изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:04 EEST
ЕК: Властите в България да гарантират сигурността на журналистите    
Европейски съюз Властите в България трябва да гарантират сигурността на журналистите, както и на останалите граждани, ще продължим много внимателно да наблюдаваме ситуацията със свободата на медиите в страната, защото тази ситуация е източник на тревога. Това заяви еврокомисарят по въпросите на телекомуникациите и медиите Нели Крус. Тя направи изявление на семинар за медийната свобода в нашата страна, организиран в Европейския парламент в Брюксел от групата на либералите и демократите АЛДЕ, предаде БТА.


"Този въпрос е личен приоритет за мен. Проблемите със свободата на медиите в България заемат ключово място в дневния ми ред", заяви Крус, цитирана от в. "24 часа".

Комисарят отбеляза, че поканата за участието й в срещата е била неочаквана и тя променила програмата си, за да присъства.
"Когато говорим за свободата на медиите, става дума за защита на основните ценности, не във всички страни от ЕС има такава свобода, трябва да се борим за нея. Когато обстановката в дадена европейска държава може да застраши ценностите на ЕС, не бих се поколебала да реагирам", добави Крус.

Тя увери, че е готова да окаже натиск по отношение на България, след като международни класации определят слаби постижения в областта на свободата на словото и се съобщава за отправени смъртни заплахи срещу журналисти, също както в Гърция.
Комисарят отбеляза, че предстои до края на годината ЕК да предложи общоевропейски препоръки за свободата на медиите.

По мнението на генералния директор на международната организация "Репортери без граници" Оливие Базил, у нас има теми, които отсъстват от обществения дебат. Той посочи, че не се наблюдават задоволителни отговори по извършените убийства на журналисти (единственият убит в България журналист е Боби Цанков - радиоводещ, срещу когото се водеха дела от десетки измамени с игри - б.р.) .

"Фактът, че водим този разговор тук, а не в България, показва достатъчно", коментира пък независимият евродепутат Слави Бинев, който влезе в парламента от листата на "Атака", а сега прави нова политическа формация - ГОРД. Той критикува това, че медиите у нас се занимават с почистването на отпадъците, но не и с по-съществени теми.

Според журналиста Сашо Диков българската държава се превръща във все по-голям рекламодател в медиите. Диков призова делегация на ЕП да проучи финансирането на медиите в България.

Представителят на вестник "Икономедия" Теодор Захов коментира, че у нас има изкривяване на медийния пазар, а медиите не изразяват свободно мнение и осигуряват комфорт на управляващите. Той посочи, че пазарът на разпространението на печатни издания е монополизиран.

Илиана Беновска от радио К2 пък директно заяви, че медиите у нас "са собственост на олигарси и престъпници".

Съсобственикът на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов, който е и председател на Съюза на издателите, заяви, че проблемите със свободата на медиите в нашата страна напоследък са се задълбочили. "Категорично сме против главните редактори да бъдат агенти на комунистическите служби", каза той. http://dnes.dir.bg

Бенин, Гвиана и Намибия изпревариха България по свобода на медиите

 


Сходни връзки

ЕК: Властите в България да гарантират сигурността на журналистите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди