изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:01 EEST
МИРИШЕ НА НОВА ВОЙНА: Турция обяви сирийския режим за ”открита и близка заплаха”    
По светаТурски военен конвой е напуснал Диарбекир и се е насочил към границата със Сирия, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус". Очаква се военнослужещите да заемат позиции в района на турско-сирийската граница.

По-рано днес премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната е повишила готовността на своята армия след инцидента със сваления от Сирия турски изтребител.

Турската армия занапред ще отговори на всяко едно нарушение на границата й със Сирия, а сирийският режим ще бъде разглеждан от Анкара като открита и близка заплаха за Турция. Това предупреди днес в изказване пред парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Ердоган, цитиран от световните агенции и турските медии, предаде БТА.

"Всеки трябва да знае, че гневът на Турция е също толкова силен, колкото приятелството й е ценно", изтъкна Ердоган. Той подчерта, че страната му "няма да се впусне в действия, целящи предизвикване на война, но нападението срещу разузнавателния й самолет, който е бил умишлено взет на прицел, няма да бъдат оставени без отговор".

"Всеки военен елемент от Сирия, който приближава границата на Турция, ще бъде смятан за заплаха и ще бъдат предприети действия като при военна заплаха. Предупреждаваме сирийския режим да не допуска грешка и да не изпитва турското ръководство," заяви още турският премиер, цитиран от турската
частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

НАТО се събра извънредно по искане на Турция по силата на чл. 4 от Северноатлантическия договор. Текстът предвижда общи консултации между страните от организацията, когато по мнение на която и да било от тях териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на някоя от страните от алианса е застрашена.
Турция настоява НАТО да смята свалянето на нейния военен самолет от Сирия за атака срещу целия алианс.

Очаквам Сирия да вземе всички мерки за избягване на подобни събития занапред, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след извънредното заседание. Той уточни в отговор на въпрос, че на днешното заседание на посланиците на 28-те страни от НАТО не е било обсъждано прилагането на чл. 5 от Северноатлантическия договор, според който въоръженото нападение на една или повече държави от организацията се приема за нападение срещу всички страни от алианса. Този текст е влизал в сила само един път от основаването на НАТО през 1949 г., след нападенията в САЩ през 2001 година.

В отговор на въпрос какво ще предприеме НАТО при повторение на подобен случай Расмусен изрази надежда сходни събития повече да не се случват.  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

МИРИШЕ НА НОВА ВОЙНА: Турция обяви сирийския режим за ”открита и близка заплаха” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди