изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:19 EEST
2012 ГОДИНА – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПЕРЛАТА НА РОДНОТО ЧЕРНОМОРИЕ    
ТуризъмРуският пазар спасява туризма ни тази година, твърди изпълнителният директор на „Албена” АД Красимир Станев. От следващата година хотелите в Албена, които работят по формулата  all inclusive, ще са с два по-малко. Все пак К. Станев е категоричен, че all inclusive е световна пазарна тенденция. Като цяло 2012 година се очертава да бъде най-лошата година за Албена, каза пред журналисти вчера изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев. И допълни, че очакванията са били през 2012 година „Албена” АД да тръгне нагоре с финансовите резултати.




 Сега вече се счита, че, ако се постигнат финансовите резултати от 2011 г., ще е много добре. Планираната печалба е 9 милиона лева. Ясно е обаче, че броят на туристите тази година е по-малък от миналата година, поне с 10 на сто, каза К. Станев. Към момента изоставането е с 20-25 процента, но за целия сезон прогнозата е за около 10 процента, тъй като през юли и август хотелите ще са пълни. Въпреки това, очакванията са да се подобрят финансовите резултати от намаление на разходи, включително и за печалба, по-висока от миналогодишната. Ще направим всичко възможно да го постигнем, каза К. Станев. Той обясни, че нестабилността в Европа пречи изключително много, включително и в Германия, където нещата отиват към състояние на рецесия на тяхната икономика, което за нас е много тежко. „Истинският ръст тази година ще го получаваме от пазар Русия. Ръстът на туристи там е най-голям. Де факто тази година може да се каже, че този пазар спасява нашата икономика”, посочи К. Станев.
Предвид финансовата ситуация и икономическата криза, ръководството на туристическото дружество е пред дилема дали да се правят реконструкции, след като три години модернизациите бяха сведени почти до минимум. „Имаме много проекти, готови за реконструиране. Имаме пълна готовност да построим нов ресторант „Елица”, да извършим пълна реконструкция с половина нови тела на хотел „Кардам”, да направим ново тяло на хотел „Амелия” с 40 нови стаи. Имаме готовност за пълна реконструкция на ресторант „Рай” и Боулинг Албена. Подготвяме плановете и те ще бъдат готови за реконструкцията на Централния базар. Пред завършване е проектът на хотел „Добруджа, както и за топлата връзка с него. Дилемата е в това, че не можем да напипаме все още пулса за следващата година. Тази неизвестност все още ни кара да бъдем по-внимателни. Все още нямаме подписани договори за догодина с туроператори. Те също са много предпазливи в оценките си за 2013 година, което ни кара да бъдем по-скоро предпазливи, отколкото да тръгнем в една мащабна реконструкция. Предполагам, че по-реалното, което може да се случи, е да направим реконструкция в рамките на 5 и 8 милиона лева на  хотел „Амелия”, на ресторантите „Елица” и „Рай”, каза Красимир Станев. Той обаче е категоричен, че страхът за по-нататъшното състояние на „Албена” като дружество е отпаднал. Дружеството е на пазара доста стабилно. Търсенето към Албена не е по-малко в сравнение с другите курорти в България. Има хотели, които са изключително търсени и желани от клиентелата на курорта – българска, румънска и западноевропейска.

Няма да има по-големи намаления на цените за почивка в Албена от това, което е обявено. Ние сме длъжни към нашите клиенти. Една от причините за по-малкия брой туристи в Албена тази година, която трябва да си кажем честно, е, че тази година ние вдигнахме цените доста чувствително – средно с 10 процента. Пазарът в ситуация на рецесия или полурецесия не го приема изобщо. Дали сме спечелили от това или не, ще можем да го кажем догодина по това време, когато правим отчета, за да се прецени дали с по-малко туристи сме увеличили печалбата, доколко и т.н. Ние повече не можем да намаляваме цените. Само за юни пуснахме намаление на цените за 5-6 хотела, но ние трябва да бъдем коректни към нашата клиентела, която още от ноември започна да прави резервации за Албена. Не искаме да я поставим в по-неизгодна ситуация да резервира на по-скъпи цени, вместо да си направи резервацията в края на юни или началото на юли. Ние направихме такава грешка през 2009 г., когато намалихме много цените през август. Тогава получихме много негативен отзвук. Албена има около 15-20 хиляди българи, които са ни клиенти, избират ни пред всички останали.  Когато тези клиенти през ноември си направят резервация за „Калиакра” и платят цялата сума, а през юли до тях дойде някой, който е на половин цена, това не е лоялност спрямо тях. Затова намаление през юли и август няма да има. Може да има за определени дати, периоди, обикновено, когато се сменят цените, но ще е съвсем малко.
Тази година се гордеем с плажа ни, каза К. Станев. И допълни, че за две години са инвестирани около милион и половина лева. Почти всичко е подновено. Две трети от необходимото е направено. Плажът продължава да е изключително чист, безплатен за всички гости на Албена, включително чадър и шезлонг. „Изключително добро е устройването на спасителната служба. Наистина скъпо ни излиза партньорството с БЧК, но това е абсолютно необходимо, за да сме сигурни, че сме направили всичко за сигурността на почиващите на плажа. Амбицията ни е, ако тази година казваме, че това е един от най-добрите плажове на България, догодина със сигурност трябва да кажем, че е най-хубавият – не само като природа, като даденост, а и като организация и обслужване. Тази година не закупихме един модерен катер, с който искаме да пазим туристите от морето, трябва да се оправят душовите площадки, да се направят тоалетни, да се довърши смяната на още около 100 чадъра, да се увеличат спортните атракции на плажа и възможностите за активно прекарване на част от плажния ден. Искаме да направим добри инвестиции в морски съоръжения и атракции във водата, за да има възможност за едно още по-приятно прекарване на малки и големи. Новост тази година е, че шатълите, които извозват туристите от горна зона до морето, досега пътуваха от 9 до 17 ч., а сега вече ще тръгват от 8.30 ч. до 18 ч.”, посочи изпълнителният директор на „Албена” АД.  Той добави, че една от причините да не се бърза, е плажната алея, за която има проект за много сериозно разширение. Сега тя е широка 4 метра, а трябва да стане 12 метра широка, да се вдигне на 70 см височина.

Според Красимир Станев, законът, който разделя наполовина територията на плажа на такава за свободно плажуване и за плажуване срещу заплащане, е против интересите на държавата. „Нашият плаж вече не стига да поема гостите, които желаят да бъдат на него. Аз лично смятах, че те повече ще използват свободните пространства, в които се настаняват безплатно. Те не искат да ходят там. На практика застават един зад друг на 10-12 реда на плажната ивица, едва ли не отиват в тревата, вместо да застанат на свободната площ. Все пак, трябва да имаме предвид, че България има около 400 километра брегова ивица, не плажове, които са много по-малко. Конкурираме се с Гърция и Турция, които имат по 15 000 километра плажна ивица. Със закона, който разделя плажа 50:50  изкуствено намаляваме потенциала за нашия плажен туризъм. Може би, само Румъния има по-къса плажна ивица от нашата. Смятам, че не е в интерес на клиента. Силата на България е в плажовете, защото морето ни е много чисто, безопасно. В крайна сметка, по всички съвкупни показатели, то е по-конкурентно от Средиземно море или от което и да е море или океан по света. Затова е добре през следващите години България да се замисли по това законодателство. 
Туризмът в Гърция има проблеми. Особено на немския пазар отливът е минимум 30 процента, но, за съжаление, това не засяга в голяма степен България. Туристите на Гърция не са туристи на България, те се разпределят основно към Турция и Испания. България е изключително слабо засегната от този факт”, каза Кр. Станев.
По отношение на формулата all inclusive изпълнителният директор на „Албена” АД заяви, че още от самото начало, когато се е появила в курорта, е имало критики от почти всички наематели, че това е неизгодна формула за България, за Албена. „All inclusive си е спечелил доста врагове в България, което за мен е необяснимо. All inclusive  е пазар, това е пазарна тенденция и то световна. Това не е желанието на Красимир Станев да прави all inclusive. Това е желанието на клиента. Никой не е по-велик от пазара и никой не може да го промени само с едно щракване на пръсти. Каквото и да направим, ако го направим административно, срещу пазара, ние ще загубим. Има неща, от гледна точка на нашето законодателство, които могат да се променят. Съгласен съм, че с all inclusive  се постига едно похабяване на храна в рамките на 5 до 30 процента. Бих препоръчал преди това да се погледне възможността административно и законодателно да се даде право - при положение, че не се нарушават хранителните и хигиенни норми, да се спаси тази храна от похабяване. Жалко е да я губим, но това, че ще забраним all inclusive, не означава, че ще се спечели. Ако в момента България забрани all inclusive  , това означава, че с 30 до 50 процента туристопотокът към нашата държава ще намалее. Кой ще спечели от това. Пак казвам – това е пазарна тенденция.

Ние тази година направихме един експеримент. От януари предупреждаваме нашите туроператори, че намаляваме базата за all inclusive   за сметка на полупансион и нощувка и закуска. От всички получаваме откази. Няма нито един, който да иска да го приеме. Въпреки това, за догодина от всички all inclusive  обекти, два ги изваждаме – хотелите „Лагуна маре” и „Боряна”. Те ще бъдат на пълен пансион, полупансион или нощувка и закуска. Отсега се появяват проблеми за договарянето за тези два хотела. Има една истина – че с all inclusive леко прекалихме, прескочи се границата. Идеалното е, ако може да се намали с 5-10-15 процента. Но, не можем ние да го намалим, може да стане, само ако пазарът го пожелае. Естествено, ако тези два хотела не можем да ги договорим за догодина, ще ги върнем на all inclusive. Не можем да си позволим лукса да ги държим с много ниска заетост. Но, all inclusive е пазарно желание, това е тенденцията на пазара. Хората, които ползват масовия туризъм, искат да имат сигурен бюджет и да знаят, че с определено число пари могат да организират ваканцията на своето семейство. Той гарантира на гостите пребиваване с дадена сума пари, които те предварително са приели, заплатили са и в рамките на тази сума ще могат да се върнат обратно. Иначе, когато тръгне на нощувка със закуска, туристът е заплашен от скъпото предлагане на място на обеди, вечери, сладолед, бира и т.н.
Научните работници могат да посочат как могат да се намалят загубите от храна, как може храната да се подложи на допълнителна обработка, на хладилно съхранение. Има някои неща, които, ако не се изконсумират на момента, ще трябва да бъдат унищожени. Ние подготвяме проект и ще можем тази храна догодина да я превърнем в метан, но по-добре е да можем да я използваме за храна, отколкото да правим природна газ от нея”, посочи още К. Станев.

 


Сходни връзки

2012 ГОДИНА – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПЕРЛАТА НА РОДНОТО ЧЕРНОМОРИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди