изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:38 EEST
България постави условие за името на Македония    
Политика

България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие. Това заяви в предаването на ТВ+ „Свободна зона” премиерът Бойко Борисов. По-късно той потвърди позицията си пред български и македонски журналисти.



Според него варианти като Северна Македония са абсолютно неприемливи, тъй като от географска гледна точка части от страната ни попадат в това наименование. А това е предпоставка за териториални претенции към България, смята Борисов, цитиран от "Фокус".

”При различни консултации, които са правени с нас, са обсъждани различни варианти. Повтарям, един от вариантите, който попадна при мен, беше за Северна Македония, ако не се лъжа, и аз казах, че това пък ние не бихме го приели, защото утре ще кажат, че Благоевград е македонски”, тълкува премиерът.

Името на Македония от 1991 г. е обект на спор между Скопие и Атина, която блокира международното й признаване под това име, тъй като го смята за част от собственото си национално историческо наследство.
Преди около година тогавашният гръцки външен министър Димитрис Друцас заяви, че за Атина са приемливи имена с географско определение, като „Горна Македония” или „Северна Македония”.

По-късно, след участието си в международна конференция за Балканите в София, премиерът Борисов потвърди пред журналисти, че би било неприемливо име от типа "Северна Македония". Същевременно той каза, че "как ще се казват (държавите) - това е суверенно тяхно право".

Журналист от македонска телевизия, който присъства на форума, го попита защо се меси в двустранния спор между Македония и Гърция.

"Не се месим в никой спор. Месим се само, когато слагате хитлеристко знаме и правите такива филми, тогава се месим", заяви в отговор Борисов, цитиран от БТА. Той добави, че България никога не е имала на знамето си пречупен кръст, както и нищо не е правила срещу Македония. "Ние първи ви признахме, ние сме ви били винаги подкрепа, работихме да ви паднат визите - и сега изведнъж, какво - хитлеристки филм за България, и до този момент ние си мълчим, в какво се месим, в цар Самуил ли се месим, в Кирил и Методий ли се месим, като гоните нашите посланици от паметниците ли се месим", каза Борисов в отговор на
журналиста.

Става дума за филма "Трето полувреме", "в който се допускат исторически манипулации, които подклаждат език на омраза срещу съседни страни", обявиха български евродепутати.

По думите на премиера не се месим никъде, искаме да сме братя, да се уважаваме и да се почитаме, да правим пътища, ж.п. линии, да си развиваме инфраструктурата. Ние сме съседи, но ние хитлеристи не сме, ние сме си спасили българските евреи, за което и цар Борис си е понесъл и личната жертва, каза Борисов.
Оставете историците да се занимават с историята, вие се занимавайте с финансовата дисциплина с инфраструктурата, с екологията, с пътищата, призова премиерът.

Темата коментира и външният министър Николай Младенов.
"На мен лично, и на всички в България, не ни харесва постоянното заяждане с България, защото Македония не е видяла нищо лошо от България и нека така да оставим нещата." Така Младенов отговори на въпрос на македонски медии – „защо сте люти на македонското ръководство; от вашите изяви се гледа на разочараност на политиката, що се води от вас, и води до студен мир между България и Македония и няма контакти между двете срани”, предаде без превод "Фокус".
„България не се намесва в диалога на Македония и Гърция за името, защото той е двустранен, но когато различни варианти се слагат на масата и се обсъждат, ние също имаме нашите виждания за това”, каза той.

 


Сходни връзки

България постави условие за името на Македония | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди