изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:18 EEST
НСОРБ КОМЕНТИРА ПРОМЕНИ В ЗМДТ    
Новини

Работата по нов Закона за местните данъци и такси е определена от общото събрание на Националното сдружение на общините като един от трите законодателни приоритета на сдружението през 2012 г. В тази връзка предлагани промени са дискутирани и на проведеното през миналата седмица заседание на УС на НСОРБ, съобщи кметът на Добрич Детелина Николова, която е член на съвета.



Една от исканите от кметовете промени е за законова забрана държавата да стимулира свои политики за сметка на облекчения в местните данъци.

Друго предложение на общините е между 0 и 2 процента от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общините. Така, ако определеният размер е 2%, сумата, с която допълнително местните бюджети ще разполагат, ще е 430 млн. лв. Коментиран е и данъкът върху земеделските земи. В момента земеделските земи са единственият недвижим актив, който не се облага като собственост. В същото време е съществен капиталов актив, който генерира съществени приходи.  Равнопоставеността между различните видове бизнес, условията, в които работят, и осигуряването на публичните услуги на местно ниво изискват земята като собственост да бъде данъчно третирана като другите видове недвижима собственост, посочват от НСОРБ. И предлагат постъпленията от този данък да се насочат предимно към малки и средни общини, които като цяло нямат други алтернативи за повишаване на собствените си приходи. По предварителни изчисления данък от 1 лв./декар би генерирал 19 млн. лв.

Предлага се още комунален данък, чиято цел е да се финансират дейности за всеобщо ползване като поддържане на територии за обществено ползване, улично осветление и озеленяване. Определя се в процент или промил от заплащаните от потребителите сметки за нехранителни продукти и се събира в търговските обекти. Коментирана е и промяна в подхода за определяне на данъчната оценка на недвижимите имоти с цел доближаване до пазарните стойности, без се изисква предеклариране. Целта е да се преодолеят недостатъците, породени от сложността на методиката и липсата на връзка на данъчните оценки с пазарните цени на имотите, вкл. оценката за незавършено строителство.

Друго предложение, коментирано на заседанието, е таксата за притежаване на куче да се преформулира в такса за притежаване на домашни животни, тъй като в редица общини проблем за хигиената и общественото здраве са други животни и по този начин всяка община ще има възможност да решава обхвата на таксата, посочват от УС на НСОРБ. Предлага се и такса "център", каквато еко такса е въведена в редица големи градове е Европа. Тя е насочена към облекчаване на трафика и стимулиране ползването на масовия транспорт. За големите български градове подобна такса ще има същностно значение и в изпълнението на мерките за драстично подобряване на качеството на въздуха, смятат кметовете. НДТ

 


Сходни връзки

НСОРБ КОМЕНТИРА ПРОМЕНИ В ЗМДТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди