съобщи на сайта си, че на територията на България в 21.56 ч. е регистриран трус с магнитуд 2,5 по Рихтер. Епицентърът на труса е бил в близост до село Искрец, на 28 км от София и на 4 км от Своге.

Знеполският епископ Йоан отслужи молебен за здраве пред централния пернишки храм "Свети Иван Рилски". Епископ Йоан бе в Перник и в деня на земетресението на 22 май в подкрепа и за кураж на пострадалите от трусовете. Инициаторите на службата от Община Перник и църковното настоятелство поканиха миряните да се помолят за милост от бедствия.

Черквата "Свети Иван Рилски" е сред тежко пострадалите от трусовете сгради. Куполът на камбанарията е на място, но откъснат от сградата, напукани и с процепи са стените на сравнително скоро ремонтирания храм.

И днес продължава работата на комисиите, които оглеждат щетите в Перник.

Има набирателна сметка за дарения, с които да се покрият щетите от земетресението, съобщиха от Общината. Сметката е: Община Перник Централна кооперативна банка АД ВIС: СЕСВВGSF IВАN:ВG49СЕСВ979О846О879ЗОО Код за вид плащане: 4451ОО.

Община Перник обяви 28 и 29 май за неучебни дни, съобщи заместник-кметът по образование и култура Илинка Никифорова. Заради промяната на датите за държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване за община Перник, със заповед на министъра на образованието Сергей Игнатов са определени новите дати. http://dnes.dir.bg

ВСИЧКО ОКОЛО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ОТ 22.05.2012 - ПЕРНИК - СОФИЯ

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В РЕАЛНО ВРЕМЕ 

 


Сходни връзки

Пет леки труса са усетени на територията на страната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди