изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:57 EEST
Движение "Модерна България" иска смяна на системата    
Политика

Смяна на системата – това поиска Националният инициативен комитет на движение "Модерна България", който се събра на учредителна среща днес в Центъра за култура и дебат „Червената къща”, съобщиха от сдружението.



Не искаме самоцелна смяна на едни с други във властта, а смяна на самите "правила на играта", заявиха инициаторите. Общински съветници от граждански листи в 6 областни града и редица по-малки общини, представители на граждански и съсловни структури, университетски преподаватели и експерти представиха Граждански манифест за смяна на системата с 26 конкретни реформаторски идеи за силен граждански контрол върху властта и повече гражданско участие в управлението. „Ние създаваме един радикално различен тип гражданско движение.

За първи път съществуващи организации, с история, със структури, с личности с биографии зад себе си, решават да се обединят в името на едно гражданско движение - без едноличен лидер и централно ръководство и с изрично решение никога да не стане партия”, подчерта един от инициаторите Борислав Цеков. Това ще бъде структура от различни организации и групи, но обединени от общи реформаторски цели. Ще бъде първата организация, която ще взема решенията си чрез вътрешен референдум. Още през есента, когато се учредим, ще се създаде и специфична онлайн среда, в която ще работим с тематични лидери. Движение Модерна България иска реформа в избирателната система и отваряне на изборния процес към гражданското общество – да се издигат граждански листи с подписка в местни и национални избори, както вече става в много европейски държави. Борим се срещу силно централизираната власт у нас. Сегашната система генерира вождове и месии, констатира проф. Владимир Чуков, който също е сред инициаторите на „Модерна България”. Сега имаме премиерска република и една диктатура на министъра на финансите, посочи той. Не да имаме министър на еврофондовете, а регионите да общуват директно с Брюксел, предлагат от движението.

Юристът Здравка Кръстева заяви, че Движение Модерна България предлага да се въведат елементи на граждански контрол върху съдебната власт без да се поставя под съмнение независимостта на съда. Движението предлага всички административни ръководители в съдебната власт да преминават през т.нар. „пряк вот за оставане на поста” – от главния прокурор и председателите на върховните съдилища до районните административни ръководители в системата. Това означава, че след като бъдат избрани въз основа на качествата си и по ясни критерии от Висшия съдебен съвет, изборът на тези ръководители трябва да се подлага на потвърждаване с пряк вот на избирателите от съответния район. По модела на тази процедура в Америка този вот е неполитизиран, съответният магистрат не се състезава с други кандидати, а единствено назначението му се поставя на проверка за обществено одобрение с „да” или „не”, заяви Здравка Кръстева. Политологът Емил Георгиев представи цял пакет от конституционни и законодателни идеи за реформа на системата, която дава повече власт в ръцете на гражданите. Той постави акцент върху предложения от Движение Модерна България за първи път конкретен механизъм за отзоваване на депутати и общински съветници, които са допуснали конфликт на интереси, престъпления или са напуснали листата, с която са избрани. „Да се реализират идеите в Гражданския манифест на Движението, означава на практика истинска модернизация на системата, разбирана като непрекъснат стремеж за промяна и включване на хората”, заяви социологът д-р Венелин Стойчев, който беше и водещ на публичното представяне. Общинският съветник от гражданска листа в Пазарджик Илия Джамбазов обрисува движението като широка гражданска среда от личности и организации, в които няма да има политбюро, а решенията ще се вземат на демократична основа чрез референдум.

Икономистът Ралица Агайн подчерта, че без съмнение в България се е установил олигархичен, централизиран, връзкарски капитализъм, а не свободна и конкурентна икономика, която създава възможности. В 4000 банкови сметки се съхраняват 9 млрд лв. от спестяванията на българските фирми. Това означава, че един кръг от около стотина души е съсредоточил в ръцете си огромна икономическа власт и ресурси, заяви Ралица Агайн. Затова в България икономическото развитие се задушава и няма растеж. Контролните и регулаторни органи, от които зависи да има истинска пазарна среда и да се спре произвола на монополите, са напълно непрозрачни и лишени от обществен контрол. Тя представи идеите на Движение Модерна България за ефективен граждански и парламентарен контрол върху регулаторите. Общинският съветник от гражданска листа във Варна Добромир Джиков обяви решението на водената от него широка гражданска среда да се включат в Движение Модерна България, защото това е организация от нов тип, без йерархия и без политбюро.

Той подчерта, че движението е част от обща европейска тенденция на гражданско участие и ще се присъедини към Европейската асоциация на гражданските листи. Правозащитникът и носител на наградата „Човек на 2010” Петър Кичашки подчерта, че гражданите в България са поставени в ситуация на дискриминация, защото 20 години партиите ги изтласкват все по-далеч от вземането на решенията и са ги превърнали в зрители, а не в участници. Той разказа за своята битка с недостъпната за хора с увреждания среда в община Видин и спечелените от него 36 съдебни дела срещу властите.

„Наложи ми се да превърна исканията си в „парен чук”, за да има промяна за хората с увреждания. Движение Модерна България ще бъде такъв „парен чук” за гражданско участие и смяна на системата, заяви Петър Кичашки. „Вече не се чувствам самотен в остояването на граждански каузи във Видин – Движение Модерна България е национална платформа за граждански активисти като мен”, заяви пред събранието общинският съветник от гражданска квота в крайдунавския град Любчо Йонов. Свои позиции изразиха и други членове на Националния инициативен комитет, сред които оперният певец Любомир Дяковски, доц. Димитър Арнаудов (депутат в VІІ-то ВНС) и основателят на Независимия съюз за зашита на потребителите Михаил Шишков. Националният инициативен комитет на Движение Модерна България има за задача да свика учредителна национална среща на Движението през есента на тази година. http://www.cross.bg/

 


Сходни връзки

Движение "Модерна България" иска смяна на системата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди