изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:46 EEST
Обучение на съдебните служители при Окръжен съд – Добрич    
Ред и сигурностОбучение на тема „Етичната и квалифицирана съдебна администрация – фактор за качествено обслужване на гражданите”, организират Окръжен съд – Добрич, и немската фондация „Фридрих Еберт”. Участие в него ще вземат 24 съдебни служители от Окръжен съд – Добрич.

То ще се фокусира върху съдебните служители като лице на съдебната система, тъй като в повечето случаи тяхното отношение към гражданите определя отношението на гражданите към съда. Предвидените лекции са съобразени с необходимостта от повишаване на професионалната квалификация на съдебната администрация и на нивото на административното обслужване.

Обучението ще се проведе на 12 юни в хотел „Сенди Бийч” в Курортен комплекс „Албена”. Форумът ще бъде открит от д-р Пенчо Хубчев – координатор проекти във фондация „Фридрих Еберт” –  Бюро България.

В първия модул на семинара ще бъдат представени „Правилникът за съдебната администрация – отговорности и възможности за професионална работа” и „Етичният кодекс на съдебните служители”. Лектори са Красимир Чернев – административен секретар на Окръжен съд – Варна и Таня Добрева – съдебен деловодител фронт – офис в Окръжен съд – Варна. Те ще коментират уредбата на съдебната администрация.  „Правилникът на администрацията в районните, окръжните, административните, военните и апелативните съдилища” от 2004 г. и различия при направените две изменения през 2008 г. и 2009 г. С промените от 2008 г. се въвеждат фигурите на служителя по сигурността, служителя в регистратурата за класифицирана информация и се регламентират задълженията на съдебните служители по Закона за достъп до обществена информация. Лекторите ще обсъдят разпоредбите в Правилника за атестиране и повишаване в ранг на съдебните служители.

Етичният кодекс на съдебните служители урежда общите правила за поведение на съдебните служители в служебна среда и извън нея.  

В първия модул ще бъдат дискутирани също работата в екип на съдебната администрация и призоваването като се акцентира на способи за предотвратяване на отлагането на дела.

Втората част на обучението е насочена към работата със Съдебно-административната система „Съдебно деловодство”. Експерт от „Информационно обслужване” АД – Варна, ще акцентира на разширените функционалности на софтуера за защита на личните данни на участниците в съдебния процес и на информацията за делата при електронния обмен. Разглежда се въвеждането на информация за движението на съдебните дела с оглед на защита на данните при автоматичното предаване по електронен път на информация към други системи – към Централния уеб базиран интерфейс за публикуване на съдебни актове, към Информационна система за производството по несъстоятелност, към електронния трансфер на данни към деловодните системи на други съдилища. Ще бъде обърнато внимание на вградения в системата алгоритъм за автоматично заличаване на лични данни в текстовете на съдебни актове и протоколи от съдебно заседание, както и на технологията за съхраняване на вече обезличените документи в електронните папки на делата, както и ползването на софтуерния модул „Съдебен призовкар”.

Третият модул на обучението включва лекция „Предизвикателствата в работата на съдебните служители в условията на провеждаща се съдебна реформа” на съдия Деница Петрова от Окръжен съд – Добрич. Тя ще коментира изискванията към съдебните служители и отговорностите на ръководството в съдебната система за повишаване на качеството в тяхната работа. Ще се спре на политиката на Европейския съюз за насърчаване на владеенето на чужди езици и на Резолюция 2008/С 299/01 на Съвета и на представителите на правителствата на държавите членки относно обучението на съдии, прокурори и съдебни служители. В страните – членки се увеличава прилагането на европейски регламенти, рамкови решения и други, по искане на други държави. Тези искания нерядко са отправят на чужд език, например на английски. Затова е изключително необходимо съдии и съдебни служители да преминат чуждоезиково обучение.

В края на семинара председателят на Окръжен съд – Добрич Енчо Енчев, ще сподели впечатления за организацията на работата Областните съдилища в Бон и Кьолн, Международния наказателен съд и EUROJUST – европейския орган за юридическо сътрудничество в Хага.    

Обучението е нов момент в тригодишното партньорство между Окръжен съд – Добрич, и фондация „Фридрих Еберт”. „ Окръжният съд в Добрич е сред съдилищата, които са за пример в България, защото имат стремеж да усъвършенстват нещата си. Ние се отзовахме с радост на това предложение. За нас е удоволствие да работим с тях, защото организацията им винаги е на високо ниво, заяви на пресконференция преди обучението д-р Пенчо Хубчев – координатор проекти във фондация ”Фридрих Еберт” – Бюро България.

11.06.2012 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд     

 


 


Сходни връзки

Обучение на съдебните служители при Окръжен съд – Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди