изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:22 EEST
КОНКУРСЪТ "САРАНДЕВ" Е ЗАПАЗЕНА МАРКА    
КултураКомпозиторът Хайгашот Агасян - председател на журито на европейския младежки поп-рок конкурс "Сарандев", пред НДТ




- Г-н Агасян, каква е оценката Ви за 24-ото издание на конкурса "Сарандев". Какво беше, според Вас, нивото на участниците?
- Първо, съм благодарен на организаторите, че ме поканиха за втори път да бъда председател на журито. Вероятно ми имат доверие и за мен е чест. Журито сме един много добър екип и нашата задача е достойно да отсеем добрите, по-добрите, най-добрите. Използвам случая да кажа, догодина ще е 25-ият юбилеен конкурс. Дай Боже да е много тържествен, както заслужава да бъде. Този конкурс е с много добро защитено име, в смисъл тук не се явяват случайни деца. Тук идват изпълнители с големи възможности и битката е страшна. Половината поне пеят блестящо и отсяването е много трудно, ние сме на тръни. Аз бих отличил Траян, който спечели Гран при, и прекрасната Михаела от Добрич. Първия ден на конкурса и двамата се представиха блестящо, аз съм им писал максималните оценки - десятки, които няма какво да коментирам. Възхитен съм от поведението на Траян, държание, общуване с публика. Самото му излъчване на радост, че е на сцената, че прави това, което му е любимо. Той просто изразява своята душевност, емоция. Прекрасен! В същото време изключително бях възхитен от Михаела, която пък има изключителен финес на гласа, владеене, фраза. Просто като някаква кралица, богиня! Нямам думи да изразя емоцията си. И това са двете максимални оценки, които аз бях дал пред моята съвест. И беше интересно на следващия ден как ще бъдат защитени, за да изберем един от двамата. Не може да има двама. И Траян наистина се защити много добре. Беше безапелационен. По същия начин - абсолютно възхитително поведение, държание и изпълнение. Докато може би напрежението при Михаела си каза думата, имаше мънички нюанси, които дадоха своето отражение върху това, че не можа да се пребори за Гран при. Но това няма никакво значение, тя беше пак блестяща, получи първа награда. И в първи група, и във втора и в трета имаше прекрасни деца, и то от различни краища на България - Каспичан, Севлиево, Разград, Шумен, Панагюрище.
- А какво бихте казали за организацията на конкурса?
- Първо да кажа, че аз съм влюбен в тази зала. Не го казвам просто така, защото от години моите рецитали с Недялко Йорданов, концерти, спектакли, винаги са били в Органовата зала. Работил съм и в театъра, но топлината, самата атмосфера в залата е друга и предразполагаща към откровение, към раздаване. Организацията е на много високо ниво, аз съм много доволен. Ходих в общината, споделих с г-жа Койчева, видяхме се и с кметицата. Аз идвам и по много други поводи - есента идваме с писатели, поети. Наистина, оценявам много високо организацията и само пожелавам догодина да бъде някак си по-гръмко представяне. Защото конкурсът "Сарандев" е марка. Има и чужденци, което е много добре. Чест прави, че въпреки трудностите и кризата конкурсът се провежда. И винаги казвам - по-добре да го има, отколкото веднъж да го няма и вече се затлачва работата.
- Когато журирате млади хора, на кои качества най-много държите?
- Те са няколко компонента. Може би най-важното са интонацията и чистото пеене, без тях е въобще безсмислено някой да явява. Искам да похваля озвучаването - много добро, много качествено и този, който има качества да изнесе стиха, има хубава дикция, се чува. Имаше определени песни, на които думите не се чуваха. Много е важен изказът. Също искам да посоча, че всички бяха много добре облечени за сцена. Ние имаме едни стари отвратителни традиции - както си на улицата да се качиш на сцена. Трябва да има уважение - преди всичко към себе си, към сцената и към публиката. Дикция, фраза, диапазон на песента, трудност. Защото има някои, които се явяват с пет тона песен. Да, изпяват го чисто, блестящо, но пет тона... А трябва да бъдат показани песни с голяма амплитуда, горе, долу, височини. Викаш ли горе, натискаш ли. По какъв начин представяш песента. Хубав репертоар бяха избрали. Случва се понякога дете с прекрасни качества да пее песен, която не може. Имаше и сега, но бяха малко.
- Това ли са основните грешки, които допускат вокалните педагози - да избират неподходящи песни за своите възпитаници?
- Педагозите, от тях зависи, те избират репертоара. Преценяват, че това дете може да го защити, обаче ако го защити - ахваш, ръкопляскаш и го оценяваш по най-добрия начин. В болшинството от случаите детето си е дете. Дори и възрастен да е има сценична треска. И в най-малките нюанси няма да го защити. Особено текстово. Виждаш, че едно дете пее и се къса за любов. Няма да му повярваш. Но педагогът иска то да изпъкне по някакъв начин. Аз съм решително против това. Всяко дете трябва да пее песен според възрастта му. Тук имаше малко такива случаи. Тук защитиха това, което пяха, имаше много трудни песни. Особено през големите.
- През м. г. имаше няколко телевизионни формата за пеене по централните телевизии. Вие одобрявате ли ги, според Вас те добро поле за изява ли са за младите певци?
- Аз решително съм против тези формати. Решително! Защото целта на тези формати не е откриването и стимулирането на талантите, а шепа хора - по-малко от пръстите на ръката, да забогатеят за нула време от sms-и. Разбирате, че в България гласуването с sms-и е порочно. В това най-много се убедих в Евровизия - и детската, и за големи, защото бях жури и в двете. Вотът на безименните, добре организирани хора, гласувайки с sms-и, убива вота на поименно гласувалите. Защото ние от журито гласуваме пред нотариус, всеки си удостоверява с подписа, че това е неговото мнение. Че ние мислим, гласувайки, за България. А не за нечии други интереси. А безименните хора изведнъж обръщат този вот. Някой да сте видели да е просперирал от тези млади хора, които участват във форматите, да му е даден път? Да, има шоу, има занимавка за хората, интересно им е, след работа сядат, гледат. Пак ви казвам, гласуването с sms-и е престъпление. Може би не сме достигнали това ниво на отговорност - да защитиш едно добро дете, да му дадеш път.
- А как ще коментирате представянето на "NEW 5" от Добрич в конкурса за избор на българска песен за Евровизия?
- Аз съм ги класирал на първо място и те знаят това. Дори ме поканиха на една среща в заведение, беше много трогателно. Видях се от близо с тях и тяхната ръководителка. Те ми благодариха и ми подариха торта, знаейки, че аз обичам сладки работи. Децата бяха прекрасни. На 1 март гостувах в Добрич с Недялко Йорданов, това беше малко след Евровизия. Бях в едно радио и се изказах най-ласкаво, защото наистина най-добри бяха те. Като излъчване, като пеене, млади, прекрасни хора, 16-17 годишни. Софи Маринова пя много стабилно, във всичките кръгове. За разлика от една друга фолк певица, която започна да плаче по всички телевизии, че не била оценена. Вместо да каже: "Вижте какво, не пях добре". Не говоря за финала вечерта, а за обедния финал, когато пя, за да я оценим журито. Десислава пя толкова фалшиво, че не го очаквахме от човек, който има претенции, говори се, че има такъв глас. Тя пя под всякаква критика. И може би голяма част от журито, включително и аз, не сме я сложили в тройката. При мен е на шесто или седмо място. Песента й беше хубава, чисто от музикантска гледна точка. Но тя не го защити. Това е едни симбиоза, не можеш само да оценяваш песента, а цялостно.
- Какво ще пожелаете на младите хора, които тепърва започват да се занимават с музика, с пеене, какъв съвет ще им дадете?
- Едно изречение ще им кажа, много е важно, да го запомнят - музиката е за всички, но не е за всеки. Музикант не се става случайно. Дай боже да имаш талант, но най-важни са трудът и постепенното развитие напред. На един слънцето изгрява по-бързо и се събужда сутринта звезда. Просто съдба. Друг извървява дълъг път. Аз за себе си също мога да каже, че съм извървял дълъг път на доказване. И по-ценното е това, защото ти преодоляваш повече препятствия и се усъвършенстваш. Две неща а ме крепяли - постоянството и това, че не губя надежда. Вярваш, че ще напишеш нещо още по-хубаво. Това им го пожелах и на "NEW 5", като ги гледам какви прекрасни млади хора са - имайте търпението, работете над себе си и ще видите, че успехите ще дойдат. Така че да са здрави и от сърце им пожелавам успех.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА
 


Сходни връзки

КОНКУРСЪТ "САРАНДЕВ" Е ЗАПАЗЕНА МАРКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди