изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:06 EEST
ЗАКРИВАНЕТО НА УЧИЛИЩА – ПО ПРОГРАМА    
НовиниДобричлийка е осъдила общината за ухапване от бездомно куче. Наредба за отглеждане на кучета в общината прие вчера местният парламент


Програма за оптимизация на училищната мрежа в община Добрич бе приета на заседание на Общинския съвет. Тя предвижда закриване на две общински училища. Още през март Общинският съвет взе решение да предложи на министъра на образованието младежта и науката да закрие основните училища „Бачо Киро” и „Отец Паисий”. В тази връзка по националната програма „Оптимизация на училищната мрежа” се очаква общината да получи около 400 000 лева. Програмата предвижда те да бъдат използвани за подобряване на финансовото, материално-техническото, здравно-хигиенното и социално-битовото състояние на приемащите училища – ОУ „Й. Йовков”, ОУ „Н. Й. Вапцаров”, ОУ „Хр. Смирненски”, ПМГ „Иван Вазов”, ЕГ „Гео Милев”, СОУ „Д. Талев” и СОУ „Св. Кл. Охридски”.
Анализът на общинската образователната мрежа в Добрич сочи, че за последните 14 години броят на учениците в общинските училища в Добрич е намалял с 43,6 %, а на паралелките – с 44,7 %. При 14 904 ученици през учебната 1997/98 година, за 2011/2012 година броят им е намалял до 8 413. В същото време закрито е само едно основно училище. Като резултати от създадения дисбаланс се посочват невъзможността на училищата с малък брой ученици да осигурят финансовата издръжка на базата на единните разходни стандарти за издръжка на един ученик, както и обучение на учениците в маломерни паралелки. Само за последната учебна година Общинският съвет в Добрич е дал съгласие за разкриване на 13 паралелки, в които броят на учениците е под нормативния минимум.
В залата Галина Митева от групата на БСП изрази опасения относно изразходването на средствата от националната програма „Оптимизация на училищната мрежа” в случай, че съдът отмени заповедта на министъра за закриване на училищата. Тя посочи, че тогава направените разходи ще останат за сметка на общинския бюджет. Според други общински съветници, не е достатъчно обосновано как са определени приемащите училища. Зам.-кметът  Камелия Койчева коментира, че срокът  на програмата е финансовата година, така че разходите ще се извършват след издаване на заповедта на министъра за закриване на училищата в рамките на 2012 г. Тя посочи, още, че приемните училища са определи както на географски принцип, така и според това, къде деца от тези училища продължават образованието си в общински учебни заведения. Докладната записка, която предизвика най-много дебати в залата на местния парламент вчера, бе приета с 21 гласа „за”, 0 „против” и 10 „въздържал се”. 
Наредба за отглеждане на кучета и за овладяване популацията на безстопанствените животни на територията на общината, прие още Общинският съвет на Добрич вчера. С нея се регламентират редът и начинът на придобиване, регистрация, деклариране, притежаване, отглеждане и развъждане на кучета и овладяване популацията на безстопанствените животни на територията на общината. Освен това, тя коментира и организацията на работа и условията на отглеждане на кучета в общински приют за безстопанствени животни. Новата наредба указва, че в тримесечен срок от датата на придобиването на куче собственикът трябва да подаде декларация в общината. За това задължение ще се разчита и на етажната собственост, каза зам. -кметът арх. Пламен Ганчев. Данните сочат, че за 2011 г. регистрираните в общината домашни любимци са били едва 75, за които платените такси са общо 1339,72 лева. За настоящата година регистрирани са 32 кучета, за които е платена такса от 620 лева. Според общинските разпоредби, собствениците на кучета от породите Бултериер и Питбул плащат такса от 100 лева годишно, а за всички останали домашни кучета таксата е 20 лева за година. Новата наредба указва още, че при извеждане на животните на разходка стопаните задължително трябва да носят ветеринарномедицинския паспорт с отразени актуална ваксинация, вътрешно и външно обезпаразитяване. Кучетата задължително се извеждат на повод до 1,5 м, а кучета с тегло над 10 кг - на неразтеглив повод до 1,5 м. При нарушения санкцията е 50 лева. За собственика на куче, ухапало животно, глобата е 200 лева, а при ухапване на човек – 500 лева. Местата за свободно разхождане на кучета трябва да са обозначени и периодично да се почистват и дезинфектират. Засега такива места в Добрич има две. Предстои разкриване на още в кварталите, каза арх. Ганчев.
Наредбата посочва още, че овладяването на популацията от безстопанствени кучета на територията на общината се осъществява чрез блокиране на раждаемостта, посредством настаняване в приют, кастрация, обезпаразитяване, ваксинация, маркировка и регистрация. Стана ясно, че през тази година добричлийка е осъдила общината да й плати обезщетение от 1350 лева за ухапване от бездомно куче.
На сесията вчера бе отменена наредба за набиране, формиране и разпределение на средства за допълнително материално стимулиране на служителите от общината. Стана ясно, че тя е била приета през 2008 г., но бонуси са давани само през първите две тримесечия на 2009г. Поради кризата и мерките за ограничаване на разходите, след това  такива не са давани. Дадено бе съгласие да се прекрати договора с наемателя на „Ретро фото” в АЕМО „Старият Добрич” и да се промени предназначението. Има предложение от „Био милк Добрич” ООД там да се инсталира модерна производствена линия за био кисело мляко. Общинските съветници дадоха съгласие за изменение на подробен устройствен план на поземлен имот, който е бил парокотелно, а сега там се предвижда изграждане на паркинг с възможност за подземно и надземно паркиране. Увеличението на парцела е с 242 кв. м, с които общината става съсобственик в имота с „Фортера” ЕАД. Дадено бе съгласие да се кандидатства с проект „Ръка за помощ” по ОПРЧР на стойност около 250 000 лева, чиято цел е разкриване на звено за услуги в домашна среда. Разрешена бе продажбата на 14 общински апартамента от досегашните им наематели по определени пазарни цени. Общинските съветници дадоха съгласие да се продаде на публичен търг почивна станция „Белите скали” при начална тръжна цена от 836 000 лева. Одобрено бе предложението на комисията, провела конкурс за избор на управител на „ДКЦ ІІ” – за досегашния управител д-р Валери Веселинов, който е бил единствен кандидат.
 


Сходни връзки

ЗАКРИВАНЕТО НА УЧИЛИЩА – ПО ПРОГРАМА | 10 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЗАКРИВАНЕТО НА УЧИЛИЩА – ПО ПРОГРАМА
Автор: Anonymous да 2012-05-31 @ 22:37 EEST
И кой ще обжалва заповедта на министъра?А разходите по делото за чия сметка са ,ако делото не бъде спечелено?Може ли някой да обясни казуса?
ЗАКРИВАНЕТО НА УЧИЛИЩА – ПО ПРОГРАМА
Автор: Anonymous да 2012-05-31 @ 22:43 EEST
Много просто учителите ще си плащат,за да работят!Ще дундуркат мангалите за този дето клати дърветата!Това правиха учителките на Бачо Киро през последните години.
ЗАКРИВАНЕТО НА УЧИЛИЩА – ПО ПРОГРАМА
Автор: Anonymous да 2012-06-01 @ 07:01 EEST
Вече има и програма!Министъра може да пише заповедтта!
ЗАКРИВАНЕТО НА УЧИЛИЩА – ПО ПРОГРАМА
Автор: Anonymous да 2012-06-03 @ 10:29 EEST

ееееееееееееееее , това вече е прекалено ....приемни училища ПМГ и ЕГ - наглост , та те са в друга степен , какви деца ще приемат от ОУ

 

ЗАКРИВАНЕТО НА УЧИЛИЩА – ПО ПРОГРАМА
Автор: Anonymous да 2012-06-03 @ 11:37 EEST
Скоро и това ще стане? Гимназията по туризъм се напълни с цигани...
ЗАКРИВАНЕТО НА УЧИЛИЩА – ПО ПРОГРАМА
Автор: Anonymous да 2012-06-05 @ 06:46 EEST
ОТ ПМГ  иЕГ най- много пари са дадени по разни формули на Паисий! А сега да ги видим като им спрат кранчето и като не им разрешат маломерни паралелки от къде ще вземат пари за заплати,а за издръжка?Учителите да се приготвят да си намалят заплатите поне с 30%,защото децата ще паднат под 100 .  През това време   учителите на  Бачо Киро ще заемат свободните работни места,а Паисиевци на борсата!
ЗАКРИВАНЕТО НА УЧИЛИЩА – ПО ПРОГРАМА
Автор: Anonymous да 2012-06-07 @ 15:24 EEST
Керанов е уредил себе си и е на път да уреди  и учителките си на работа!Браво Тошко,те това се казва директор/да смениш сградата е най-малката беда/.
ЗАКРИВАНЕТО НА УЧИЛИЩА – ПО ПРОГРАМА
Автор: Anonymous да 2012-06-13 @ 16:32 EEST
Директорката на Паисий да се консултира с адвокат относно казуса "Обжалване заповед на министъра"и има  ли право Общината от 01.09.2012г да спре издръжката на училището? 
ЗАКРИВАНЕТО НА УЧИЛИЩА – ПО ПРОГРАМА
Автор: Anonymous да 2012-06-15 @ 14:56 EEST

Форумът е пълен с празноглавци,които пишат небивалици по адрес на 2-те у-ща.Спрете да давате акъли и невярна информация.

Съдбата им е ясна - закриват ги .

ЗАКРИВАНЕТО НА УЧИЛИЩА – ПО ПРОГРАМА
Автор: Anonymous да 2012-06-15 @ 21:17 EEST
Край на коментарите!Стига сте си чесали езиците!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди