изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:01 EET
ШОУТО СЕСИЯ: В ДОБРИЧ УВЕЛИЧИХА ТАКСА „СМЕТ” СЪС 75 %    
НовиниТаксата за битови отпадъци за жилищни и вилни имоти на граждани и за жилищни имоти на предприятия вчера бе увеличена със 75% от Общинския съвет в Добрич. От досегашните 2 промила върху данъчната оценка тя скача на 3,5 промила. Предложението за приемане на нова Наредба за администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината бе внесена от кмета Детелина Николова.

Тя съобщи, че в рамките на публичното обсъждане са постъпили само две предложения. В първоначалния вариант на наредбата бе предвидено увеличение на таксата от 2 на 3 промила или с 50 %. На заседанието вчера зам.-кметът Иван Колев внесе предложение за увеличение на 3,5 промила, което е със 75 процента. Той посочи, че план-сметката за чистота за тази година възлиза на 5,944 млн. лв., а с досегашния размер на таксата от 2 промила постъпленията са разчетени на 4,5 млн. лв. Така за 2012 г. сумата, която общината ще трябва да осигури допълнително за почистване на града, вместо за други дейности, е 1,444 млн. лв., колкото е недостигът. За 2013 г. към този дефицит се прибавят и около 300 000 лева, колкото е допълнителният разход от увеличението на отчисленията за депониране на отпадък. Посочено бе, че предстои увеличение на отчисленията за депониране на отпадъците, които тази година са 9 лв. за тон, а през следващата година ще са 15 лв. за тон. Друг мотив за покачването на таксата е сумата която община  Добрич трябва да заплати за изграждането на регионалното депо. За 2013 и 2014 година Община Добрич ще трябва да задели финансов ресурс в размер на 1 100 055 лв. Така общо ще трябва общината да осигури допълнителни 1,744 млн. лв. Разчетите показвали, че с увеличение на таксата от 2 на 3 промила допълнително ще могат да се съберат около 900 000 лева, а при 3,5 промила – 1,080 млн. лв. Калкулациите са направени при 80 процента събираемост, която за последните години е 72-72%, каза Иван Колев. Разчита се и на 35,8% събираемост на стари задължения. Така общият размер на недостига ще бъде сведен до 600 000 лева, обясни Иван Колев. Той посочи, че при новото увеличение сумата, която собственик на 100 кв. м къща в първа зона ще трябва да плаща вече ще е 84,72 лева, вместо досегашните 48,41 лева т.е. увеличението ще е с 36,31 лева. За къща от 40 кв. м увеличението ще е с 19,90 лева, а за апартамент със същата квадратура – 13,62 лева.

 

Общински съветници предложиха гласуването на наредбата да стане на две четения предвид това, че по време на публичното обсъждане, е бил заложен размер на таксата от 3 промила, а по време на сесията е предложен 3,5 промила. По-високият размер на таксата бе приет с 25 „за”, 12 "против" и трима „въздържал се”.

 

С наредбата се определя размер на таксата за детска ясла и детска градина в размер на 52,63 лева, а за посещение на предучилищни групи – 29,47 лева. При отсъствие на детето по неуважителни причини и без представен документ за причината за отсъствието ще се плаща месечна такса от 31,58 лева. Посочва се, че таксите за детска ясла и градина се индексират всяка година до 15 февруари с индекса на инфлацията. За ползване на ученическо общежитие ще се плаща по 28,37 лева на месец. Решено бе откупката на едночасов концерт на ПФА „Добруджа” извън рамките на общината да струва 1300 лева.

 

Във връзка с кандидатстването с проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич” общинските съветници решиха, че дават необходимите средства за обезпечаване на собствения принос на общината в размер на 1 110 575 лева или 46,34% от собствения принос на всички партньори, да бъдат осигурени от таксата за битови отпадъци през 2013 и 2014 г. Освен това общината ще кандидатства пред  фонд ФЛАГ за заем от 8 млн. лв. за осигуряване на първоначалните допустими разходи преди средствата да бъдат възстановени по ОПОС. Лихвите по заема ще се осигуряват от общинския бюджет.

 

С цел укрепване на финансовата стабилност на общинското дружество „Тролейбусен транспорт” предвид очаквано бъдещо кандидатстване за еврофинансиране, общинските съветници дадоха съгласие да се увеличи капиталът на дружеството от 781 890 лева на 961 890 лева. Кметът Детелина Николова обясни, че средствата ще се използват за основен ремонт на контактната мрежа, която преди време беше извадена от капитала на дружеството, но то има ангажимент за нейната поддръжка. Управителят на дружеството Митко Митев посочи, че при постъпването му дружеството е имало 1,187 млн. лева задължения. Ако не се е било наложило тяхното покриване, то е нямало да се налага общината да подкрепя финансово „Тролейбусен транспорт”.

 

Определен бе концесионер за общински имот с площ 7 216 кв. м., предвиден за изграждане на детска площадка и футболно игрище с изкуствена настилка. Единствено пълна документация е подало „СТЕЛА-РИД” ООД – Варна. Размерът на годишното концесионно възнаграждение е 1 160 лева, без ДДС, а на вложените инвестиции – 95 000 лева. Предвижда се да бъдат разкрити две работни места.

 

Вчера общинският съвет даде съгласие още осем общински апартамента да бъдат включени в списъка на общинските жилища за продажба, след като наемателите им са проявили желание за това. Стана ясно, че от разрешените за продажба през последната година общо 25 апартамента, продадени са 6.

 

Местните парламентаристи дадоха съгласие за закриване на Дом за деца, лишени от родителски грижи, „Дъга” от 1 октомври. Мотивът бе, че след проведената през последните години политика за деинституционализация на децата от дома и разкриването на нови социални услуги, ам остават реално осем деца. Предстои отдел „Закрила на детето”, който е участвал при разработването на индивидуалните оценки на децата, да изготви индивидуален план за действие за всяко от тях при извеждането му от дома. Възможностите са за реинтеграция на децата в  биологичните семейства, настаняване в приемно семейство или в социална услуга.

 

Общинските съветници вчера дадоха съгласие за отдаване под наем на осем кабинета или помещения в бившата Стоматологична поликлиника за срок от пет години. На новоучредено сдружение в подкрепа на хората с увреждания „Клуб ЧЕЧИ НЕСОХУМС” се предоставя помещение от 20 кв. м по ул. „Васил Левски” за срок от 5 години. Приети бяха промени в Наредбата за реда и условията за поставяне и премахване на преместваеми обекти, както и нова Наредба за търговската дейност на територията на общината. Утвърдена бе д-р Велина Комарева за управител на ДКЦ І след спечелен конкурс. Съветниците приеха още решение, с което месечните им възнаграждения са в размер на 30 % от средната брутна работна заплата в общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие. НДТ

БСП: "3 ПРОМИЛА ЗА СМЕТ Е ВИСОКА ТАКСА ЗА ДОБРИЧ"

 

 

На нарочна пресконференция вчера лидерът на БСП и общински съветник Владимир Калчев обяви, че общинските съветници от партията са против искането от общината увеличение на промилите за такса "Смет" от 2 на 3, което ще се гледа днес на редовното заседание на ОбС. "Една толкова важна наредба се прокарва в един мъртъв период. Смятаме, че такова увеличение е непосилно за повечето от хората в града. Смятам, че една такава докладна в този вид трудно може да бъде подкрепена от опозиционните партии. Ние ще подкрепим само отмяната на такса "Смет" за АЕМО "Стария Добрич", защото това бе и наша инициатива" - каза Владимир Калчев, а Генади Ганчев допълни: "При средни масови доходи на човек в Добрич от порядъка на 250-350 лв., 3 промила е висока такса". Калчев заяви още, че съветниците от левицата ще поискат отчет от управителя на общинското дружество "Тролейбусен транспорт". "Не сме съгласни с милото семейно отношение, което общината има към общинската фирма "Тролейбусен транспорт". Тази година помощта се изразява в увеличение на капитала на дружеството със 180 хил. лв. Искаме да знаем какво ще се направи с тях и затова ще поискаме от управителя отчет и програма как ще се разходват средствата" - каза Калчев.

 

Добричките социалисти се похвалиха, че в последно време все повече хора се обръщат към тях и искат да станат членове на партията. Генади Ганчев поясни, че това са предимно представители на средния бизнес в града и региона, които обаче предпочитали в партията да се записват техни близки - съпруги, майки, бащи, за да не навреди членството им в БСП на бизнеса и отношенията им. Заради засиления интерес към политиката на партията, БСП работи по възстановяване на организациите си в три квартала в града - "Балик", "Рилци" и "Добротица", каза още Ганчев. Калчев допълни, че се работи по направените препоръки от страна на централното ръководство, като едновременно с това се подготвя и отбелязване на 110-ата годишнина на създаването на БСП - Добрич. НДТ

 

 

 


Сходни връзки

ШОУТО СЕСИЯ: В ДОБРИЧ УВЕЛИЧИХА ТАКСА „СМЕТ” СЪС 75 % | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ШОУТО СЕСИЯ: В ДОБРИЧ УВЕЛИЧИХА ТАКСА „СМЕТ” СЪС 75 %
Автор: Anonymous да 2012-06-28 @ 08:34 EEST
Общинари, изроди луди, в кой свят живеете? Не виждате ли, че хората нямат пари за хлаб, а вие ще вдигате данъците. Събираемост няма да има. Ще си смучете пръстите, гадове.
ШОУТО СЕСИЯ: В ДОБРИЧ УВЕЛИЧИХА ТАКСА „СМЕТ” СЪС 75 %
Автор: Anonymous да 2012-06-28 @ 17:41 EEST
Откачиха ли тия , Г-жо Николова луда ли сте, какви такси , какви абсурди ...хората са глани, хората нещат концерти и чешми , работа и ниски данъци.Боклука ли Ви е проблема сега ИДИОТИ 
ШОУТО СЕСИЯ: В ДОБРИЧ УВЕЛИЧИХА ТАКСА „СМЕТ” СЪС 75 %
Автор: Anonymous да 2012-07-01 @ 22:40 EEST
Както е в много други страни, такса смет ТРЯБВА ДА  СЕ ОПРЕДЕЛЯ въз основа на теглото на изхвърления от жителите на гр.Добрич боклук,уважаемо г-жо Детелина Николова.Не зная ,защо служители на общината ходят на служебни командировки в чужбина,а не подобряват дейността и ангажиментите на общинската администрация и общинските фирми.Докога ще се строят само депа?Защо досега нямаме  предприятие за преработка на отпадъци,след като въпросът е обсъждан още през 2007г.?В случай,че се построи завод за отпадъци,то  ще постави измервателно устройство и ще се знае точно какво количество отпадъци за преработка са постъпили.Определени фирми и лица  нямат финансова изгода от това ,нали?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди