изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:36 EET
Астрономи измериха диаметъра на Слънцето с "Четката на Бейли" /ВИДЕО/    
Любопитно
Специалисти от националната обсерватория на Япония са успели да получат точни данни за диаметъра на Слънцето по време на скорошното слънчево затъмнение, наблюдавано от голяма част на жителите на Азия и Северна Америка.


Астрономите са успели да определят точния диаметър на огненото кълбо благодарение на оптичния ефект “четката на Бейли”, който възниква в началото и края на пълното затъмнение. В този момент краищата на слънчевия диск и лунния диск съвпадат, но светлината на Слънцето на места успява да заобиколи луната благодарение на неравностите в нейния релеф. В този момент слънчевата светлина се наблюдава на Земята като ярки точки в червен цвят.

По време на затъмнението, което е могло да бъде наблюдавано от голяма част на Япония, местните учени начело с професор Мицума Сома са сравнили данните, получени от наблюдението на оптичния ефект, предоставени от няколко обесрватории в страната, както и информация получена в миналото от японския лунен апарат “Кагуя”. В резултат изследователите са успели да пресметнат точния диаметър на Слънцето, който е 1 милион 392 хиляди и 20 километра, съобщава ИТАР-ТАСС.

В течение на много години астрономите от целия свят се опитват да определят точния диаметър на Слънцето, но задачата е сложна за решаване поради силната яркост на слънчевия диск. / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Астрономи измериха диаметъра на Слънцето с "Четката на Бейли" /ВИДЕО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди