изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:10 EET
Фирми запорираха сметките на Община Перник въпреки щетите от труса    
ИкономикаБлокирани са сметките на община Перник, съобщи кметът Росица Янакиева. Тя призна, че общината дължи пари, но определи като неморална постъпката за налагане на запор в този момент, в който са нужни много средства за отстраняване на щетите от голямото земетресение. Софийска и благоевградска фирма са запорирали наличните средства в общинската хазна. Ще оспорваме иска на благоевградската фирма, защото той е за обезпечение, заяви Янакиева, цитирана от БТА.

Част от строителните фирми, работещи по възстановяване на общинския сграден фонд, са прекратили дейността си.
"Досега те вложиха немалко собствени средства, а ние все още не можем да им платим", обясни кметицата. Тя е поискала по-рано да бъдат преведени около 100 000 лв. от изравнителната субсидия на община Перник, таксите от концесионните договори за миналата година, които са в размер на 160 000 лв., както и възстановени 60 000 лв., които общината е дала за плащане на лекарства на инвалидите.
"Досега отникъде няма постъпления на средства", посочи Янакиева.

Вчера изтече 14-дневният срок, в който гражданите можеха да подават молби за обезщетения за нанесени от земетресението на 22 май щети върху частния жилищен фонд. В деловодството на общината са постъпили 6458 молби. Внесени са и 125 молби за настаняване, които са удовлетворени. Временен подслон е даден на 463 души, които са в 36 фургона и 105 палатки. В резерв са останали 23 палатки и един малък фургон.
19 служители на Дирекцията за национален строителен контрол правят контролни оценки на обектите, посочени в Междуведомствената комисия като неотложни за извършване на аварийно-възстановителни работи. В 30 на сто от обектите от общинския сграден фонд възстановителните работи са приключили напълно.

По около 300 души дневно подават молби за еднократна социална помощ, съобщи междувременно директорът на "Социално подпомагане" Илияна Кованджийска. Досега са постъпили около 5000 молби за 325 лв. еднократна помощ. Парите започнаха да се раздават на 31 май.
Ден по-рано финансовият министър Симеон Дянков прогнозира, че се очаква да стигнат 2000.

Отхвърлени са заявленията на 300 души, защото са пребивавали незаконно на посочения от тях адрес. Граждани без настанителни заповеди в общински жилища и без нотариални актове за собственост на имотите си не могат да претендират за помощта, уточняват от социалната служба.

В пернишката дирекция помагат служители от Трън, Брезник и Дупница.
Списъци се изнасят по два пъти дневно, струпване на хора се получава само в сутрешните часове.
Областният управител Иво Петров призова гражданите да проявят уважение към труда на хората, които приемат документите и изплащат парите им.  дир.бг

 


Сходни връзки

Фирми запорираха сметките на Община Перник въпреки щетите от труса | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди