изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 19:29 EEST
16 000 питат защо загина водолазът Радо (обновена)    
НовиниПодписката с искане за повече информация около трагичната гибел на водолаза Радослав Стоянов е в Министерски съвет. Това потвърждение получи майка му Валя, съобщи Силвия Декова във Фейсбук. Близо 16 хиляди души се включиха в групата „Нека разберем истината за Радо" във Фейсбук и активно се мъчат да разкрият повече детайли около трагедията.

29-годишният водолаз Радослав Стоянов, нает от варненската фирма "Хидроремонт ИГ", се удави по време на оглед и профилактика в 7-метрова шахта на хидротехническо съоръжение на АЕЦ "Козлодуй" на 5 май т.г. Сърцето му беше запазено във формалдехид за пълна аутопсия.

"Валя, майката на Радо, днес е получила официално потвърждение, че подписката вече се намира в Министерския съвет. Силно се надявам, че тя ще стигне лично до адресата - г-н Бойко Борисов! Надявам се....не знам вече на какво се надявам, след като разбирам колко млади хора, работещи в АЕЦ-Козлодуй, са починали от "масивен инфаркт" вследствие на "заболяване", според официални документи. Питам се, за ...всичките ли работодатели в България тази диагноза е така удобна, както за ръководството на АЕЦ?

Какво би помислила и как би реагирала Европа, ако до нея стигнат данните /извън официалната за страната ни статистика/ за високата смъртност, вследствие инфаркт на миокарда в АЕЦ - Козлодуй? Дали няма да решат , че е много опасна, щом в нея работят толкова много болни хора, които могат да починат буквално на работните си места и да предизвикат ядрена катастрофа?" - това пише преди часове във Фейсбук Силвия Декова.

Повече от месец след трагичния инцидент в АЕЦ „Козлодуй" все още не е готова съдебномедицинската експертиза, която трябва да даде отговор от какво е починал младия мъж.

От Врачанската окръжна прокуратура заявиха, че все още всичко е на фаза досъдебно производство. Не са набелязани дори и лица, които да бъдат разпитани по случая.
Много от фейсбук групата за Радо са коментирали, че не вярват на масово тиражираната версия за внезапен инфаркт, покосил 29-годишния мъж по време на ремонтни дейности в една от шахтите на АЕЦ "Козлодуй". Масово под отвореното писмо са се подписали съграждани на жертвата. Доста по-активни са обаче всички в социалната мрежа фейсбук. Там хората изразяват предимно съболезнования към семейството на водолаза и заявяват, че ще търсят истината, независимо какви усилия и мъка коства това на всички.

Един от актуалните коментари е, че не са били спазени всички правила за безопасност и "Хидроремонт ИГ" не са осигурили задължителната "клетка", с която водолазът да бъде спуснат в шахтата. За нея обаче се плащал и наем за кран, което оскъпявало ремонта. Шефът на „Хидроремонт ИГ" на няколко пъти заяви, че са спазили изискванията, но не пожела да коментира технически подробности, преди да приключи следствието.

Близките на трагично загиналия разпространиха в интернет петиция с искане за повече информация около гибелта. Отвореното писмо е адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и социалния министър Тотьо Младенов. Искаме да разберем истината за Ради, заявяват над 1800-те души, които са подписали до момента петицията.

До 12:45 днес групата "Нека разберем истината за Радо" наброяваше 15 785 членове.

В отворената група пише: "Ние изразяваме своята гражданска и лична позиция във връзка с трагичния инцидент, в който на 5 май на площадката на АЕЦ ...„Козлодуй” загина 29-годишният Радослав Стоянов, в изпълнение на служебните си задължения като водолаз и категорично заявяваме, че ще търсим истината, независимо какви усилия и мъка коства това на всички ни.

Ние вярваме в справедливостта и искрено се надяваме заедно да стигнем до истината за трагедията, която сполетя нашия приятел и близък.

Ние очакваме да бъдем информирани какво точно се е случило на 5 май 2012 г. на площадката на АЕЦ „Козлодуй” и при какви обстоятелства Радо загина там.

Ние настояваме българските институции да вземат всички законови мерки, за разкриване на истинските причини за смъртта на Радо и инцидентът случил се в изпълнение на служебните му задължения".


http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

16 000 питат защо загина водолазът Радо (обновена) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди