изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:39 EET
НА 24 МЕТРА ТРАПЕЗА ДОБРУДЖА РЕДИ ТРАДИЦИОННИЯ ЯСТИЯ    
ОбществоВ кулинарната програма на вече традиционния Празник на гърнетата в с. Зимница, ще участват етносите на Добруджа – българи, турци, татари, цигани, липовани, румънци

Уникалната по рода си инициатива вече за трети път събира участници от различни краища на Добруджа в крушарското село Зимница в търсене да запази и популяризира единствени за региона автентични кулинарни техники и ястия, които могат да се опитат само в Добруджа.
В събота, 9 юни, от 11 ч. започва празникът, на който ще могат да се опитат невероятно вкусните добруджански гозби, поднесени в глинени съдове, чувени и тави. В кулинарната програма участват етносите на Добруджа – българи, турци, татари, цигани, липовани, румънци.
Празникът на гърнетата ще подреди върху дългата 24 м трапеза традиционни ястия на участници от цяла Добруджа.
Кулинарната изложба – дегустация има конкурсен характер за фестивала, а специално жури ще оценява най - оригиналните автентични ястия. За отличените са предвидени грамоти и много предметни награди.
Вкусните добруджански ястия, които ще бъдат представени на тазгодишния фестивал, са заешка капама, спаначени сърми с агнешко, ориз със сини сливи, пиле с булгур, тестени кръстачки, връзки, добруджанска пита, домашно приготвени овче кисело мляко, сирене и извара, празеник, качамак, петмез от диня, тиквен рачел, добруджанска каварма, сарбурма и джантък – татарски ястия, манаф учкур – турско ястие, малай – румънско ястие, пелмени – руско ястие и много други местни гозби.
Деца от селата Телериг, Лозенец и Крушари ще участват в детската готварска работилница, показвайки кулинарни умения, докато приготвят предястия, салати и сладки.
Двадесет третокласници от клуб "Златна ябълка" за изучаване фолклорното богатство на Добруджа при СОУ "Св. Климент Охридски", гр. Добрич ще подредят изложба от ароматни гозби с наименование "От сръчните ръце на баба".
Екипът на Иван Звездев ще присъства на празника, а читалищни деятелки ще готвят на живо вкусни добруджански гозби за известното кулинарно шоу „Кухнята на Звездев” по bTV.
В деня на фестивала освен на кулинарните изкушения, посетителите на празника ще могат да се насладят и на красивите изпълнения на танцьорите от Ансамбъла за изворен фолклор от Добрич с ръководител Мая Тончева, ансамбъл „Цигански табор” при читалище „Романо дром”, гр. Добрич и други певчески и танцови групи.
Известните братя ковачи от Добрич Мирослав и Георги Милеви ще обработват на живо железния метал в импровизирана работилница и ще демонстрират майсторски умения от древния занаят – ръчно свободно коване, нагряване и охлаждане на метала, изтегляне и закаляване, а оригиналните метални произведения ще бъдат аранжирани в изложба.

Сред тазгодишните участници в кулинарния фестивал са читалищни групи от с. Крушари, с. Телериг, с. Ефр. Бакалово, с. Методиево, с. Ломница, с. Паскалево, с. Хитово, с. Гурково, с. Карапелит, кв. Рилци и др. Индивидуални участници ще се включат от с. Божурово, с. Лозенец, с. Коларци, с. Безмер, с. Зимница, Ген. Тошево, с. Бистрец, с. Кайнарджа, с. Средище, с. Карапелит, с. Оногур, с. Стожер, Алфатар, Балчик, Каварна, Шабла, Добрич, Варна, Силистра и др.
Единственото за региона кулинарно събитие Празник на гърнетата се организира от община Крушари, фирма „Добруджанска Зимница” и Сдружение "Общности, опознаване, култура". Реализира се в партньорство с Българска асоциация за селски и екологичен туризъм, Регионален исторически музей - Добрич, Радио Варна, Радио Добруджа, Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев”, гр. Добрич, НЧ „Йордан Драгнев”, с. Крушари и НЧ „Ст. Караджа”, с. Телериг.
Програмата на фестивала тази година включва изложба - дегустация на домашно приготвени ястия, характерни за района на Добруджа, представени от различните етноси – българи, турци, татари, цигани, румънци. Ще се проведе конкурс за автентични ястия и етно визия на щанд, оценяване на блюдата от професионално жури, избор на най-оригиналните местни кулинарни произведения и награждаване на отличените участници с грамоти, парични и предметни награди.  За присъстващите ще има фолклорна програма, анимация за деца и възрастни, творчески работилници и др., ковашко ателие на братята майстори ковачи от Добрич Мирослав и Георги Милеви.
Всеки, който желае да се присъедини като участник в кулинарния празник задължително трябва да се представи с домашно приготвено ястие, поднесено в глинено гърне, чувен или тава и подредено на общата трапеза. Ястията могат да бъдат от категория основни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка.
НДТ

 


Сходни връзки

НА 24 МЕТРА ТРАПЕЗА ДОБРУДЖА РЕДИ ТРАДИЦИОННИЯ ЯСТИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди