изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:57 EEST
„Сценични кадри” пренесоха Венецианския карнавал в Пловдив    
Култура„Тази година имаме един силен випуск дипломници, повечето са с оценка много добър и отличен”. Добрата новина съобщи г-жа Емилия Арабаджиева, дългогодишен директор на единствената в България и на Балканите Национална гимназия за сценични и екранни изкуства (НГСЕИ) – Пловдив. Днес нейните възпитаници демонстрираха своя талант и умения като актьори, гримьор-перукери и художник – декоратори в изложбената зала на мол „Галерия Пловдив”.

Първи на импровизираната сцена с кратко дефиле представиха дипломните си работи дванадесетокласниците от специалност „Театрален грим и перуки”.  8-те зрелостници „заразиха” Пловдив с атмосферата на Венеция. Облеклото, перуките, грима, маските на моделите бяха подчинени на темата „Венециански карнавал”. Някои от зрелостниците, като  Мартина Колева, например, освен грима и перуките, бяха изготвили сами и шапките, маските, а с частичен бодиарт добавиха аксесоари като ръкавица. „Групата е от 8 завършващи, 60 процента, от които са готови гримьор –перукери и могат да работят в театъра и киното”, даде своята оценка г-жа Емилия Арабаджиева. Тя искрено аплодираше, заедно с останалата публика, и актьорите десетокласници, които изпълниха с много настроение лични етюди – пластични, само на музика, без говор.

Според директорката 90 на сто от децата випуск 2012 в специалност „Театрален, кино и телевизионен декор” чудесно се справят с всякакъв вид задачи. През годината те са работили по поръчки на малки театрални колективи, както и на професионални трупи. Сега представиха в изложбената зала на мол „Галерия Пловдив” копия на ренесансови портрети на немския художник Ханс Холбайн, копия на стари географски карти, фризове от египетска гробница, пластични икони. Според Емилия Арабаджиева 8-те зрелостници са готови за художник – декоратор – да творят  театрална живопис, пластика и бутафория. Повечето от тях обаче първо ще кандидатстват във висше учебно заведение. Кирил Диков, например, който завършва 12-ти клас специалност „Декор”, е решил да си опита късмета в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Освен, че рисува, той свири и на китара. „Това образование ни дава възможност директно да работим в театър и кино продукции”, отговаря Кирил на въпроса какво ще прави ако не го приемат.

„40 процента от завършилите „Сценични кадри” намират реализация в посока приложно изкуство – телевизия, кино, куклени и драматични театри”, цитира статистиката г-жа Арабаджиева. 60 процента продължават във висше учебно заведение.

„Надяваме се да имаме повече кандидати за НГСЕИ тази година, за да подберем наистина талантливи деца”, настройва се вече на кандидатска вълна г-жа Арабаджиева.

А всичко сътворено от випуск 2012 на „Сценични кадри” – кукли, картини, икони, маски, карти, пловдивчани ще могат да разгледат в изложбената зала на мол „Галерия Пловдив” до края на лятото.

Катя Стайкова

 


Сходни връзки

„Сценични кадри” пренесоха Венецианския карнавал в Пловдив | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди