изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:57 EEST
ЧЕСТИТО!: Газът поскъпва с 5% от 1 юли    
ИкономикаПредстои в бъдеще цените на енергията от възобновяеми източници и на енергията от високоефектиното комбинирано производство на топлофикациите да падат и през следващата година няма да има шоково поскъпване на тока. Това заяви в интервю за БТА председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

На този етап допустимото повишение на цената на природния газ е 4,88 процента, заяви още Семерджиев. В момента се правят допълнителни анализи дали заради това повишение да се преизчислят и цените на парното, но по-вероятно е те да останат, така както ги предложи ДКЕВР на база действащата цена на природния газ.

Цената на тока за крайния потребител пък се вдига единствено заради три добавки, които отразяват задълженията към обществото - развитие на зелена енергия, на високоефективно производство на топлофикациите (тоест заради високата изкупна цена на тока от когенарация - бел. ред.) и енергия по дългосрочни договори, коментира Семерджиев. Производството на електроенергия от топлофикациите по високоефективно комбинирано производство според европейското законодателство трябва да се стимулира, а цените на този вид електроенергия са зависими от цените на природния газ и въглищата, обясни председателят на регулатора.

Въпреки това добавката за енергия от когенерации в бъдеще ще намалява до пълното й изчезване след две - три години, прогнозира Семерджиев. 
От следващия месец токът, произведен от "Топлофикация София", например, ще се изкупува от НЕК по 316 лв. на мегаватчас, което е по-скъпо от тока, произведен от фотоволтаични системи.

От 1 юли тази година всеки потребител ще плаща в цената на тока и нова добавка, в която са изведени разходите на НЕК за изкупуване по дългосрочен договор на скъпата електроенергия от ТЕЦ "AES Гълъбово". С влизането в сила Закона за енергетиката обаче ДКЕВР ще има право да промени начина на ценообразуване по договора с централата, така че и тази цена да бъде намалена.

Фактът, че от следващата година българските производствени централи ще трябва да купуват емисии въглероден диоскид също няма да окаже съществено влияние върху цените на тока за бита през следващата година, прогнозира Семерджиев. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

ЧЕСТИТО!: Газът поскъпва с 5% от 1 юли | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЧЕСТИТО!: Газът поскъпва с 5% от 1 юли
Автор: Anonymous да 2012-06-20 @ 17:38 EEST
А кой колко време и защо ни налива в главата, че е гарантирано поевтиняване на газа?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди