изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:12 EEST
5 пълни шестици по БЕЛ, 161 - по математика на външното оценяване след 7 кл.    
НовиниПет са пълните шестици по български език и литература (БЕЛ) на националното външно оценяване на седмокласниците по двата модула, 161 са по математика, съобщи зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

На външното оценяване по БЕЛ  "двойките" са 581, а по математика - 1314, уточни Дамянова, цитирана от БТА. 55 012 ученици са участвали в националното външно оценяване по БЕЛ, а по математика - 54 844.

Пълните шестици означават, че учениците са постигнали максималния брой 100 точки за двата модула на изпитите, обясни зам-министърът.
Единият модул бе задължителен за въшно оценяване на седмокласниците, а другият по желание за постигане на по-висок успех при кандидастване в елитните училища след 7 клас.

Общият успех от двата модула по БЕЛ на седмокласниците за страната е "много добър" 4,51, по математика е "добър" 4,30.

Тази година за "тройка" скалата беше променена и започваше от 18 точки, съобщиха от МОМН. През 2010 г. при националното външно оценяване в седми клас оценка "среден три" се получаваше при 14 точки, а през 2011 г. - при 16 постигнати точки.

И през тази година по постигнат среден успех от всички седмокласници по БЕЛ и по математика на първо място е София-град, следван от Габрово, Варна и Смолян.
На последно място по двата изпита са учениците в седми клас от Разград, като преди тях се нареждат регионите Силистра и Добрич.
Перник е на пето място по среден успех на седмокласниците по БЕЛ и по математика, но седмокласниците от града не са включени в данните за външното оценяване по чужди езици, тъй като заради земетресението много малко от учениците са участвали в него.

4,05 е общият успех по български език и литература и 4,06 по математика от първия модул на националното външно оценяване тази година, съобщиха от министерството, цитирани от "Фокус". 
Максимален брой точки - 65 по български език и литература са получили 34 ученици, а по математика –1440 ученици.
Най-високи постижения в рамките на външното оценяване по всички предмети са постигнали учениците от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски” с 35.19 точки. Следват учениците от Математическа гимназия „Баба Тонка” в Русе с 34.86 точки. На трето място са учениците от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна с 34.72 точки, след тях са учениците от Частно основно училище „Света София” в столицата с резултат 34.6 точки, а на пето място са учениците от Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” в Бургас с 33.66 точки.
В дъното на класацията с най-слаб резултат са учениците от Основно училище „Христо Ботев” в Бургас с 7.56 точки, както и учениците от Основно училище „Васил Левски” в Добрич – 7.69 точки, и 103 Основно училище „Васил Левски” в София със 7.71 точки.

Повече седмокласници са участвали във вторите модули от външното оценяване по БЕЛ и по математика - за написването на преразказ по разказа "Бабата, която хранеше котките" от Деян Енев, и за решаването на допълнителните задачи, сочат още данните на министерството.
Преразказът не е затруднил толкова много учениците и те са се справили много добре, коментира Дамянова.
Учениците са се справили добре със задачите от отворен тип и тип ПИЗА по БЕЛ и математика. Седмокласниците са се затрудили най-много по БЕЛ при определянето на вида сложно изречение и посочването на пунктуационна грешка, обясниха експертите от министерството.

Министерството е сравнило обаче успехите на седмокласниците с резултатите им, когато те са били в четвърти клас. Оказва се, че преди години децата са показали по-високи резултати, отколкото сега, когато са 7-ми клас. Това се дължало на спецификата на обучението в прогимназиалния етап - различни учители по предметите, учебното съдържание е по-сложно от това в четвърти клас, както и заради натрупани пропуски в знанията.

Зрелостните изпити
Резултатите от държавните зрелостни изпити за 12-и клас от тази година са малко по-ниски от постигнатото на матурите през миналата година, каза още зам.-министърът на образованието. Дамянова уточни, че скалата за оценяване на матурите не е променена сега и остава, като миналогодишната.
Зрелостниците вече могат да проверяват резултатите от матурите на сайта на МОМН - с ЕГН и с входящ номер, посочи Милена Дамянова.
По обяд оламе сайтът за матурите блокира, явно не издържал на наплива към него. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

5 пълни шестици по БЕЛ, 161 - по математика на външното оценяване след 7 кл. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди