изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:54 EEST
Два дни - от 5 до 7 юни, директорът на ЦРУ Дейвид Петреъс е бил в България    
НовиниДва дни - от 5 до 7 юни, директорът на ЦРУ Дейвид Петреъс е бил в България, съобщиха изненадващо от посолството на САЩ. На среща с властта той е поискал "по-силни" връзки между разузнавателните служби на двете страни.


Генералът се е срещнал с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов, с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на отбраната Аню Ангелов и с отделните шефове на разузнавателните ни служби.

Като бивш началник на Централното командване на САЩ и на коалиционните сили в Ирак и Афганистан генерал Петреъс изразил искрената признателност за внушителния принос на България в тези страни. Той дал висока оценка на способностите на българските части, с които е служил в тези мисии, както и на Балканите.

Директорът похвалил добрите отношенията на сътрудничество в разузнаването между ЦРУ и българските служби в съвместната им работа, "целяща да се извлече полза от новопоявили се възможности и да се даде отпор на общите заплахи", и е изразил решимостта тези отношения да бъдат разширени, допълват от посолството.

Петреъс приветствал в частност усилията ни в борбата с тероризма, организираната престъпност и корупцията.
Освен това отбелязал отговорната фискална политика и дисциплина на България.
Директорът на ЦРУ подчертал, че САЩ одобряват и насърчават важните стъпки, предприемани от страната ни да се модернизира и усилията за разнообразяване на енергийните източници и осигуряване на по-голяма прозрачност в енергийния сектор, както и за постигането на сигурност и стабилност на Балканите.

От посолството обясняват, че Петреъс си е тръгнал "дълбоко впечатлен от цялостната визия, представена от президента и министър-председателя".
Според него близкото партньорство на САЩ и България е особено важно и за двете страни и очаква това партньорство в разузнаването и в други сфери да стане още по-силно.

В края на май 2010 г. на визита у нас дойде тогавашният шеф на ЦРУ Лион Панета - сега министър на отбраната на САЩ. Тогава обаче посещението му бе шумно отразено. Той самият даде изявление след срещата си с Борисов и Цветанов.

Визитата на Дейвид Петреъс бе предшествана от посещения на други шефове на американски спецслужби. В началото на април директорът на DEA (Агенцията за борба с наркотиците на САЩ) Мишел Лионхарт пристигна в България, за да открие неин офис на агенцията.
В края на миналата година, докато бе в България, шефът на ФБР Робърт Мълър писа шестица на вътрешния министър Цветан Цветанов и на МВР. dir.bg

 


Сходни връзки

Два дни - от 5 до 7 юни, директорът на ЦРУ Дейвид Петреъс е бил в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди