изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:41 EEST
ЕВРО 2012: 16 отбора, 368 играчи и 31 мача в битка за 14-тия европейски трофей    
СпортВаршава, Киев. Годината е високосна и следвайки вече 52-годишна традиция началото на лятото е запазено за Европейското първенство по футбол. 16 отбора, предвождани от 16 треньора, 368 футболисти и милиарди по стадионите и пред телевизионните екрани ще бъдат потопени в магията, наречена Евро 2012.

Началото ще бъде дадено на 8 юни, петък, когато на Националния стадион във Варшава президентът на УЕФА Мишел Платини ще обяви 14-ото европейско първенство по футбол за открито. В продължение на 24 дни ще станем свидетели на 31 вълнуващи мача. Програмата на шампионата предвижда по два мача всеки ден. Това ще представлява първата фаза на турнира, или мачовете в четирите предварителни групи. 20 юни е първият почивен ден, след който в продължение на 4 дни - до 24 юни, всяка вечер ще имаме възможност да наблюдаваме по един четвъртфинален сблъсък. 25 и 26 юни са почивни дни, двата полуфинала са насрочени за 27 и 28 същия месец. Следват още два дни без футбол, за да се стигне до датата 1 юли, когато ще узнаем името на новия европейски шампион.
На практика за пръв път страни от бившия соцлагер получиха доверието на УЕФА да организират най-големия футболен форум на Стария континент. Единствено Югославия през 1976 година приема най-добрите 4 отбора в Европа, ала тогава форматът на турнира е бил коренно различен. Полша и Украйна хвърлиха много сили и средства в изграждането на стадиони, инфраструктура и цялостната подготовка на грандиозното събитие. Двете страни (особено Украйна) получиха доста упреци от УЕФА в годините от избора си досега, но обещават Евро 2012 да се превърне в най-добре органазирания шампионат в историята. В Полша и Украйна ще имаме удоволствието да гледаме 16-те най-силни национални отбора в Европа. Форматът с 16 тима - участници се проведе за пръв път през 1996 година в Англия и се запази за турнирите през 2000 г. (Белгия и Холандия), 2004 г. (Португалия), 2008 г. (Австрия и Швейцария) и сега. Следващото издание на еврошампионата, което ще се проведе във Франция през 2016 година, ще бъде първото, на което ще участват 24 отбора. УЕФА продължава да развива турнира и да дава възможност и на по-бедните и слаби във футболно отношение страни, като България например, да вкусят от големия футбол.
Дали българският национален тим ще се класира за Евро 2016 ще разберем в бъдеще. Сега обаче ни предстои да се насладим на настоящето. Испания, Германия, Холандия, Италия, Португалия, Англия, Франция. Кристиано Роналдо, Шави Ернандес, Андрес Иниеста, Уейн Рууни, Карим Бензема, Лука Модрич, Стивън Джерард, Франк Лампард, Хуан Мата и още много, много от най-големите звезди на съвременния футбол ще играят за всички нас, феновете на голямата игра. Те ще се хвърлят с всички сили в преследване на голямата мечта - трофеят "Анри Делоне", който ще бъде връчен на най-добрия отбор. Кой ще бъде той - ще разберем около полунощ на 1 юли...
Съдиите...
УЕФА обяви имената на 80 съдии, които ще участват на Евро 2012, още на 20 декември миналата година. Бройката изглежда твърде раздута, но тя е продиктувана от нововъведението с двамата допълнителни асистент арбитри на голлиниите. Всъщност за всеки един от 31-те двубоя на еврошампионата съдийската бригада ще включва главен рефер, двама асистенти на тъч линиите, допълнителни двама асистенти на голлиниите, резервен четвърти (главен) и резервен пети (страничен) съдия. Или общо бройката арбитри, които ще обслужва всеки един двубой, ще е 7. 12 съдийски екипа от по шестима души, които на практика ще изнесат тежестта на първенството. Всеки екип се състои от рефери от една и съща страна и включва главен съдия, трима асистенти, единият от които е резерва. Той ще остане на линия до началото на Евро 2012 и ще се вземе участие само ако някой от другите двама асистенти получи контузия и няма да е в състояние да изпълнява задълженията си. Допълнителните двама асистенти на голлиниите ще бъдат използвани за пръв път на еврофинали. Експериментът с налагането им в Лига Европа и Шампионската лига се определя като успешен и Международният Борд на Футболните Асоциации даде зелена светлина на УЕФА да ползва нововъведението в Полша и Украйна. Задължително условие е двамата допълнителни асистент рефери да са главни съдии.
УЕФА също така определи още четирима главни и четирима асистент арбитри, които ще изпълняват ролята само на четвърти и пети съдии по време на мачовете. Тяхната основна роля ще бъде да контролират събитията на резервните скамейки и извън терена и евентуално да се включат при невъзможност на някой от арбитрите на игрището да продължи да изпълнява функциите си. Разбира се УЕФА е гласувала доверие на водещите съдии от ранглистата си. Групата се води от англичанина Хауърд Мелтън Уеб, който свири финала на последното световно първенство в Република Южна Африка. В Полша и Украйна ще бъдат още унгарецът Виктор Кашай, италианецът Никола Рицоли, Волфганг Щарк (Германия), Карлос Веласко Карбайо (Испания) и португалецът Педро Проенса, който ръководи последния финал в Шампионската лига между Байерн (Мюнхен) и Челси.
Сред 80-имата избрани от УЕФА арбитри липсват и някои доста популярни имена - англичаните Майк Дийн и Андре Маринър, Алберто Ундиано Майенко (Испания), Тони Шапрон (Франция), Бас Нийхюис (Холандия) и най-вече германецът Феликс Брих. http://www.focus-sport.net

 


Сходни връзки

ЕВРО 2012: 16 отбора, 368 играчи и 31 мача в битка за 14-тия европейски трофей | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди