изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:06 EET
Бомби цъкат в гората и пътя край Петолъчката    
Новини

Боеприпаси от горящите складове край Петолъчката са прехвърлили района на сградите и са попаднали в гористата местност наоколо. Армията ще се захване с обезопасяването им, но това ще е ужасно трудно, обяви Аню Ангелов. Той съобщи, че взривът е бил с 10 тона тротилов еквивалент. Това означава, че освен боеприпасите за утилизация там е имало и други, което е крещящо нарушение.



Боеприпаси от горящите складове край Петолъчката са прехвърлили района на сградите и са попаднали в гористата местност наоколо.

Армията ще се захване с обезопасяването им след като гърмежите престанат. Това обаче ще бъде изключително трудно. Това стана ясно от думите на военния министър Аню Ангелов в парламента. Освен това по негова информация

вече се извършва контролирано взривяване на боеприпаси, които са паднали на пътя от „Петолъчката” за Бургас,

за да може да бъде разчистен пътят и да бъде пуснато движението по прекия път от Бургас за София.

Министър Ангелов дойде в парламента, за да информира депутатите за подробностите около трагедията край Сливен от вторник.

Армията не е неспособна, а военни са спасявали пострадали с риск за живота си при взривовете край Петолъчката във вторник, разказа Аню Ангелов.

„Когато говорите, че армията е със събути гащи, това е обидно за вас и за армията”

обърна се Ангелов към опозицията. „Когато зам.-министърът на отбраната Радев влезе с два бронирани автомобила при все още продължаващите взривове, това е заслуга на министерството. Когато вчера с един бронирани автомобил петима военни полицаи извадиха с риск за живота си двама, това пак е министерство на отбраната”, каза още военният министър.

Пред депутатите той поиска да се промени закона за боеприпасите така, че

частните фирми за утилизация да се проверяват периодично как спазват вътрешните си правила.

Ангелов е категоричен, че във взривените складове технологичните процедури са били нарушени.

„Близо до кратера на взривения цех е намерен джи ес ем, който е забранен”

съобщи министърът и уточни, че той може да предизвика взрив с импулсите си. Ангелов обаче не се нае да прогнозира дали това е причина за инцидента. Той съобщи, че са били нарушени и процедурите по утилизация.

Взривът във вторник е възникнал в 14,36. Той е бил в производствен цех номер едно в частната фирма за манипулации по разснаредяване на боеприпаси „Берета Трейдиг.  В този момент там са работили пет души, а 21 са били в района на складовата база. Петимата са разтоварвали току-що пристигнали боеприпаси от камион в друг цех. По време на взрива двама от петима са били на терасата. 

Те са отнесени на 20-30 метра от ударната вълна, с наранявания са, но са живи и здрави.

Останалите трима души са в неизвестност, и търсенето им продължава.

Ангелов съобщи, че след падането на първия безпилотен самолет, е взет втори. Те са собственост на Софийския университет.

В момента се взривяват боеприпаси, които са паднали на пътя при Петолъчката, за да може да се отвори пътят София-Бургас.

„Силата на взрива е с 10 тона тротилов еквивалент, това означава, че освен боеприпасите за утилизация, там е имало и други, което е крещящо противоречие”, съобщи още министърът.  

Последният взрив край Петолъчката е отекнал в 12,30 часа.

Според правилата 24 часа от последния взрив в района ще влязат експерти, за да видят какво е състоянието. След това мобилни групи ще започнат обезвредяването на гората.

http://www.bnews.bg

 


Сходни връзки

Бомби цъкат в гората и пътя край Петолъчката | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди