изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:15 EEST
ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА СЛУЖЕБНИТЕ КУЧЕТА И ВОДАЧИТЕ ИМ    
Новини

Висока оценка за служебните кучета и водачите им от Областната дирекция на МВР в Добрич даде Сергей Цветков - инспектор в "Криминология и племенно дело" към главна дирекция "Охранителна полиция" на МВР. Той извърши изпитна проверка на четириногите и водачите им в добричката и силистренската дирекции. Във вторник се проведе работа по следа, а вчера бе защитата.



Пет са служебните кучета в ОД на МВР в Добрич, четири от тях са порода немска овчарка, а едно - белгийска овчарка. От скоро има и ново попълнение - 70-дневно четириного, доведено от София, което тепърва ще се обучава. Служебните кучета се специализирани за откриване на хора, на наркотици, на взривни устройства. Водачите им разказват, че се използват до 8-годишна възраст, но ако са добри и нямат здравословни проблеми, могат да работят в системата на МВР и по-дълго. Наскоро, например, са "пенсионирали" такова куче на 12 години. Всички кучета, които използва вътрешното министерство, се произвеждат в София и Берковица.

Служебните кучета патрулират в парка "Свети Георги" сутрин и вечер, когато движението е най-натоварено. Дейността им е основно превантивна, но има и случаи, когато са участвали в залавянето на престъпници. Един от водачите - Старши полицай Димитър Димитров, разказа за един такъв. Наскоро в село в Добричко е извършена кражба на овце. Благодарение на следово куче е установен автомобилът, с който са превозени задигнатите животни. Един от апашите си забравил тениската, четириногото тръгнало по следата и за минути стигнало до колата. Овцете обаче не били открити, тъй като били прехвърлени в друго превозно средство. Старши полицай Симеонов разказва за друг случай, при който благодарение на следово куче е разкрит грабеж в добричко село.

Вчера представители на медиите присъстваха на демонстрации със служебни кучета. С немската овчарка Дон бе показано общо послушание, а с белгийската Игор - задържане на бягащо лице. НДТ

 


Сходни връзки

ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА СЛУЖЕБНИТЕ КУЧЕТА И ВОДАЧИТЕ ИМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди