изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:46 EEST
ОБУЧАВАТ АДМИНИСТРАТИВНИ СЪДИИ ПО ЕВРОПЕЙСКО ПРАВО    
Ред и сигурност

Обучение по европейско право започват съдии от седем административни съдилища в Североизточна България, съобщи на пресконференция председателят на Административния съд в Добрич Светлана Борисова. То ще се реализира по проект на съда по Оперативна програма “Административен капацитет”.



Проектът “Административните съдии – компетентни в прилагане на европейското право” е със срок на изпълнение 18 месеца. По него е предвидено теоретично и практическо обучение по европейско право за съдии и обучение за служители в новите професионални практики. След 2007 година задачите пред българските магистрати се увеличиха във връзка с налагането на Европейското право като пряко приложимо право на територията на държавата, посочи Светлана Борисова.

Проектът се основава на това, че ежедневната работа по делата вече налага прилагането на Европейското право, поради това че административните спорове са пряко свързани с четирите свободи, гарантирани от правото на Европейския съюз. Това право е пряко приложимо в Република България от 1 януари 2007 г. В същото време повечето от магистратите са дипломирани преди много години и не са изучавали Европейското право в детайли. Повишаването на квалификацията им посредством изучаване на ПЕС и то специално, касаещо административните спорове, е крайно необходимо за ефективната ежедневна работа. Същото изискване се отнася и за съдебните служители, част от които и преди са работили в съдебната система, но не и с административни дела. Те трябва да са запознати с новите изисквания, наложени от приложението на това право.

Провежданите курсове в НИП и епизодичните зонални съвещания в никакъв случай не могат да осигурят задълбочено и професионално познаване от съдиите на Европейското право, неговите принципи, приложно поле, особености. Затова целта на проекта е да се обхванат максимален брой съдии, които се занимават с административно право и които разрешават общи проблеми в работата си. Освен това, провеждането на лекции, обучения и работни срещи сред голям кръг от професионалисти ще позволи да се поставят повече и по-общи и важни проблеми при разрешаването на сходни казуси, ще доведе до обобщаване на практиката им. Лекторите ще бъдат от единствената у нас магистърска програма за обучение по европейско право в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Една от задачите на проекта е да се запознаят съдиите и с практиката на свои колеги в Германия по прилагане на европейското право. Изборът на държавата произтича от факта, че приемането на Административно-правния кодекс и създаването на специализираните административни съдилища е възприето именно от германския модел на административно правораздаване. НДТ

 


Сходни връзки

ОБУЧАВАТ АДМИНИСТРАТИВНИ СЪДИИ ПО ЕВРОПЕЙСКО ПРАВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди