изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:41 EEST
Експерт: За различните зони да се строи различно    
НовиниЗа различните зони на България трябва да има различни норми за строене. Най-стабилно трябва да се строи в Югозападна и Централна България, района на Чирпан, Каварна и Шабла. Не са за подценяване и зоните около София и Горна Оряховица.

Това заяви проф. дфн. Димчо Солаков, зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН на пресконференция във Варна, цитиран от "Фокус". По думите му най-сеизмично безопасни са Североизточния и Югоизточния региони.

Това, което трябва да се знае, е че Рихтер няма нищо общо със строителството, категоричен бе специалистът по повод силното земетресение в Перник. Това земетресение въобще не е показател за издръжливостта на сградите, особено в София, коментира професорът. Според него най-важното е да се строи адекватно.

"България е разделена на сеизмични райони с предвидена интензивност на земетресение. Сградите се осигуряват за съответната територия, за която се строят. Имаме от 7-ма до 9-та степен по скалата MSK (Медведев-Шпонхойер-Карник), смята се, че от седма степен нагоре трусовете са разрушителни", каза междувременно проф. Петър Сотиров, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.
Това 5.8 по Рихтер предизвика интензивност 7-ма степен по скалата MSK в епицентъра, докато в София той е от 5-та степен, добави той.

"Ние не правим оценките си за устойчивостта на сградите по скалата на Рихтер. Оценяваме интензивността на базата на скали за въздействието на сеизмичните трусове", каза още Сотиров, цитиран от БГНЕС.

Предизвикателствата, които се представиха пред сградния ни фонд показаха, че те се държат прилично, обясни инж. Стефан Кинарев, председател на камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.
Според него щетите, които са нанесени след земетресението на 22 май, са основно върху обекти, които не са поддържани правилно.
95% от всичко, което е построено в страната ни, е направено от български проектанти и български строители, добави Кинарев.

По думите му има наредба за паспортизация на сградите, която задължава всички сгради да са с паспорти. Те показват как е поддържана сградата, както и какви нормативни документи са били в сила до датата на построяване и проектиране.
"Поради липса на пари закъсняваме с паспортизацията на общинските, общинските, и най-вече частните сгради. Като че земетресението ни изпревари", коментира специалистът.

Панелното строителство издържа тестовете на времето, нормативната база за проектирането на този тип сгради е една от най-строгите за времето си, обясни инж. Георги Кордов, председател на колегия София - град.
"Този контрол довежда до добрите резултати, смятам, че хората, които живеят в такива комплекси, могат да бъдат спокойни. Проблемите на този вид сгради са свързани повече с външният им вид и тяхната енергоефективност, отколкото със здравината им", заяви той и добави, че е правил експертизи на много такива сгради и останал доволен от всички. http://dnes.dir.bg

ВСИЧКО ОКОЛО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ОТ 22.05.2012 - ПЕРНИК - СОФИЯ

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В РЕАЛНО ВРЕМЕ 

 


Сходни връзки

Експерт: За различните зони да се строи различно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди