изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:48 EET
Рекордна жега топи ледове в Арктика    
ВреметоНе само по нашите географски ширини е жега. В сибирската и далекоизточната част на Арктика в момента е екстремно топло за региона, а покритите с лед акватории са рекордно малко за това време на годината.


Под влияние на мощен пренос на горещ въздух от вътрешността на континента, температурите по арктическите азиатски крайбрежия на Русия са изключително  високи. В Чукотка дневните температури вчера достигнаха 20-23 градуса. Това са рекордни стойности за региона, обичайните за там са едва 12-15 градуса.

На арктическия руски остров Врангел, който е обкръжен от водите на студените Източносибирско и Чукотско морета, температурата пък достигна 14.9 градуса, което е абсолютен рекорд за деня.
Преди няколко дни, при това за продължителен период от време, мощни топли потоци атакуваха и арктическия сектор над Западен Сибир - района на Карско море и море Лаптеви. В резултат на това, арктическите ледове са с рекордно ниска площ за датата, с почти 1 милион кв. км по-малко от рекордно ниските като абсолютен годишен минимум площи през 2007 година.

На графика на националния център за леда и снежното покритие на САЩ това се вижда с просто око: дебелата сива линия със сивата зона около нея показват "нормалните" стойности на това покритие и средното отклонение за базовия период  от 1979 до 2000 г. Прекъснатата зелена линия показва площите, заети с лед през 2007 година, а синята линия - моментното състояние. За датата (средата на юни) площите, покрити с поне 15 на сто лед в Северния Океан, са рекордно малко.

Макар това да не означава, че ще има непременно нов рекорд през септември, когато заетите с лед площи достигат годишния си минимум, вероятността за това към момента е достатъчно голяма, предвид доста сериозната разлика с досегашните стойности за съответния период на 2007 година.

У нас астрономическото лято настъпи тази нощ в 02.09 часа. Максималнилните очаквани температури са около 37 градуса. В 13 области е в сила код „жълт” заради жегата, това са - Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково.  dir.bg

 


Сходни връзки

Рекордна жега топи ледове в Арктика | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди