изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:54 EEST
Цените на телефонните разговори падат до 40% от 1 юли    
ИкономикаКомисията за регулиране на съобщенията (КРС) задължи операторите съществено да намалят цените на едро за терминиране на разговорите в мобилни и във фиксирани мрежи. Телефонните разговори на дребно ще поевтинеят между 25 и 40% след намаляването на цените на едро, каза председателят на КРС Васил Божков.

За мобилните мрежи от 1 юли 2012 г. цената на едро за терминиране на повиквания ще се намали от 0,13 лв./мин. на 0,055 лв./мин., като по този начин тарифите на едро ще намалеят повече от два пъти, с което ще достигнат нива под средноевропейските. С второто намаление от 1 януари 2013 г. цената ще е 0,046 лв./мин., съобщиха от КРС, цитирани от "Фокус".
При фиксираните мрежи от 1 юли 2012 г. цената на едро за терминиране на повиквания ще се намали от 0,0105 лв./мин. до 0,0090 лв./мин. При второто намаление на 1 януари 2013 г. цената ще е 0,0085 лв./минута.

"Минаваме под средноевропейските цени. Гражданското общество може да се радва, че Европа я доведохме тук", коментира пред БНТ Васил Божков.
По думите му, ако операторите не намалят цените на дребно, КРС може да предприеме някакви мерки.
"С радост или без радост, със скърцане на зъби или не, операторите са длъжни да се съобразят с решението", обяви той.

Пакетът от мерки включва, освен ценовите ограничения под формата на определен от КРС таван, и достъп и ползване на необходими мрежови средства и съоръжения, прозрачност, равнопоставеност, задължение за разделно счетоводство, прилагане на разходоориентирани цени и система за определяне на разходите.

Българските мобилни оператори поддържат най-високите цени за терминиране в Европа, което продължава сериозно да оскъпява безжичните разговори, стана ясно от доклад на ЕК за напредъка на единния европейски пазар на електронни съобщения.
Миналия октомври Божков заяви, че мобилните услуги ще поевтинеят с 25-40%. Преди това от там понижиха цените на едро за фиксираните и мобилни услуги.

На въпрос от какво се оплакват българските граждани на КРС, днес Божков обясни, че има прогрес, защото се е подобрила културата.
За миналата година жалбите са 5000, а от началото на тази година до момента - 2000. За миналата година комисията е наложила санкции в рамките на 17 млн. лв.
http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Цените на телефонните разговори падат до 40% от 1 юли | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди