изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:39 EEST
УЧЕНИЦИ ДЕМОНСТРИРАХА УМЕНИЯ В СЪСТЕЗАНИЕ "ДА ОЦЕЛЕЕМ ЗАЕДНО"    
Образование

Ученици от 8 и 9 клас на 14 училища в Добричка област участваха в областно състезание "Да оцелеем заедно", което се проведе на 1 юни. Децата демонстрираха наученото след 6-месечни обучения по проект "Управленска стратегия за развиване на социалната и физическата адаптивност на учениците чрез комплексни дейности”. Състезанието бе заключителен етап на реализираните дейности по проекта.



 

В надпреварата се включиха пет отбора с по 6 участници от различни училища, избрани на случаен принцип. Децата се справяха с конкретно поставени задачи - практически и теоретически, в шест учебни центъра. Първият център имаше опознавателен характер. Отборите излъчиха свой символ и лидер. За да бъдат подпомогнати в тази трудна задача, предвид краткото време, учениците решаваха заедно логическа задача. Така те се опознаха и сработиха като екип, т. е. показаха уменията си за социално адаптиране. В останалите пет центъра демонстрираха умения за физическо оцеляване в посочените по-горе екстремни ситуации. В края на състезанието прозвучаха музикални изпълнения на ученици от СОУ „Св. Климент Охридски” и така проявата се превърна в истински празник за учениците. Наградите на отборите бяха осигурени със съдействието на община Добрич – грамоти, сладоледи и торти.

Състезанието бе успешно поради изключително добрата предварителна подготовка и координация между организаторите и всички партньори по проекта - община град Добрич, ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”, сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР, ОС на БЧК с Доброволен екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи, БМЧК и Център за обществена подкрепа към ОС на БЧК, туристическо дружество „Добруджански турист”, Център за защита на природата и животните. Дейностите преминаха при много висок интерес от страна на участниците и публиката, която не само наблюдаваше, но и коментираше случващото се.

В края на 2011 г. дирекция „Квалификация и кариерно развитие” към МОМН и Националният институт за обучение и квалификация в системата на образование организираха конкурс „Иновативни практики в управлението” по НП „Квалификация”. По регламент всяка област участва с по един отбор, излъчен от РИО. Екипът се състои от 4-ма директори на училища и един експерт от РИО. Добричкият отбор бе сформиран от директорите на СОУ „Св. Климент Охридски”, СОУ „Димитър Талев”, ПГ по МТЕ „Михаил Ломоносов”, ПГ по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов” и експерт от РИО. Идеите на иновацията бяха популяризирани сред училищната общност в областта, в резултат на което още 10 училища от общините Добрич, Добричка, Балчик и Ген. Тошево се присъединиха към проекта. Бяха организирани теоретични и практически обучения на ученици в две направления – придобиване на знания и умения за социално адаптиране и физическо оцеляване в екстремни ситуации – земетресение, наводнение, пътно-транспортно произшествие, пожар, оцеляване в планината при неблагоприятни метеорологични условия. НДТ

 


Сходни връзки

УЧЕНИЦИ ДЕМОНСТРИРАХА УМЕНИЯ В СЪСТЕЗАНИЕ "ДА ОЦЕЛЕЕМ ЗАЕДНО" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди