изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:14 EEST
Всъщност кой е този Тодор Каблешков?!    
Коментари

Момичето е симпатично, много слабичко, с дълга коса, с провиснали дънки и тясна блузка, мотае из ръцете си айфон, владее перфектно два езика, завършило е с пълно отличие едно от най-елитните училища у нас, а сега има намерение да учи медицина в Лондон. Пие бира.



Сякаш за да потвърди европейското проучване ЕСПАД, според което българските тийнейджъри пият най-много бира в ЕС и са на второ място по употреба на амфетамини. “Обаче са най-умни, усмихва се момичето. - Много момчета носят в училище наркотици, упорито ги предлагат, казват, аре, не се прави, опитай, ако не вземеш, начи си задръстеняк, броят те за смотан, разбираш ли. Някаква тъпа мода е.” Най-умни? Верно ли?! Казва ми, че тези дни тъгува за Бредбъри, но че харесва и Робин Кук. Той е американски писач на трилъри, учил е медицина в Колумбийския университет и в Харвард. Покрай неговите книги се запалила по медицината. Един от героите му - д-р Франк, създава с помощта на генното инженерство бавно развиващи се зародиши, за да възпита раса от работници, които да му помагат. Гениалният му план бил тези биологични роботи да бачкат за добруването на една суперраса. Раса от висши умове, създадена чрез биотехнологиите.

“Ужасно!” - отронвам. “Че защо? - казва момичето. - Учените, работещи по проекта на човешкия геном, скоро ще имат умопомрачителни възможности. Идеята е не само да се отървем от болестите, но и да станем по-умни.”

Аха, допълвам, няма да е лошо да се открият генетичните основи на простащината. Генът на простака.

Но какво ще стане с естествения свят?! Момичето ми обяснява, че естественият свят страда от сериозна асиметрия и трябва малко да се пипне. Например в нейния клас имало доста чалгари, а много малко джазмени и рокаджии. Според нея чалгарите не били глупави деца, но прекалено попивали масовия вкус, а ролите в живота се научавали, най-вече от телевизиите и социалната среда. Но един ден щели да чуят някъде Birth Of The Cool на Майлс и щели да преобърнат хастара на клетките си. Казвам , че греши, че културата не е случайност, а системност. И че са необходими много на брой единични стъпки.

Докато си говорим, става дума и за матурата по български език, за Иван Вазов и Априлското въстание, споменавам за Георги Бенковски и Тодор Каблешков, питам дали е ходила някога в красивото градче Копривщица? “Не съм, през ваканциите с нашите обикаляме из Европа. А всъщност кой е този Тодор Каблешков?” “Не сте ли го учили по история?!” Момичето изтърсва: “Ми ние изобщо не учихме нищо.” “Как така?” - озадачена съм. “Ами учителката не ни преподаваше уроци, просто си приказвахме за някакви неща.” Но всички имали шестици. Питам как ги изпитва учителката, след като не им преподава уроци. “Правим контролни и преписваме, тя вижда, но ни оставя, защото иначе всички ще имаме двойки.” Ясно, а по география дали са им преподавали уроци? “О-о-о, а този беше мноо-о-о зле. Но разказваше за пътуванията и приключенията си, къде ходил, какво видял, как останал три дни без вода...”.

Всеки път, когато се натъкна на изява на нашия министър на образованието, се сещам за екскмета на Вашингтон Мериън Бери, който веднъж знаменито казал: “Ако не броим убийствата, престъпността във Вашингтон е много, много ниска.” Та и ние така, ако не броим пълното отъпяване в училищата и абсолютната разпасаност, образованието ни е доста добро. “Атмосферата не е академична, обяснява ми дванайсетокласничката - в часовете е шумно, нищо не се преподава и ученици, и учители взаимно се измъчваме, трябва да си най-големият глупак, за да учиш, след като е обичайно да се преписва, просто такава е системата, предразполага към развал, самите учители не се интересуват от нас, ей това е училището у нас - подготовка на свободен принцип.”

Казват, че биологията, т. е. природната тъпота, не е съдба. Че човек може да се възвишава или деградира по своя воля. Но ако си уловен предварително в клопката на
мърлявото образование, в което всички са отегчени, малко ще позакъснееш с височините в живота си. Не са нужни никакви биотехнологии, някои нации могат да си загниват и естествено, докато тъпите им управници са заети да слугинстват на “по-висшите раси”. Много от качествата на една бъдеща личност са продиктувани от интерпсихични училищни въздействия - дисциплина или склонност към анархия, любов или омраза към една или друга наука, навици за учене или за мошеничество.
Каквито учениците, такива и студентите, и депутатите.

Интересно е, че Беларус, Казахстан и Русия са на първите три места в света по самоубийства на тийнейджъри. Сред основните причини се посочват абсурдите в образователните системи на тези страни. Училищата там са опасни места за пребиваване, тъй като раздират психиката на децата. Учениците са подложени на тежък контраст между бързо развиващия се стил на живот и абсолютната изостаналост на държавните училища, учителите са лошо платени маргинали, а децата са доминирани от пейзажа на забогатяващата престъпност. Понякога линията география - съдба може да бъде и смъртоносна. Засега ние сме добре, просто пием бира...

http://www.trud.bg/

КОПРИВЩИЦА - ГРАД, СЪЗДАДЕН ОТ ЛЕГЕНДИ И ИМЕНИТИ БЪЛГАРИ

В Копривщица оживява духът на българското Възраждане

Роден Тодор Каблешков - 1851

След жестоки изтезания се самоубива Тодор Каблешков

 


Сходни връзки

Всъщност кой е този Тодор Каблешков?! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди