изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:40 EEST
Почина писателката Свобода Бъчварова    
Общество  Голямата българска писателка и сценарист Свобода Бъчварова е починала на 87-годишна възраст в Бразилия, съобщи БГНЕС. Тя е издъхнала след седмица в болница, където била приета заради кръвоизлив.


Свобода Бъчварова е родена на 11 януари 1925 година в Благоевград в семейството на Тодор Ангелов - Божаната и Александра Шарланджиева. Произхожда от семейство с леви политически убеждения, което през 1925 година емигрира в Австрия, през 1926 година — във Франция, а по-късно са екстрадирани в Белгия.

През 1930 г. в България е обявена амнистия за жените емигрантки и майката се завръща в България с дъщеря си, а бащата остава в Белгия, където взима участие в Съпротивата и е убит през 1943 година. Като ученичка Свобода споделя идеите на баща си и тръгва по неговия път. Заради политическите си убеждения е арестувана.

След 9 септември 1944 г., след като майка й Александра взема участие като обвинител в извънредния Народен съд, Свобода Бъчварова заминава за Ленинград като студентка по естетика. Там се сблъсква с репресиите срещу съветската интелигенция. Тъкмо тогава, както по-късно споделя, започва дълбоко да се съмнява в марксистката доктрина.

От брака си с д-р Любен Бъчваров има една дъщеря Елица, омъжена в Бразилия. От 1989 г. Свобода Бъчварова живее при дъщеря си.

През 2005 г. по случай 80-та й годишнина е наградена с орден "Стара планина".

Свобода Бъчварова е автор на романите „Великденска ваканция“, „Литургия за Илинден“, „Приключенията на Фильо и Макензен“, „Телеграма с много неизвестни“, „Опасен чар“, „Земя за прицел".
Тя е сценарист на много игрални филми, между които и епизоди от сериала "На всеки километър", на филма "Опасен чар" и е съсценарист на филма "Мера според мера" заедно с Георги Дюлгеров и Руси Чанев.

През 2008 година Свобода Бъчварова представи последния си роман "По особено мъчителен начин....." в София. В романа е описан животът на баща й Тодор Ангелов. "Смятам, че който не познава миналото е осъден да го преживее отново", обяснява писателката. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Почина писателката Свобода Бъчварова | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди