изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:57 EEST
Нова демокрация и ПАСОК получават абсолютно мнозинство в парламента    
Европейски съюзКонсервативната партия Нова демокрация и социалистическата ПАСОК получават заедно абсолютно мнозинство от 163 места в 300-членния парламент, обяви гръцкото министерство на вътрешните работи. Според резултатите от преброяването на 81 процента от избирателните бюлетини консерваторите печелят 30,5 процента от гласовете и ще имат 130 места в парламента, предаде БТА. На второ място е Коалицията на радикалната левица СИРИЗА с 26,57 процента и 71 депутати, а трета е социалистическата ПАСОК с 12,48 на сто и 33-ма депутати.

Четвърти са дясната партия "Независими гърци" със 7,46 на сто и 20 места в парламента, следвани от крайнодясната "Златна зора" с 6,93 на сто и 18 места, Демократична левица с 6,1 на сто и 16 места и Гръцката комунистическа партия (ККЕ) с 4,48 процента и 12 места.

„Гръцкият народ гласува за оставането на страната на европейския път и в подкрепа на членството й в еврозоната”, заяви Андонис Самарас, лидер на победилата партия Нова демокрация. „Без повече рискове, мястото на Гърция в Европа няма да бъде подлагано на съмнение”, допълни Самарас.

По-късно днес президентът Каролос Папуляс ще приеме 61-годишния лидер на НД Андонис Самарас, за да му връчи, съгласно конституцията на страната, първия мандат за съставяне на коалиционно правителство. Той ще има три дни за съставянето на правителство. Самарас още вчера призова всички партии да участват в правителство на националното единство.

Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос заяви, че иска в правителството на националното единство задължително да влязат, освен НД и ПАСОК, също Демократичните леви и СИРИЗА, която обаче вече отхвърли възможността да участва в управлението заедно с Нова демокрация.

Ако Самарас не успее да състави кабинет, президентът ще предаде мандата на лидера на втората по значимост политическа сила в парламента - левите радикали. В случай, че и СИРИЗА не успее да се договори с никой, мандат ще получи лидерът на ПАСОК, която зае трето място на изборите. Ако и той се провали, последната възможност за съставяне на правителство ще стане срещата на лидерите на политическите партии под егидата на президента.

При пореден неуспешен опит Гърция ще бъде изправена след месец пред трети парламентарни избори. Лидерите на основните политически сили заявяват, че е необходимо да се постигне споразумение и да се избегне подобен вариант по всякакъв начин, защото страната няма да издържи на нови избори, отбелязва агенцията.

Председателите на ЕС и на ЕК - Херман Ван Ромпой и Жозе Барозу, поздравиха гърците за смелостта и издържливостта.
Ще продължим да подкрепяме Гърция като част от ЕС и еврозоната, а втората спасителна програма, подписана между Атина и Еврогрупата, е пътят за стабилизиране и за създаването на нови работни места, се посочва в общото изявление.

В свое изявление Еврогрупата (министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната) потвърди ангажимента си да помогне на Гърция в усилията й да се справи с предизвикателствата пред икономиката й и е "убедена, че продължаването на данъчните и структурните реформи са единствената гаранция за Гърция да преодолее сегашните икономически и социални предизвикателства", се добавя в изявлението.

Германският канцлер Ангела Меркел очаква, че Гърция ще спазва европейските си ангажименти в областта на реформите. Външният министър Гидо Вестервеле посочи, че за Гърция е важно да състави проевропейски правителство, което да спазва споразуменията си с външните кредитори.
"Ние искаме Гърция да остане в еврозоната", посочи Вестервеле в интервю за телевизия А Ер Де. Той обаче подчерта, че самите гърци трябва да решават съдбата си.
http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Нова демокрация и ПАСОК получават абсолютно мнозинство в парламента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди