изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:30 EEST
ДОБРИЧКИ РЕКОНСТРУКТОРИ УЧАСТВАХА ВЪВ ФЕСТИВАЛА "ВЕЛИКАЯ ПОБЕДА"    
ОбществоУчастие в VІІІ международен военно-исторически фестивал "Великая Победа. Май 45-го" в Киев, Украйна, взе военно-исторически клуб "46-и пехотен Добрички полк".


Фестивалът бе по случай 67-та годишнина от Победата във Великата Отечествена Война. Добричките реконструктори, рамо до рамо с колегите от национално дружество "Традиция" от градовете Панагюрише, Шумен, Преслав и село Баня, се включиха в мащабна военно-историческа възстановка "Плечом к плечу. Грац, Австрия".
Във фестивала взеха участие над 800 души, членове на военно-исторически клубове и групи от Украйна, Република Беларус, България, Израел, Чехия, Полша, Естония, Латвия, сподели за НДТ председателят на добричкия военно-исторически клуб д-р Добрин Добрев. Представени са били и 30 единици военна техника, авиация и кавалерия. Д-р Добрев разказа, че е имало шест самолета, като четири от тях - два на Червената армия и два - на фашистите, са провели въздушен бой, а друг, който е бил на най-голяма височина, е хвърлил въздушен десант върху немците. "Всичката тази техника е собственост на участниците в реконструкцията. Тя е била в лошо състояние, дори един от танковете е бил изваден от блато. Възстановили я с много средства, усилия и любов към историята", сподели председателят на добричкия исторически клуб.
Фестивалът е продължил повече от 48 часа, участниците в него са живели в условията на 1945 година. "Имаше бариери, които не допускаха външни хора. Човек като влезе вътре се потапя изцяло в атмосферата", разказа Милена Паскалева. Реконструкторите са получавали храна по веднъж на ден, имало е порцион за всеки солдат, спели са в палатки. Фестивалът се е провел край Киев, на място където действително са се водили боеве. На едно от възвишенията е била направена нещо като ВИП-ложа, в от която въстановката е била наблюдавана от ветерани от Втората световна война.
Нашето участие във фестивала се обосновава от присъствието на много българи в Червената армия, което не трябва да се забравя, сподели д-р Добрев. Той разказа, че българският пехотен полк е получил медал за заслуги, с такива са били удостоени и всички участници. "Отношението към историята на участниците беше много сериозно. Много рядко можеше да се види усмихнато лице. Хората бяха пропити от драматизма на този период", сподели председателят на добричкия военно-исторически клуб. Нашата цел бе да представим България, името й да се споменава с добри чувства, допълни той. "Това бе много силно емоционално преживяване, много разтърсващо. Когато се върне, човек разбира в какъв хубав свят живее, колко сме щастливи", сподели д-р Добрев. НДТ
 


Сходни връзки

ДОБРИЧКИ РЕКОНСТРУКТОРИ УЧАСТВАХА ВЪВ ФЕСТИВАЛА "ВЕЛИКАЯ ПОБЕДА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди