изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:32 EEST
Гърция има ново правителство    
Европейски съюзГърция има правителство. Дълго чаканата новината обяви следобед лидерът на социалистите от ПАСОК Евангелос Венизелос. Малко по-късно лидерът на консерваторите Андонис Самарас положи клетва пред президента Каролос Папуляс, след като получи официален мандат да застане начело на новия кабинет.

„Имам необходимото парламентарно мнозинство, за да съставя устойчиво правителство, което ще донесе стабилност и надежда” на страната, заяви Самарас пред президента преди клетвата, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

61-годишният Самарас е получил образованието си в САЩ и е бивш външен министър.
Той обеща в предизборната си кампания, че ще намали данъците върху недвижимите имоти и продажбите и ще замрази намаляването на заплатите в държавния сектор и на пенсиите.

Консервативната Нова демокрация и социалистическата ПАСОК получиха заедно абсолютно мнозинство от 162 места в 300-членния парламент след изборите на 17 юни.

Лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис по-рано обяви днес, че ще подкрепи коалиционното правителство, предаде Би Би Си. Кувелис заяви, че Демократичната левица ще даде вот на доверие на правителството, но няма да участва в него.
Кабинетът, който е с мандата на победилата на изборите Нова демокрация, ще бъде обявен до края на деня, допълва Ройтерс.

Ще изпратим това послание на утрешното заседание на Еврогрупата", каза Венизелос. Гърция ще води тежка битка на срещата на високо равнище на ЕС на 28 и 29 юни за преразглеждане на плана с мерки за строги икономии на ЕС и Международния валутен фонд, събощи още той, цитиран от агенция Франс прес и БТА. По време на срещата на високо равнище в Брюксел ще водим тежка битка за преразглеждане на споразумението и ще изработим рамка, която да позволи съживяване на икономиката и борба срещу безработицата, която е големият проблем на страната, каза бившият министър.

Президентът на Гръцката национална банка Василис Рапанос, бивш преподавател по икономика, който беше част от правителството, когато Гърция се присъедини към еврозоната през 2001 г., е спряган за нов финансов министър, съобщи държавната телевизия, цитирана от БГНЕС.

Първият приоритет на правителството ще бъде да възстанови контактите с международните одитори и да възобнови притока на заеми, който беше прекратен преди изборите. Чуждестранни кредитори като Германия подчертаха, че са склонни да дадат време на Гърция да изпълни целта за намаляване на дефицита до 2014 г., но няма да променят същността на споразумението за отпускане на помощ, договорено през февруари.

Според сегашните условия Гърция трябва да намали дълга си с 11,5 милиарда евро, равняващи се на 5% от Брутния вътрешен продукт (БВП) до 2014 г., въпреки че гръцките партии призоваха крайният срок да бъде отложен до 2016 г. Гърция беше принудена да поиска на два пъти спасителна помощ - първата в размер на 110 милиарда евро през 2010 г., а втората в размер на 130 милиарда евро по-рано тази година. Освен това частните кредитори на страната опростиха 107 милиарда евро от дълга й. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Гърция има ново правителство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди