изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:03 EET
80 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НАРОДНАТА ПЕВИЦА ДОБРА САВОВА    
Култура Уникалната, автентичната, мелодичната народна певица на добруджанските поля Добра Савова е  родена в крайграничното село Коритен, община. Крушари, на 22 април 1932 г. Завършва основното си образование в родното село в средно земеделско семейство.

 

 

          В дома й редовно се пеели народни песни. След години като отрасва става известна певица в Добричко с песента „Есен се заесенява". Тя е издирена от радио Варна, а когато отива на запис за пръв път, няма паспорт. Връща се на село и за голямо щастие среща новия учител Димитър Костадинов. Залюбват се. Така животът на певицата се обръща в друга посока. Тук, в това крайгранично село, остава и се задомява с учителя Димитър, след години и двамата отиват във Варна. Там започва усилена работа - записи и предавания, от сутрин до вечер звучат песните на народната певица - „Рекох ти, мари Добро", „Добруджо, Добруджо, Юнашка Добруджа" и „Залюбих мома Еленка", „Есен се заесенява".

          В хубавия пролетен неделен ден община Крушари и родното село Коритен организират 80 годишнината и юбилеен концерт на 22 април 2012 г.

      Още от разсъмване се разтичват съселяните на тази уникална неповторима народна певица - идола на Добруджа. Слънцето грейнало и пред народното читалище гъмжи от хора, младо и старо, българи, турци, всички очакват пристигането на юбилярката. Голям празник, голямо чудо. Дошли са колективи от селата Александрия, ансамбълът с ръководител Коста Георгиев, който поднесе голяма изненада, оживление в залата с танците от Добруджа, Тракия, Шоплука. Колективът за автентичен фолклор в село Коритен вълнува присъстващите в залата. Големи поздравления има от колектива на с. Клементово, Варненско, с ръководител Добра Савова, които изнесоха изключителна програма по песните на юбилярката. Кметът на поднесе документ за почетен селянин на Клементово.

Един от най- важните моменти бе присъствието на акордеониста Димитър Стойков от Варна. Разказа спомени за Добра, как са ходили по концерти в страната и чужбина. Фолклорната група от с. Клементово изпълни на акордеон хора и ръченици с давност 60 години. Хората гледаха и слушаха. Това са хора, радетели за Българското, слушали Димитър Стайков преди 60 години по радио "Варна".

В края на концерта прочетоха поздравления от министъра на културата Вежди Рашидов, Детелина Николова - кмет на Добрич, от кмета на община Ген. Тошево Димитър Михайлов, кмета на община Крушари Добри Стефанов, областния управител на област Добрич Желязко Желязков, от организации, читалища, колективи. След всичко това с обща снимка на гости и участници с юбилярката пред читалищния дом се зави голямо българско хоро.

Който не е бил на празника, да гледа филм на СКАТ-София.

 

                                                                                                                                     Иван ЖЕЧЕВ

 


Сходни връзки

80 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НАРОДНАТА ПЕВИЦА ДОБРА САВОВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди