изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:46 EEST
ВЪРВИ НАРОДЕ, ВЪЗРОДЕНИ!    
ПразнициС празнично шествие, в което си включиха ученици, учители, студенти, просветни и културни дейци, Добрич отбеляза 24 май - Деня на славянската писменост и българската просвета и култура.


Тържествата започнаха с празнична литургия в храм “Свети Георги” и благодарствен молебен, посветен на светите равноапостоли Кирил и Методий. Официални гости на празника на центъра бяха зам.-кметът на Добрич Иван Колев, народните представители от Румен Иванов и Ваня Донева, областният управител Желязко Желязков, зам.-министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова, общински съветници, почетни граждани, общественици.
Тържеството започна с химните на България, Европейския съюз и Добруджа, изпълнени от Духовия оркестър с диригент Стоян Монов. Шествието по центъра на града бе водено от 100-годишна икона на св. св. Кирил и Методий. Ученици възпроизвеоха ритуала за предаване на знамената на училищата от випуск 2011/ 2012 на випуск 2012/ 2013 година. Първи дефилираха възпитаници на хуманитарната гимназия, която носи името на светите братя. Последваха представителите на училища, детски градини, колежи. Сред участниците в шествието не бяха забелязани учители и ученици от ОУ "Отец Паисий". Дни преди 24 май те заявиха по време на протест, че няма да дефилират и така ще изразят несъгласието си с решението за закриването на учебното заведение.
Празникът продължи с богата художествена програма. Любителите на фолклора бяха зарадвани с концерти на ансамбъл „Добруджа” и танцова студия „Добруджа”, а в следобедните часове - на Духовия оркестър. Многобройна публика се събра вечерта на площад "Свобода", за да се наслади на любимите си поп-рок изпълнители. На новата естрада се представиха възпитаници на училището по изкуствата СОУ "Св. Кирил и Методий", арт-център "Палитра", зонална танцова организация "Алексия". НДТ
 


Сходни връзки

ВЪРВИ НАРОДЕ, ВЪЗРОДЕНИ! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди