изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:19 EEST
ЕК ни размахва пръст заради Калиакра    
Европейски съюзЕвропейската комисия изразява загриженост, че България не е провела оценка на възможните въздействия, които ветроенергийни и други проекти могат да имат в защитените зони от района на нос Калиакра. По предложение на комисар Янез Поточник ЕК е изпратила мотивирано становище, в което България се призовава да спази действащото законодателство на ЕС.  Ако страната ни не изпълни това искане в рамките на два месеца, Комисията може да отнесе казуса до Европейския съд.



Стигне ли се до там, ЕК може да поиска изпълнение на временни мерки, както и изместване на съответните проекти, отбелязват от пресслужбата на ЕК.

Съгласно Директивата за птиците и Директивата за местообитанията, всеки проект, който би могъл да има значително отрицателно въздействие върху райони, влизащи в защитени зони по "Натура 2000", следва предварително да бъде подложен на

оценка преди началото на работите

Също така Директивата за оценяване на въздействието върху околната среда (ОВОС) има за цел да осигури провеждането на адекватна оценка на всеки един проект, който би могъл да окаже значително въздействие върху околната среда, преди одобряването му.

По-рано ЕК вече бе образувала процедура срещу България, тъй като в района на Калиакра - който е от голямо значение за птиците - териториите, определени като "специални защитени зони" (СЗЗ) по Директивата за птиците, не са достатъчни.

Настоящият повод за загриженост (свързан с предишния казус, но в същото време самостоятелен) се дължи на факта, че България е дала разрешение за

значителен брой стопански дейности в района на Калиакра

без подходяща оценка по ОВОС и че тази практика продължава.

Разрешено е изграждането на хиляди вятърни турбини, както и изпълнението на около 500 други проекти без адекватна оценка на въздействието им върху уникалните местообитания и биологични видове в района на Калиакра, както и върху хилядите птици и прилепи, прелитащи ежегодно над този район при тяхната миграция към и от Африка.

Не е отчетен и кумулативният ефект от проектите, въпреки че това се изисква и по трите посочени директиви.

През декември 2008 г. и септември 2011 г. Европейската комисия изпрати до българските власти официални уведомителни писма във връзка с неспазването на съответните европейски директиви.

Въпреки че българските власти поддържаха редовен контакт с ЕК и предоставиха информация, даваща възможност за допълнителен анализ, България продължава да е в нарушение на трите директиви.

Поради това бе изпратено мотивирано становище, по което страната ни може да се произнесе в рамките на два месеца.

http://www.vesti.bg/

 


Сходни връзки

ЕК ни размахва пръст заради Калиакра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди