изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:27 EEST
ВАРВАРСКИ КАПИТАЛИЗЪМ: ОТЧАЯН ОТ БЕЗИЗХОДИЦАТА ДОБРИЧЛИЯ ОБЯВИ ГЛАДНА СТАЧКА    
Общество

Стоян Стоянов Райнов е на 63 години. От края на миналата седмица той обяви гладна стачка с надеждата да намери подкрепа и помощ. Ако не я намери, е наясно, че той и съпругата му, която е болна от остеопороза, са обречени на гладна смърт. Вчера в дома им вече нямаше и троха хляб. Стоян сподели, че той вече залита от глад, а съпругата му не може да стане от изтощение.



Драмата в семейството е от около 6 месеца. Дотогава Стоян работел като пазач във фирма в Добрич. Вземал 200 лева заплата. Той и колегата му се примирили с това, но уговорката с работодателя била да им плаща осигуровките, разказа в редакцията на НДТ Стоян Райнов. Дори и малка, заплатата стигала, за да платят сметките за наем, ток, вода, за храна.

Когато Стоян навършил възрастта за пенсия и отишъл в РУСО, станало ясно, че осигуровки не са плащани. „Не само, че не ни даде последната заплата, буквално ни изгони от работа”, споделя Стоян. И разказва, че, най-вероятно от социално осигуряване са се самосезирали и е извършена проверка на фирмата и от Инспекцията по труда. Наложили санкции, но проблемът на Стоян така и не се решил, не получил и последната си заплата от 200 лева. Така вече половин година безуспешно той търси възможност за препитание.  Казва, че всеки ден обикаля местата, където се събират работници за обща работа, но всички вдигали рамене. Занимавал се е с ремонт на електродомакински уреди. Не може и да се пенсионира, защото не му достигат осигурителен стаж от година и пет месеца.

Липсата на пари е вкарала семейството във безизходна ситуация. Оказва се, че личните карти и на двамата са изтекли в края на миналата година. Нямали пари, за да ги подновят. Без  подменени лични карти обаче не могат да се регистрират в Бюрото по труда, а без регистрация на борсата не могат да кандидатстват за помощи в Социално подпомагане. Междувременно са им съставени актове от по 20 лева за изтеклите лични карти. Според Стоян, дори само осигуряването на средства за издаване на нови лични карти и плащане на глобите, би могло да помогне на семейството, за да получава някакво подпомагане. Защото, в противен случай двамата  със съпругата му са обречени на гладна смърт. Стоян споделя, че вече пет месеца не са плащали наема на общинското жилище. От месец им е отрязан токът. Затова използват газова бутилка, но и тя свършва. От магазина вече не им давали храна на вересия. Съпругата му е болна, но не могат да отидат нито на лекар, нито на зъболекар.

През последните дни двамата изкарвали с по половин хляб 2-3 дни, но вече нямат и троха хляб у дома си. Затова Стоян обяви гладна стачка срещу глада, мизерията и безработицата. НДТ


Всички, които желаят да помогнат, могат да се свържат със Стоян Райнов на телефон 0893711663

 


Сходни връзки

ВАРВАРСКИ КАПИТАЛИЗЪМ: ОТЧАЯН ОТ БЕЗИЗХОДИЦАТА ДОБРИЧЛИЯ ОБЯВИ ГЛАДНА СТАЧКА | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ВАРВАРСКИ КАПИТАЛИЗЪМ: ОТЧАЯН ОТ БЕЗИЗХОДИЦАТА ДОБРИЧЛИЯ ОБЯВИ ГЛАДНА СТАЧКА
Автор: Anonymous да 2012-06-11 @ 21:33 EEST
kato ne ste dali nikakvi koordinati na tezi hora kak da im pomognem?
ВАРВАРСКИ КАПИТАЛИЗЪМ: ОТЧАЯН ОТ БЕЗИЗХОДИЦАТА ДОБРИЧЛИЯ ОБЯВИ ГЛАДНА СТАЧКА
Автор: Admin да 2012-06-12 @ 11:49 EEST
Телефонът на Стоян Райнов е 0893711663

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди