изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:10 EET
Най-богатите във властта: Семейство Плевнелиеви имат близо 1,8 милиона лева и къща на Халкидики    
Новини

Държавният глава Росен Плевнелиев и съпругата му Юлияна разполагат с близо 1,8 милиона лева (1 796 377 лева) в банкови влогове. Освен това президентът и половинката му са собственици на пет къщи с двор, едната от които на гръцкия полуостров Халкидики. Това показват данните от декларацията на Плевнелиев по Закона за публичност на имущество на лицата, заемащи висшите държавни длъжности, публикувана на сайта на Сметната палата.



Първата инвестиция в имот семейството прави през 2007 година, когато за 1 369 081 лева си купува площ от 5000 кв. м на Халкидики, там строи къща на 400 кв. м. Следват други три покупки през 2008 година – една в с. Черноморец, Созопол, и два в софийския Резиденшъл Парк в квартал „Малинова долина”. През 2009 година двамата стават собственици на къща с двор в с. Баня, Разложко. Общата площ земя, с която разполагат президентът и съпругата му е 10 174 кв. м., закупена на цената от 3 403 144 лева.

На фона на скъпите им покупки, Росен и Юлияна Плевнелиеви успяват да спестят 1 796 377 лева. Най-много от парите си президентът пази в банка в чужбина – 1 392 781 лева. В България стойността на спестяванията му е в размер на 82 603 лева. В допълнение на това съпругата му Юлияна Плевнелиева разполага с влогове в страната на стойност 320 993 лева.

Президентът е собственик и на ценни книжа от „Дойче банк” – Австрия, които са били закупени за 313 815 лева. Съпругата му пък притежава дялове в инвестиционен фонд на „Райфайзенбанк” – България, придобити срещу 295 583 лева.

Семейството разполага с автомобил Audi Q7, който си купува през 2009 година на цена от 39 117 лева.

От отчета става ясно още, че съпругата на държавния глава е собственик на две софийски фирми „Ателадия” ЕООД и „Ателадиа Консулт” ЕООД, предвид факта, че президентът като такъв няма право на участие в дружества с ограничена отговорност и командитни дружества.

Най-богатите във властта

Освен за доходите на държавния глава, публикуваните на страницата на Сметната палата декларации внесоха яснота и за финансите на други висши държавни служители.

Вицепрезидентът Маргарита Попова е получила над 140 хиляди лева от заплати и обезщетения, които се полагат на магистратите при излизане от съдебната власт.

Премиерът Бойко Борисов е уведомил одитиращия орган, че няма промяна в имотното си състояния. Такава информация са подали и лидерите на БСП и ДСБ - Сергей Станишев и Иван Костов. Докато колегата им Ахмед Доган е обеднял - декларирал е само депозит от 940 хиляди лева от предходни години.

От публикуваните документи става ясно, че през миналата година вицепремиерът Цветан Цветанов е продал апартамент от 85 кв. метра, за който е получил около 126 хиляди лева.

Колегата му Симеон Дянков е декларирал, че съпругата му е получила 355 хиляди лева от Световната банка като трудово възнаграждение. Отделно е взела 36 хиляди лева от наем на имот във Вашингтон и близо 150 хиляди лева заем от роднина. Дянков единствено спестил от заплати около 65 хиляди лева.

Сред най-спестовните зам.-министри е Николина Николова от регионалното министерство. Тя е получила и спестила в банка само от заплати, дивиденти, заеми и дарения от родителите си около 400 хиляди лева. Отделно Николова е взела и 48 хиляди от застраховка за откраднатия й личен лек автомобил.

Десет от всички задължени да декларират имотното си състояние не са го направили в срок. С тях ще се занимават Агенцията за приходите и държавна агенция "Национална сигурност".

http://btvnews.bg

 


Сходни връзки

Най-богатите във властта: Семейство Плевнелиеви имат близо 1,8 милиона лева и къща на Халкидики | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди