изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:37 EEST
УСПЕШНА ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ НА БИБЛИОТЕКАТА    
Култура

В Световния ден на книгата и авторското право регионална библиотека „Дора Габе" обяви старта на дарителска кампания под наслов „Аз съм ДАРИТЕЛ НА КНИГА". Целта на кампанията бе да се запълни фонда на библиотеката с търсени заглавия, с които не разполага или има в недостатъчна екземплярност. Новата кампания бе обявена с вярата, че много наши съграждани ще подкрепят инициативата, убедени в благородната ѝ кауза.



От дарителската кампания „Аз съм ДАРИТЕЛ НА КНИГА" в библиотеката са постъпили 2 013 документи от 43 дарители - частни лица, представители на институции, фирми, и др. Даренията включват книги, периодични издания, електронни ресурси, компютърна техника и др. материали.

При стартирането на кампанията първото дарение - 30 тома книги и луксозни албуми, направи кметът Детелина Николова, което поставя. Веселин Бончев, просветен деец, общественик и краевед, дарител и дългогодишен читател на библиотеката, направи ценно дарение, което включва Константин Елницки. „Възпитание и обучение в семейството и училището". Севлиево, 1899; Груев. „Основа за българска граматика". Пловдив, 1862; Списание "Право дело". Габрово, 1900. Дарената литература ще обогати бъдещата колекцията на библиотеката от Редки и ценни издания.

В дните преди светлия празник на българската просвета и култура 24 май директорът на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" проф. дфн Боряна Христова дари екземпляр от първото печатно издание на "История славянобългарска", наречено „Царственик" от 1844 г., дело на Христаки Павлович. Реставрираното издание е едно от най-четените и популярни старопечатни книги. От запазените 35 екземпляра в страната, един от тях вече е притежание на библиотека "Дора Габе. Екипът на библиотеката е особено признателен за ценното за Добруджа и добруджанци дарение.

По време на дарителската кампания, 92 театрални програми от 50-те и 60-те години на миналия век постъпиха като дарение от Любомир Опълченов от Добрич. Дарението ще обогати колекцията от театрални афиши и покани, които сектор Краезнание притежава. Сред по-големите дарения е това на Стоянка Йорданова от Добрич, която дари 596 тома литература.

Фирма „DODO FILM" - ООД, София предостави за нуждите на библиотеката 7 филма на DVD, между които - „Петър Димков - Лечителят", „Юбилейно издание на Хачо Бояджиев", „Вангя - последните думи на пророчицата". ДЗЗД „Графити", София, дари книги, брошури и др. материали от реализацията на проект „Превенция за безопасност и здраве при работа", издания на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда"/2012/.

По време на кампанията постъпиха много авторски дарения, сред които от Георги Казанджиев, Георги Калчев, Веселина Атанасова, Недю Недев, д-р Иван Аврамов, Васил Колев, Георги Балабанов, Петър Бонев, Мила Николова и др. Включи се и студио „Пастел", Добрич, с дарение на монитор IBM за компютър за нуждите на библиотеката.

За успешната кампания „Аз съм ДАРИТЕЛ НА КНИГА" регионална библиотека „Дора Габе" изказва огромна благодарност към всички свои дарители за благородството и отношението към книгата и четенето. НДТ

 


Сходни връзки

УСПЕШНА ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ НА БИБЛИОТЕКАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди