изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:24 EEST
Хосни Мубарак в клинична смърт на изкуствено дишане    
По света
Бившият египетски президент Хосни Мубарак е “клинично мъртъв”, според първоначалната информация на световни медии. Въпреки информацията, настана сериозно объркване около здравословното състояние на Мубарак, след като местни медии съобщиха, че “сърцето му е спряло да бие”, докато източници от силите за сигурност твърдят, че той е “в безсъзнание и поставен на командно дишане”.


Предполага се, че 84-годишният бивш държавен глава е починал след преместването си в болница от затвора Тора, където по-рано преживява сърдечен удар.

Официалната египетска информационна агенция МЕНА съобщи, че Мубарак е “клинично мъртъв”, след като “сърцето му е спряло да бие и не е реагирало на електрошокове с дефибрилатор”. Това се е случило преди той да бъде транспортиран в болница, където излежава доживотната си присъда.

Адвокатът на бившия държавен глава Фарид ад Диб опроверга съобщенията за смъртта му. “Хосни Мубарак е жив, той е приет във военна болница, където е подложен на лечение”, заяви адвокатът в интервю за телевизионната програма Ал Хая ал Яум. По думите му Мубарак действително се намира в критично състояние, “но реагира на движенията на лекарите”.

Бившият президент на Египет се намира в болница в района Маади на Кайро след като претърпя сърдечен пристъп и инсулт. Той е жив и организмът му положително реагира на интензивното лечение, съобщават местни медии. “Хосни Мубарак не е мъртъв”, заяви пред журналисти представител на Висшия военен съвет в Египет Махмуд Шахин.

“Мубарак е в болница в критично състояние, но не е мъртъв и не е в кома, лечението дава резултати”, се казва на страницата на привържениците на бившия президент в интернет.
Арабският телевизионен канал “Ал Джазира” потвърждава информацията, позовавайки се на източници във военната болница в Маади.

Здравословното състояние на Мубарак постоянно се влошаваше след обявяването на присъдата, като той бе дефибрилиран на 11 юни. Бе съобщено, че осъденият страда от дълбока депресия, както и от периодично високо кръвно налягане и задух. Мубарак бе осъден на доживотен затвор по-рано този месец, след като бе признат за виновен за съучастничество в убийството на демонстранти в рамките на протестите, свалили го от власт през 2011 г. Бившият диктатор, чиито лекари заявиха, че той е твърде болен, за да седи в килия, по време на съдебния процес бе настанен в луксозна медицинска стая във военна болница.

Новината за смъртта му бе съобщена на фона на нови протести на площад Тахрир в столицата Кайро против решението на Военния съвет в страната да си присвои широки правомощия. Преди това и двамата кандидат президенти – Мохамад Мурси и Ахмед Шафик – обявиха победа в изборите за държавен глава, чиито втори тур бе в неделя.

Богатството на семейство Мубарак и обвиненията в корупция

През февруари 2011 г. ABC News съобщи, че според експерти личното богатство на Мубарак и семейството му е между 40 и 70 милиарда долара. То е спечелено чрез военни договори, подписани докато той е бил офицер от ВВС на Египет. По данни на британския вестник “Гардиън” Мубарак и семейството му може да управляват състояние от 70 милиарда долара, придобити чрез корупция, подкупи и легални бизнес дейности. Смята се, че парите са разпръснати в различни банки в Египет и зад граница, включително Швейцария и Великобритания, както и инвестирани в недвижимо имущество зад граница.

Вестникът признава, че части от информацията относно богатството на семейството датира от преди 10 г. Според Newsweek обвиненията са зле подкрепени и им липсва достоверност. На 17 март 2011 г. американският сенатор Джон Кери, ръководител на комисията за външни отношения към Конгреса на САЩ, официално потвърждава, че американското правителство е замразило активи на Мубарак на стойност 31 милиарда долара, включващи недвижимо имущество и банкови сметки.

По-късно Кери казва в изявление, че е имал предвид Муамар Кадафи, а не Мубарак. На 12 февруари 2011 г. швейцарското правителство обявява, че е замразило сметки в местни банки на Мубарак и семейството му.

На 20 февруари главният прокурор на Египет разпорежда замразяването на активите на Мубарак и съпругата му Сюзън, синовете му Алаа и Гамал и неговите снахи Хейди Расекх и Кадига Гамал. Главният прокурор също разпорежда на египетското външно министерство да установи връзки с другите страни, в които Мубарак и семейството му може да имат активи.

Заповедта е издадена два дни след като египетски вестници съобщиха, че Мубарак е попълнил данъчната си декларация. На 21 февруари Военният съвет на Египет, който временно поема президентските задължения след бунтовете от 25 януари 2011 г., дава зелена светлина за съдебно дело срещу Мубарак по обвинение в корупция.

На 23 февруари 2011 г. египетският вестник “Елдостор” съобщава, че “информиран източник”, запознат със заповедта на главния прокурор за замразяването на активите на Мубарак и заплахите за съдебно дело срещу него, определя това сигнал за Мубарак доброволно да напусне страната. През февруари 2011 г. Гласът на Америка съобщава за забрана за Мубарак да напуска Египет.

Възможно е парите на Мубарак да са много по-близко, отколкото се предполага. Западни дипломати и представители на правоприлагащите органи твърдят, че много от тайните на богатството на семейство Мубарак, могат да бъдат разбулени из осеяните с палми улици на този курортен град - египетския еквивалент на Орландо или на Лас Вегас, където изобилстват луксозни хотели в западен стил, търговски центрове и където заведения от веригите "Макдоналдс" и "Старбъкс" се нижат по дългото няколко километра крайбрежие в южната част на полуостров Синай.

"Човек може да е сигурен, че пряко или косвено, законно или незаконно, семейство Мубарак, главно синовете на президента, са получили дял от печалбите от разцвета на Шарм ел шейх - твърди европейски дипломат, който доскоро е работел в Египет. - А и семейните приятели на Мубарак притежават толкова много неща в курорта". Прокурорите, започнали съдебната процедура срещу бившия президент, разполагат с доста материали, по които да работят, но всеки ден се появяват и нови за това как правителството на Мубарак е възлагало доходоносни договори и сделки в бизнеса с недвижими имоти на най-приближени хора.

Следователите, също отделят специално внимание на сделката за природен газ с Израел на стойност няколко милиарда долара. Тя беше поверена на компания, ръководена от човек, обрисуван като най-добрия приятел на Мубарак.

82-годишният Мубарак предпочиташе през последните си години на власт да прекарва повечето от времето си в Шарм ел шейх вместо в потъналия в смог и пренаселен Кайро. Той се оттегли окончателно в курорта на брега на Червено море, след като беше принуден да се откаже от властта през февруари.

През годините Мубарак превръща в свой дом в Шарм ел шейх просторна вила, разположена в огромен хотелски комплекс с изглед към морето, намиращ се близо до голф игрище и скрит от улиците зад високи, боядисани с бяло зидове. Сред съседите на Мубарак са и Бакир бин Ладен, полубрат на Осама и издънка на семейство, натрупало богатство на стойност няколко милиарда долара от строителния бизнес. Домът на Бакир бин Ладен е толкова голям и бляскав, колкото и този на сваления египетски лидер.

Когато полуостров Синай беше върнат на Египет от израелския контрол през 1982 г. по силата на мирните споразумения от Кемп Дейвид, Шарм бе заспало рибарско селце, в което имаше само три хотелчета, израелска собственост, и малка кръчма. Днес там има близо 200 хотела и комплекса, много от които са собственост на близки приятели и доверени лица на Мубарак, чието правителство превърна в национален икономически приоритет развитието на туризма в Южен Синай.

Сега Шарм ел шейх привлича годишно стотици хиляди туристи главно от Европа с обещанието за непрестанно слънце и защото разполага с едни от най-атрактивните в света места за гмуркане.

В първото си изявление след падането си от власт - емоционално, предварително записано излияние - Мубарак каза, че през 30-те си години на власт не е натрупал кой знае какво богатство. Той заяви, че има само една банкова сметка и тя е в египетска банка. Бях наранен страшно много и продължавам да съм наранен, както и моето семейство, от несправедливата кампания срещу нас и от неверните твърдения, които целят да опетнят репутацията ми, заяви тогава Мубарак.

Изявлението беше програмирано така, че да съвпадне с разкритието, че прокурори планират да разпитат Мубарак и неговото семейство във връзка с твърдения за корупция и за злоупотреби с власт, в това число убийството и измъчването на антиправителствени демонстранти по време на бунта от тази зима. Синовете на Мубарак - Гамал и Аля, и двамата заможни бизнесмени - бяха откарани ареста на Шарм ел шейх миналата седмица, а после прехвърлени в затвор в Кайро.

Египетските новинарски емисии съобщиха, че синовете на Мубарак, пилеещи щедро парите си, са се хванали за гушата, откакто баща им е паднал от власт и се обвинявали взаимно за създадения пред обществото корумпиран имидж на семейството.

Прокурори насочват вниманието си към връзките на Мубарак с предприемачи, заели се с развитието на Шарм ел шейх, главно към Хюсеин Салем, египетски шпионин, превърнал се в бизнесмен през началото на 80-те години на миналия век и един от най-близките приятели на Мубарак. Салем е известен като Кръстника на Шарм ел шейх заради ранните си инвестиции си в хотелите и в строителството в Южен Синай.

Очаква се прокурорите да насочат вниманието си и към газовото споразумение на Египет с Израел от 2005 г., както и към това защо Мубарак избра да повери изгодния договора за няколко милиарда долара именно на Салем, който като бивш офицер от египетското разузнаване и световен трафикант на оръжие предпочита да стои в сянка. (През 1983 г. Салем плати 3 млн. долара на министерството на правосъдието по извънсъдебно споразумение заради обвинения, че е надписал сметки на Пентагона за оръжейни доставки за Египет).

Твърди се, че Салем е избягал от Египет през Дубай в Швейцария няколко дни след падането на Мубарак. Приятел на президента от 60-те години, той бе смятан в египетските бизнес кръгове за инвестиционен съветник и дясна ръка на първото египетско семейство. Авторитетният вестник "Ал Ахрам" миналия месец съобщи, че личното имущество на Салем в Египет е замразено заради обвинения в корупция.

Двама западни дипломати, запознати с египетските дела, твърдят, че е широко разпространена тезата, че правителството на Мубарак е продало правителствени земи в Шарм ел шейх на бизнесмени като Салем срещу суми, които са много малки в сравнение с истинската им пазарна стойност.

Сред дипломатите и бизнес лидерите в Египет се разпространяват и подозрения, че Мубарак и неговото голямо семейство някак си са се възползвали доста много от газовата сделка с Израел - споразумение, което е непопулярно сред голяма част от египетското общество, предвид ширещата се враждебност към Израел.

Икономистът от Джорджтаунския университет Ибрахим Оуейс е напълно уверен, че фирма, ръководена от Салем, която не е имала особен опит в енергетиката, е египетският партньор по споразумението с Израел за природния газ.

Кой е Хосни Мубарак?

Маха́ммад Хо́сни Са́йид Муба́рак (на арабски: محمد حسني سيد مبارك [mæˈħæmːæd ˈħosni ˈsæjːed moˈbɑːɾɑk], роден на 4 май 1928), познат като Хосни Мубарак, е президент на Египет от 14 октомври 1981 до 11 февруари 2011 г.

Издига се до вицепрезидентския пост след кариера в Египетските военновъздушни сили, а по-късно става президент след убийството на президента Ануар Садат на 6 октомври 1981 г.

Като президент на Египет той е считан за един от най-влиятелните лидери в региона. Известен е с умерената си позиция по палестинско-израелския конфликт и често взима участие в преговорите между двете страни.

Живот

Мубарак е роден в Кафр-Ел Месела, Египет. След като завършва гимназия се записва в Египетската военна академия, където се дипломира като бакалавър по военно дело. През 1950 г. постъпва в Египетските военновъздушни сили и завършва бакалавърска степен по авиация пръв по успех в своя клас. Последователно минава през различни стъпала в йерархията - пилот, инструктор, командир на ескадрила и командир на авиобаза. През 1964 г. оглавява египетската военна делегация в СССР.

Мубарак поема управлението на Египет след убийството на А. Садат. Управлява прагматично, но в същото време и автократично и недемократично, като от встъпването си в длъжност не отменя извънредното положение заради убийството на Садат, което е отменено едва 1 год. след свалянето му на 31 май 2012 г. - близо 31 год. по-късно. По отношение на палестинско-израелския конфликт се стреми да играе роля на посредник. За база на управлението на Мубарак служи преди всичко армията.

Във вътрешнополитически план управлението на Мубарак се стреми да следва курс на съживяване на икономиката и решаване на социалните проблеми в египетското общество. Политиката му обаче среща сериозна съпротива от страна на ислямистите в страната и по-точно на опозиционната партия „Мюсюлмански братя“. Във външната си политика той следва проамерикански курс, като след Израел Египет е най-важният партньор на САЩ в Близкия Изток.

През септември 2005 г. Мубарак успява да спечели нов президентски мандат в избори, оценявани от мнозина независими и чуждестранни наблюдатели като манипулирани и фалшифицирани. Според официалните данни 88% от гласувалите на тези избори са дали гласа си за него.

През януари 2011 г. социалното недоволство срещу режима на Мубарак прераства в масови протести по-подобие на вълненията в Тунис, които довеждат до смяна на правителството и призиви за оставка на Мубарак като президент. На 11 февруари 2011 г. той предава властта на Върховния военен съвет.

Съпруга

Сюзан Мубарак (Arabic: سوزان مبارك‎, Sūzān Mubārak; родена на 28 февруару 1941) съпруга на бившия президент на Египет Хосни Мубарак.

Живот и образование

Сюзан Мубарак е родена в ал Миня, разположен на брега на река Нил, на около 250 километра южно от столицата Кайро. Баща й Салех Тхабет е хирург, а майка й Лили Мей Палмър медицинска сестра от Уелс, Великобритания. Сюзан завършва училището Свети Клер в Хелиополис Кайро. Среща се със своя съпруг, тогава офицер от египетските Военновъздушни сили, когато е била само на 16 г. Двойката сключва брак, когато Сюзън е на 17. Семейството има две деца – Алаа и Гамал Мубарак.

Завършва бакалавърска степен по политически науки в Американския университет в Кайро през 1977 г. След това завършва магистратура по социология в същия университет през 1982 г. Тя написва теза “Изследване на социалните действия в съвременен Египет: изследване на подобряването на основните училища в Булая”.

Участие в режима на Мубарак

Дейностите на Сюзън в проекти, свързани с борбата срещу трафик на хора и семейните проблеми станаха изключително известни в Египет. Тя води египетската делегация в ООН на конференции, посветени на жените и децата. През октомври 2008 г. тя бе номинирана за посланик на добра воля от ФАО. Тя е покровител на телевизионното детско предаване Алам Симсим (египетска версия на Улица Сезам). През 1985 г. тя открива Музея на децата в Кайро в сътрудничество с Британския музей. През 2005 г. тя открива в Хургада крило на Националната библиотека. През март 2008 г. египетският журналист Ибрахим Еиса е арестуван за разпространяването на информация относно здравословното състояние на Хосни Мубарак през август 2007 г. Сюзън Мубарак след това прави рядко телевизионно обръщение към нацията, в което заявява, че Мубарак е добре и репортерите, които твърдят обратното, трябва да понесат отговорност. По-големият бран на Сюзън Мунир Сабет е бивш президент на Египетския Олимпийски комитет.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Хосни Мубарак в клинична смърт на изкуствено дишане | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди