изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 06:06 EET
Приятелката на Цветанов    
Новини

Вицепремиерът Цветан Цветанов има може би немалко семейни приятелки. Но най-известна сред тях безусловно е съдия Владимира Янева. Тя е начело на Софийски градски съд (СГС) - най-влиятелния съд в България - съда, който гледа знакови дела срещу хора от властта и държи регистъра на политическите партии.



Кажи ми кои са ти приятелите, за да ти кажа кой си.
Тази сентенция е трудно приложима към г-н Цветанов, като се има предвид кои са прочутите му приятели - премиерът Борисов, шефът на ГДБОП Станимир Флоров, съдия Янева, певецът Веселин Маринов... Който може да направи събирателен образ на тези толкова различни хора, да заповяда. Ние се затрудняваме. Ето защо за всеки от тях съдим по делата му.

Владимира Янева пое председателството на СГС с обещанието да докаже, че “правосъдието в България не може да бъде толкова мудно”. Година по-късно статистиката сочи, че 65% от съдебните производства в този съд се приключват до 3 месеца. Това е нелош резултат, като се има предвид голямата натовареност на съдиите.

Да ръководиш СГС, значи да работиш на отворена врата. В този съд почти нищо не остава незабелязано. Има списък с общественозначими дела - срещу депутати, министри, магистрати. Те подлежат на контрол от апелативна инстанция и Висшия съдебен съвет (ВСС). Съдебните репортери ги следят ежедневно. Критичните им коментари започват от това, че съдебните заседания закъсняват - не започват в посочения в графика час.

“Аз не мога да реша тоя проблем - въздиша Янева. - Разполагаме само с 11 зали за 35 наказателни, 16 граждански, 10 въззивни, 18 търговски и 3 административни състава. Често на таблото пише “Чака зала”. Страните по делото недоволстват, пият кафета, излизат, връщат се... И честно казано, при растящия брой на делата ситуацията ще се влошава.”


През 2010 г. в СГС са постъпили за резглеждане 31 984 дела. През 2011 г. те са значително повече - 45 356. А тази година българинът още по-често търси правата си в съда - в кризата растат кражбите и се множат производствата по несъстоятелност.
След като ВСС наказа 5-6 съдии, включително и Янева, за протакане на дела, стана ясно, че санкциите не решават проблема с натовареността.

“Всеки съдия средно на месец има 28 дела - обяснява Янева. - Почти всеки ден приключваме по едно дело. Отделно са заседанията, дежурствата за мерките за неотклонение, обезпеченията, вписванията в Търговския регистър...”

 Изглежда невъзможно един съдия да свърши свястно всичко това. Някои дела са над 20 тома (има и такива с по 300 до 750), с по трима-четирима, че и по 20 подсъдими, с десетки свидетели.

“Едномесечният срок за приключване на делата става трудно постижим. Трябва да се увеличи двойно щатът, а бюджетът не позволява. И кабинети няма. Хората работят по 2-3-ма в стая, за деловодствата няма места, папките са по земята”, казва Янева. Не чака от подчинените си чудеса.

Нейният приятел нападна безпощадно съдия Мирослава Тодорова, че забавила с две години и половина мотивите по присъдата на наркобоса Маникатов в “услуга на мафията”.
Изненадващо за мнозина Янева се подписа в нейна защита: “Не приемам квалификации, че съдия е част от Октопода, защото е забавил мотиви. Ако отново се случи нещо такова с друг колега, пак така ще реагирам.”

 Не се ли бои Янева, че ще си развали отношенията със семейство Цветанови? Тя отговаря: “Аз си гледам моята къща. Моята къща е СГС. Пазя авторитета на ръководения от мен съд и хората в него. Да, в тази ситуация приятелските отношения биха могли да се развалят. Но не и ако са истински.”

Не е ясно дали повече облаги или повече горчилки носи на съдия Янева приятелството  със силовия вицепремиер. Върху нея се излива цялото ожесточение на многобройните му политически и лични врагове.

“Споделената от мен истина, че от години сме приятели с г-н Цветанов, ми донесе негатив. Станах мишена на много нападки. Но аз се чувствам политически независима и в личен план не съжалявам за това приятелство”, казва Янева. Не изглежда тъжна, нито уплашена.

 Тя бе избрана за председател на СГС на 1 юни 2011 г. Спечели с 18 на 5 гласа след балотаж срещу Величка Цанова, тогава и.д. шеф на СГС. Изборът  беше предизвестен в медиите (и как не! - вече се знаеше за връзките  с един от двамата най-влятелни управляващи). Той бе оспорен от Цанова и стана повод двама от членовете на ВСС - Капка Костова и Галина Захарова, да подадат оставки в знак на протест.

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) се произнесе, че Янева е избрана в нарушение на закона, защото ВСС гласувал за нея тайно, а не явно. Но петчленката на ВАС реши, и то окончателно: ВСС правилно е гласувал тайно, тъй като явният вот за съдебни началници бе отменен от Конституционния съд с решение №10/ 2011 г.

“Тайното гласуване за мен си беше явно”, коментира председателката на СГС.

Звучи нахално, но е вярно.

За поста бяха издигнати 4 кандидатури. Петима членове на ВСС предложиха Янева, други петима - Цанова, а двама съдии се самопредложиха. За Янева бяха П. Стоянов, Ц. Цонев, С. Петров, К. Наумова и М. Кипринска. За Цанова - Л. Груев, К. Костова, Г. Захарова, Г. Гатев и М. Дундова. Явно беше, че петимата, застанали зад Цанова, са гласували за нея, защото 5 гласа бяха в нейна полза. Всички останали 18 членове на ВСС бяха дали гласовете си за Янева.

Очакваната победа на съдийката, близка на шефа на МВР, възбуди подозрения, и то основателни, че СГС ще правораздава по полицейска команда. И предизвика медийно разследване на кариерата .

Разкри се, че през 2002 г. тя сключва от името на баща си сделка със “Софийски имоти”, а 8 години по-късно като съдия поема дело за безстопансвеност срещу 11 от шефовете на фирмата.

Шефът на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов се сблъска с недоверие, когато обяви, че Янева е чиста. Ето какво обясни той пред “Труд”: “Няма връзка между имота - магазин в София, в зона Б-5, придобит от бащата на Янева през 2002 г., и нейните правомощия като съдия по дело №3414 от юли 2010 г. Имотът е придобит съгласно Търговския закон и устава на “Софийски имоти”, като Янева е била пълномощник на баща си. А делото се води срещу членовете на съвета на директорите на “Софийски имоти” в различни периоди. То касае имоти, различни от придобития от бащата на Янева, и периоди, различни от този, в който е придобит. Процесуалните действия на Янева през 2010 г. по никакъв начин не могат да се отразят на валидността на сделката от 2002 г. А и цената, на която имотът е придобит, съвпада с пазарната.”

Ожесточението към приятелката на Цветанов не намаля и след като тя защити недвусмислено колегите си в спора с него, наречен “Ние ги хващаме, вие ги пускате”.
“В досъдебното производство не се събират достатъчно и годни доказателства, за да има обосновано предположение за престъпление. Когато доказателствата не стигат, лицето не е осъждано и няма опасност да се укрие, съдиите нямат избор, освен да го пуснат”, заяви Янева. Не пролича приятелят  да се е обидил.

Тя много пъти обяснява: “С г-н Цветанов не говорим по работа. Изглежда, той е успял сам да разбере, че не само съдът носи вина за слабата ефективност на процеса”. Почти никой не  вярва.

Още в първия си работен ден в СГС Янева подписва 40 искания за подслушване. Тя не връща нито едно, но се тревожи, че едва 13% от събраната със СРС информация се използва в съда. Заявява с риск да подразни хората на Цветанов: “Подслушването не е източник на доказателства в процеса. СРС -тата само дават насоки на разследване - вижда се кой с кого говори, с кого се среща... Не се чува нищо съществено, то не е за телефон.”

Впрочем в МВР и прокуратурата определено могат да са доволни от Янева, ако не за друго, то затова, че само 11% от присъдите в СГС са оправдателни. Доста подсъдими по делата, които Еврокомисията (ЕК) следи, са пратени да лежат: депутатите Митхат Табаков и Тома Томов (5 г. затвор); Мария Мургина, ексшефката на НАП (4 г., но горната инстанция я оправда); Александър Томов, бившият бос на “Кремиковци” (9 г.) ; ексшефът на “Софийски имоти” Тошко Добрев (4 г.) и други.

Противно на някои твърдения Янева има немалко личен опит като наказателен съдия. Помнят я в черна тога по едно от първите дела, наблюдавано от ЕК - срещу групата на Валтер Папазки за поръчков разстрел. Тя лиши от свобода за 10-11 години и петимата подсъдими. Не така сурова беше към убиеца на таксиджия в “Люлин”, когото прати в килия за 7 години и половина. Отнесе укори, но зачете това, че той се предаде сам. ВКС остави в сила определеното от нея наказание.

Децата  вероятно и това лято ще си играят на морето с дъщерите на Цветанов. Семействата се запознали на една Нова година. Събрал ги състудент на съпруга на Янева, който е шеф в “Ръководство въздушно движение”.

 “Аз държа на всички мои близки хора, независимо че се посяга на правото ми на личен живот - отсича Янева. - Имам две прекрасни деца от един мъж, с който съм от 14 години. Дядо ми, баща ми и чичо ми са лекари. С баща си, който от 30 години е хирург, се гордея. Човекът, с който се съветвам за всичко, е майка ми Лили. Тя е моят командир.” http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Приятелката на Цветанов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди