изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:36 EET
ВОДЕЩИТЕ ФОРУМИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА СТАНДАРТИЗАЦИЯ СЕ ПРОВЕЖДАТ В АЛБЕНА    
Туризъм

От вгорник до днес в Албена Българският институт за стандартизация е домакин на генералните асамблеи на европейските организации за стандартизация CEN и CENELEC и среща на високо ниво на европейската стандартизация. Участие в тях ще вземат ръководителите на CEN и CENELEC, представители на Европейската комисия и делегати от европейските организации за стандартизация, членки на CEN и CENELEC.



 

Срещата на високо ниво тази година е посветена на темата „Европейската стандартизация за устойчива икономика”.

Участието на българските компании е подкрепено от проект „Усъвършенстване на системата за стандартизация в България” по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013”.

Българският институт по стандартизация организира и два дискусионни форума за българските предприятия по актуални теми в областта на стандартизацията, които ще се проведат на 6 юни с участието на лектори и представители на други европейски органи за стандартизация. В рамките на три дни ще се проведе и изложение, на което български компании ще могат да представят своите продукти и услуги и да демонстрират как прилагането на стандартите способства за техния бизнес и ги прави по-конкурентни.

Европейският съюз си поставя пет амбициозни цели, които да бъдат постигнати до 2020 година, в следните сфери: заетост, иновации, образование, социално приобщаване и климат/енергетика.  Нарастващото осъзнаване, че европейските и международни стандарти биха имали практически принос в посрещането на много от предизвикателствата, пред които е изправен светът днес, означава стандартизационните организации да станат част от глобалния дебат. Националните, европейските и международните организации за стандартизация са включени в почти всеки сектор на технологиите и бизнес дейностите, посочват от Българския институт за стандартизация.  

Днес европейската стандартизационна система трябва да се съобразява с хоризонтални теми като социална отговорност и устойчиво развитие. Европейският парламент идентифицира необходимостта "да се развие предвидливост в стандартизационния процес с цел осигуряване на по-ефективни и координирани решения в подкрепа на глобалните политики за разрешаване на въпроси, свързани с изменението на климата, и с други бъдещи глобални енергийни и екологични предизвикателства”.

Европейските стандартизационни организации заедно с международните стандартизационни организации предоставят решения в сферите на устойчивото развитие. Те са разработили и разработват стандарти в широк кръг от сфери, например управление на риска, сигурност на информацията, безопасност на движението по пътищата, сигурност по веригата за доставки, изменение на климата, устойчиво строителство, управление на енергията, възобновяеми енергийни източници, здравеопазване и безопасност, защита на потребителите, качество на въздуха и водата.

Стандартизационните организации са основен източник на технологично ноу-хау. Те имат опит в разработването на специфични изисквания, показатели за измерване и ръководства за предоставяне на глобални решения на много от предизвикателства, пред които сме изправени днес. За някои други сфери, като ефективност на материалите и на ресурите или кибератаки, ние трябва да си зададем въпроса какво още може да се направи. За срещата на високо ниво се очаква да пристигне и Friedrich Smaxwil, президент на CEN и председател на президентския комитет за 2012 г. НДТ

 


Сходни връзки

ВОДЕЩИТЕ ФОРУМИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА СТАНДАРТИЗАЦИЯ СЕ ПРОВЕЖДАТ В АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди